Jelenlegi hely

Sütőtök krémleves

Ez a leves őszi-téli kedvence lehet családodnak. A sütőtök nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz és az ára is baráti – főleg az őszi hónapokban. Egész télen megtalálod a piacokon, vagy – ha otthon terem a kertedben – sokáig tárolhatod. Készíthetsz belőle levest, köretet húsokhoz, sőt még süteményt is.

Pap Zsuzsa írása

Sütőtök krémlevest főzhetsz sült vagy főtt sütőtökből. Mindkét esetben fontos lépés a pürésítés, mert így lesz belőle a mostanában olyan kedvelt krémleves.

A fűszerezést változtatva több változatban is elkészítheted.

Sütőtök krémleves

Elkészítési idő

Sütőtök tisztítása, feldarabolása: 20 perc (előző nap is elvégezheted)

Sütőtök főzése és pürésítése: 25 perc (a főzés alatt előkészítheted az ízesítőket

Hígítás, fűszerezés, felforralás: 15 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 40 perc)

Sütőtök krémleves elkészítése

Hozzávalók 4 - 6 személyre

  • 1 kg tisztított, felkockázott kanadai sütőtök (a körte alakú)
  • 1 evőkanál finomliszt (elhagyható, liszt nélkül is elkészítheted)
  • 2 dl 20 %-os főzőtejszín
  • 2 dl tej (szükség szerint kevesebb vagy több is lehet)
  • 5 dkg pirított tökmag
  • 5 dkg reszelt sajt (ha van otthon parmezán, abból is egy kevés)
  • 1 kávéskanál fehér bors (lehet több)
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér (lehet több)
  • 1 teáskanál chili szósz (ettől csípős lesz, nem feltétlenül kell)
  • fél citrom leve

Tippek

A körte alakú kanadai sütőtöknek gyönyörű színe és jó íze van, de természetesen más sütőtök fajtából is elkészítheted.

Ahhoz, hogy 80 – 100 dkg tisztított sütőtök legyen, kb. másfél kilót kell vásárolnod, mert elég sok a hulladék (vidéken komposztálható).

Ha van otthon hús alaplé, vagy maradék húseves, abban főzve még jobb lesz.

A citrom kissé ellensúlyozza a tök édeskés ízét.

Csili szószt nem feltétlenül kell az ételbe tenni, főleg, ha gyerekek is fogyasztják, de egyénileg bárki - saját magának - csípőssé teheti.

Elkészítés

A tök belső, magos részét szedd ki.

 

Kanadai sütőtök félbevágva

A héját távolítsd el. Ez nem könnyű művelet, főleg, ha már hosszabb ideje tárolt tökről van szó.

Kanadai sütőtök megtisztítva

Vágd fel kockákra. Ezt a műveletet akár előző napon is elvégezheted. Hűtőben akár 2 – 3 napig is eláll.

Sütőtök feldarabolva

Önts a feldarabolt sütőtökre annyi vizet (hús alaplét, vagy húslevest), hogy éppen elfedje, majd főzd meg fedő alatt.

Sütőtök főzése

A megfőtt tököt botmixerrel pépesítsd, vagy törd át egy szűrőszitán.

Sütőtök turmixolása

Habard be a tejszínnel és liszttel (keverd el a lisztet fél deci tejszínnel), majd lépésekben hígítsd fel a többivel és az egészet keverd bele a tökpürébe. Ha túl sűrű, hígítsd fel tejjel. A püré önmagában is elég sűrű, ezért a liszt akár el is hagyható – főként, ha lisztérzékeny vagy fogyókúrázó van a családban. Ez esetben kevesebb tej is elég lesz.  

Sütőtök tejszínes habarása

Tedd hozzá a fűszereket. Kóstold meg, és szükség szerint tovább fűszerezheted.

Forrald fel (a lisztnek meg kell főnie). 

Felforralás után kész a levesed.

Sütőtök leves

JÓ ÉTVÁGYAT!

Tálalás

A kész levest tálalhatod tányérban vagy csészében. A tetejére tehetsz tökmagot és reszelt sajtot.

Sütőtök krémleves csészében tálalva

JÓ ÉTVÁGYAT!

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/