Jelenlegi hely

Összecsapnak a fejed felett a hullámok? Emlékezz a 90/10 elvre!

Életünknek csak egész kis része múlik a körülményeinken.Többnyire a reakcióink döntik el életünk folyását. 

Ismerd meg Stephen R. Covey 90/10 elvét, amellyel meghatározó javulást idézhetsz elő az életedben, mindössze egyetlen apró változtatással!

Mi az a '90/10 elv'?

A 90/10 elmélet lényege, hogy akárhogy is igyekszünk, semmilyen körülmények között nem vagyunk képesek befolyásolni életünk 10%-át.

Nem tudjuk elkerülni, hogy ne késsen a vonatunk, hogy ne kapjunk piros lámpát, amikor sietünk, hogy ne romoljon el a hűtőgépünk. 

Életünk fennmaradó része, azaz a 90%-a az ezekre a váratlan helyzetekre adott reakcióinkból áll. És ez az, amit tudunk befolyásolni.

Képzeld el a következőt...

Reggelizik a család. A gyereked ekkor véletlenül meglöki az asztalon a kávéscsészét, a kávé ráömlik a tiszta fehér blúzodra. Azonnal felpattansz és üvölteni kezdesz a gyerekkel, azt hajtogatod, hogy hogyan lehet ilyen kétbalkezes. Leszidod a férjed, amiért soha nem segít, és különben is az ő hibája, hogy olyan közel volt a csésze az asztal széléhez. A hálóba sietsz, hogy átöltözz, és amikor visszamész a konyhába, látod, hogy sír a gyerek, nem fejezte be a reggelijét, és nem készítette össze az iskolatáskáját sem.

Mindezek eredményeképpen ő lekési az iskolabuszt, ezért neked kell kocsival bevinni az iskolába. Késésbe kerülsz, így aztán gyorsan hajtasz, a létező összes közlekedési szabályt áthágva. Amikor a munkahelyre érsz, rájössz, hogy otthon felejtettél néhány fontos iratot. A napod rémesen kezdődik, és úgy is folytatódik. Alig várod, hogy vége legyen.

Amikor hazaérsz, látod, hogy a gyerek és a férjed is rosszkedvű, feszült a légkör.

Nézzük csak meg ezt a szituációt: Miért is volt rossz napod?

A. Mert a gyerek véletlenül rád öntötte a kávét?

B. Mert lekéste a buszt és neked kellett őt iskolába vinned?

C. Mert dugó volt és késtél a munkahelyről?

D. Mert rosszul reagáltad le a helyzetet?

Bizony a helyes válasz a D.

Nemcsak a saját napodra nyomtad rá a feszültség bélyegét, hanem az egész családéra. A kiömlött kávéval már nem tudtál mit kezdeni, de kezdhettél volna valamit a reakcióddal.

Minden más lett volna, ha...

A kávé az ingedre ömlött, a gyereked már majdnem sír, de te azt mondod neki: 'Semmi baj, ne csináljunk ebből akkora ügyet. Kérlek, máskor jobban figyelj oda, oké?' És megkéred a férjed segtsen összekészülni a gyerkőcnek amíg te átöltözöl. Átveszed a blúzod, összeszeded a munkához szükséges holmikat. Amikor a konyhába érsz, látod, ahogy a gyereked a ház előtt integet, miközben felszáll az iskolabuszra. Elbúcsúzol a férjedtől, majd elindulsz otthonról. Időben beérsz a munkahelyre, és üdvözlöd a kollégáidat...indulhat a munkanap.

Mennyire más a két forgatókönyv, nem igaz? Pedig mindkettő ugyanúgy kezdődött. 

Vagyis minden az életre adott reakcióidról szól! 

Tanulj meg helyesen reagálni, és nem rontod el sem a napodat, sem az életedet!

Dugóba kerülsz? Ne szidd a többi autóst, mit számít, ha öt-tíz-tizenöt perccel később érsz be a munkahelyre? Majd másnap előbb indulsz. Emlékezz a 90/10 elvre, és ne aggódj emiatt!

Lekésed a vontot, emiatt borul a napirended? Ahelyett, hogy a kalauzzal kötöszködsz, inkább ülj le egy padra és olvass valamit, vagy kezdeményezz beszélgetést más utasokkal! Emlékezz a 90/10 elvre!

Semmit sem veszíthetsz, ha a 90/10 elvet alkalmazni kezded! Hidd el, meg fogsz lepődni az eredményen!

Felhasznált forrás: Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

- Budapestimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Akármennyire is gondos szülőknek tartjuk magunkat, bizony egy pillanat műve és a gyerkőc könnyen elveszhet nyaralás alatt (is).
Ugrás az oldal tetejére