Jelenlegi hely

Hordozzak? Igen! A babahordozás 12 előnye

Kisbabánk születése után ösztöneink azt súgják, legyünk a közelébe, tartsuk magunkhoz közel, ahol biztonságban és szeretetben érezheti magát. De a jelenlegi rohanó és elvárásokkal teli világban, nem mindig hallgathatunk ezekre az ösztönökre. A hordozással magunkhoz közel tudhatjuk babánkat, miközben két kezünk szabad, így teendőinket kényelmesen elvégezhetjük, de eközben a baba alapvető szükségleteinek is megfelelhetünk.

Bár számos gyermeknevelési irányzat és elmélet létezik, a kutatók egy dologban egyetértenek: annak érdekében, hogy a baba érzelmi, szellemi és fiziológiai rendszerei optimálisan működjenek, az anya folyamatos jelenléte szükséges. Ez a folyamatos jelenlét, közelség a babahordozás egyik legfőbb előnye. A hordozás segítségével egész nap interaktív kapcsolatban lehetsz babáddal; kendőben akár szoptatni is tudsz; lesz két szabad kezed, így pl. a nagyobb gyerekekkel 100%-os odafigyeléssel tölthetsz időt; elmosogathatsz, teregethetsz, így a házi munka miatt sem kell, hogy lelkiismeret furdalásod legyen. Kisbabád számára pedig természetes a közelséged. Nézzük a hordozás előnyeit!

1. A hordozott babák kevesebbet sírnak.

Kutatások kimutatták, hogy minél többet hordozzuk babánkat, annál kevesebbet sírnak. Egy Észak-amerikai tanulmány leírása szerint, azok a csecsemők, akiket legalább 3 órával többet hordoztak, 43 %-kal kevesebbet sírtak a nem hordozott csoportnál, ez a szám az esti sírások esetében 51% volt. A hordozás különösen nagy segítség a hasfájós babáknál, akiket a folyamatos közelség megnyugtat; a függőleges tartás pedig segíti emésztésüket. Azonban a nyugodt, kiegyensúlyozott csecsemők számára is elengedhetetlen a biztonságérzet, a szülő közelsége. A hordozott babák általánosságban nyugodtabbak, hiszen a hordozás segít az alapvető szükségleteik kielégítésében.

2. Segít a kötődés kialakításában.

Hordozás közben a babák sírás nélkül tudják jelezni szüleiknek, ha félnek, megijednek, éhesek vagy pisiltek, kakiltak. Ez a pozitív interakció elősegíti a tanulást, erősíti a szülő és gyermeke közötti kapcsolatot. A babahordozás lehetővé teszi a szülők és a csecsemők számára, hogy folyamatosan formálják egymás viselkedését. A kötődés kialakulásánál pozitív tényező például, hogy a hordozó személyek segíthetnek kisbabáiknak a félelem leküzdésében, így a kölcsönös bizalom javításában; ez a babahordozás egyik leghosszabb távú előnye.

3. Hatékonyabb a szülő-gyermek kommunikáció.

Minél több önbizalommal rendelkezünk a szülői feladatok ellátása terén, annál inkább élvezhetjük a gyermeknevelés minden pillanatát. Ez a magabiztosság legnagyobb részben attól függ, hogy mennyire értjük babánk jelzéseit. Sok hordozós szülő arról számol be, hogy soha nem tanulták meg megkülönböztetni a baba sírásait – mert a csecsemőik képesek hatékonyan kommunikálni sírás nélkül is. A babahordozás egy csodálatos módja, hogy megismerd kisbabád és ő is megismerhessen téged.

4. Folyamatos tanulás.

A babahordozás a tanulást is segíti, hiszen a hordozott babák közvetlenül részt vesznek a hordozó személy világában, közelről figyelhetik, mi történik körülöttük. A baba az látja, amit az anyukája vagy apukája lát; azt hallja, amit ők hallanak; sőt sok esetben érzi, amit ők éreznek. Ismerik és folyamatosan tanulják az arckifejezéseket, a testbeszédet, a hangsúlyozást, az érzelmek kifejezését.

5. Segíti az agy fejlődését.

A hordozás segíti a csecsemők fejlődő agyát a megfelelő kapcsolatok kialakításában, hiszen az édesanya által kiváltott környezeti ingereknek vannak kitéve, és részeseik is azoknak; ugyanakkor védve van azoktól az ingerektől, amik a csecsemő fejlődő idegrendszerét túlterhelik.

6. Beszédfejlődésre pozitívan hat.

A hordozás elősegíti a beszéd fejlődését, mivel a baba a hordozó személlyel egy magasságban van, így ugyanazt hallja és látja, mint az őt hordozó személy. Kisbabánk jobban részt vehet a beszélgetésekben, ami segít a beszédhanghalló készség fejlesztésében. A hordozott csecsemőkön gyakran észrevehető, hogy figyelnek a beszélgetések alatt, aktív részeseivé akarnak válni.

7. Kényelmet és biztonságot nyújt.

A hordozás lehetővé teszi, hogy magunkhoz közel, biztonságban tudhassuk kisbabánkat. A hordozás egyik legnagyobb előnye, hogy segít az újszülötteknek - a szüleikhez közel – megismerkedni a világgal, ahova alighogy csak megérkeztek. A környezeti hangok, például a mindennapi tevékenységek zajai megrémíthetik vagy megzavarhatják a fejlődő csecsemőket, viszont hordozás közben az anya kontrollálhatja ezeket, biztonságot és kényelmet biztosítva, amíg a baba számára ismeretlen hangoknak és tapasztalatoknak van kitéve.

8. A totyogók számára is előnyös.

A babahordozást rendszerint az újszülöttek, csecsemők hordozásával azonosítjuk, holott számos előnye van annak is, ha a totyogó korú gyerekeket hordozzuk. A világ ijesztő lehet egy örökmozgó, kíváncsi totyogó számára is, akik a hordozóba „visszatérve” édesanyjuk hátáról biztonságban fedezhetik fel továbbra is a világot. A hordozás segíti a túl sok inger okozta nyugtalanság leküzdését; egy-egy csalódás feldolgozását, nyugalmat és biztonságot jelent a totyogók számára is.

9. A szülők hamarabb magabiztosabbak lesznek új szerepükben.

Gondoljunk csak bele! A különböző kötési technikák elsajátítása nem kis feladat, az első sikeres kötés igazán önbizalom növelő hatású, majd amikor először elalszik benne kisbabánk; vagy először sikerül egy új kötést, egy új eszköz használatát megtanulni; minden egyes alkalommal büszkék lehetünk magunkra. A szülő közel tudhatja magához kisbabáját, azonnal reagálni tud jelzéseire, mielőtt a baba panasza aggodalmat keltene. Minél nagyobb a szülők önbizalma a gyereknevelés terén, annál nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban élhetik át ezt a csodálatos időszakot.

10. Kényelmes.

A hordozás egyik legnagyobb előnye, hogy miközben babánkat hordozzuk, szabaddá válik mindkét kezünk, így az apróbb mindennapi teendők ellátása nem okoz gondot. Miközben kisbabánk nézelődik, alszik a kendőben, az édesanyának van ideje meginni egy teát, kávét, elkészíteni az ebédet stb. Néhány kedves szó, puszi és simogatás, és a csecsemők könnyen megnyugszanak az édesanya mellkasán. Hordozóval elszaladni a boltba, a postára, esetleg elvinni a kutyát sétálni, sokkal kényelmesebb, mint babakocsival. A nagyobb, totyogó korú gyerekeknél - pedig egy karikás kendő igazán kis helyet foglal, viszont egy-egy séta, játszóterezés alkalmával igen hasznos lehet.

11. Formában tart.

Az újdonsült anyukáknak kihívás lehet időt szakítani a testmozgásra. De ha nagyokat sétálsz, miközben hordozol, máris tettél valamit magadért. A babahordozós sportok pedig kiváló lehetőséget adnak, hogy tornázz, míg kisbabád békésen alszik a hátadon.

12. A hordozókendők „ezerarcúak”.

Egy jó minőségű kendőt a babánk születésétől egészen a hordozós kor végéig használhatunk, de hogy mi lesz a sorsa később a szeretett kendőnknek? Sok anyuka sálként használja, esetleg táskát, pénztárcát és más csodálatos kiegészítőt készített belőle.

A babahordozás előnyei messze meghaladják az itt felsoroltakat, a hordozás az utóbbi években egyre elterjedtebb, mivel a szülők felismerték mennyi pozitív hatása és tulajdonsága van.

Rosta Kata, babahordozási tanácsadó

www.babahajo.hu

https://www.facebook.com/babahajoszeged

Forrás:


Olvasnál még a szerzőtől?

Hordozni jó – ez biztos! De milyen hordozót válasszunk?

"Az egyik legfontosabb információ, hogy hordozót nem életkor alapján választunk, hanem a baba mozgásfejlődési szintje alapján keressük meg a hozzánk leginkább illő eszközt. Megfelelő hordozóeszköznek az tekinthető, amiben a baba feje és a háta korának és fejlettségi szintjének megfelelő támasztást kap, valamint a lábak a csípőfejlődés szempontjából optimális helyzetben hozhatók. A következőkben sorra vesszük a legelterjedtebb eszközöket."

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére