Jelenlegi hely

Mobil off, család on

Szeretnéd, ha gyerekeid egyre kevesebb időt lógnának a mobilkujon és helyette inkább aktív résztvevői lennének a családi életnek? Vagy éppen neked jönne jól egy digitális elvonókúra a kiegyensúlyozottabb életért?

Kezdjük is az elején: a „jó öreg” példamutatással

Tudom, sokszor neked is eleged van, hogy mindenki a szülői felelősségről ír. Igen, mert hányszor mutatunk példát a gyerkőceinknek, ők mégsem úgy csinálják, ahogy tőlünk látták.

Az okokról és a következményekről lehetne egy külön könyvet is írni. Az, hogy eddig eljutottál a cikkolvasásban, számomra azt jelenti, hogy ezzel a témával dolgod van. Most csupán arra bíztatlak, hogy ha látsz bármilyen megvalósítható ötletet, próbáld ki!

Induljon a reggel vekkerrel!

Mi lenne, ha mostantól nem a mobilod ébresztene, hanem a jó régi vekker. El tudod képzelni? Máris jó pár perctől megszabadulhatnál este és ébredés után is, ha a hálószobán kívül hagynád az okostelefonodat. A nyugodt, pihentető alvásról már nem is beszélve. A gyerkőcöknek is ér beszerezni egyet, vagy ébreszteni a finom anyai/apai puszival.

A képernyőn töltött időt is ütemezni kell!

Egyszerűen pontosan meg kell határozni, hogy mikor vagy online és mikor offline.

Az időpontot természetesen Te/Ti határozzátok meg. Akár írhattok is róla megállapodást, ami kikerül a hűtőre, falra.

Néhány cél, amit kitűzhetsz magad és a család elé:

  • E-mailek megnézése maximum 18 óráig.
  • Este 9 órától már nincs semmilyen eszköz bekapcsolva.
  • Lefekvés előtt 30 perccel már nem nézek a telefonra/tabletre.
  • Hétvégén/szombaton/vasárnap nincs mobil, tévé. Helyette minőségi idő a családdal.

Telefonmentes étkezés

Milyen sokszor látni étteremben, kávézóban és persze sok családban is, hogy az étkezés helyett a telefonjaikat nyomogatják az emberek. Alig várják, hogy megszólaljon a csipogó hang és interakcióba léphessenek az online közösségi terekben. A finom falatok, italok meg csak csúsznak le a torkokon.

Hogy újra az ízeké és a beszélgetéseké legyen a főszerep, egyszerűen ne vedd elő a telefonodat, vagy halkítsd le. Otthon jó megoldás, ha a telefonok az étkezőn kívül kerülnek „leadásra”, mondjuk egy erre kijelölt kosárban/tartóban.

Fürdőszobában sincs helye a mobilnak

Nem érdemelsz meg egy kis pihenést, pancsolást, ellazulást legalább 10 percre? Ha ide is magaddal viszed a készüléked, akkor bizony ettől az élménytől fosztod meg magad. A hírek, az üzenetek, a közösségi média helyett válaszd inkább a habokat, a jóleső „relax érzését”!

Lépj ki az otthonodból „csak úgy”

Mi lenne, ha nem vinnél magaddal a sarki boltba telefont? Hogy éreznéd magad? Szoronganál? Hiányozna valamelyik „testrészed”?

Bíztatlak, hogy próbáld ki, és tegyél meg minél nagyobb távolságokat, tölts minél több időt mindenféle technikai kütyük nélkül. Hidd el, ha sokat gyakorlod, másképp fogod látni a környezetedet és a belső feszültséged is csökken!

Készíts feljegyzést!

A végére hagytam, és kezdhettem volna akár ezzel is. Csak egy napig nézd meg, hogy hányszor veszed a kezedbe a telefonodat, és nagy valószínűséggel elszörnyedsz a számok láttán.

Húzhatsz strigulát, amikor ez bekövetkezik. Ha még pontosabb képet szeretnél kapni, jegyezd fel azt is, hogy pontosan mikor és mennyi ideig tartott. Ha sokkot kaptál, érdemes végiggondolni, miért is nincs annyi időd a vágyott időtöltésekre.

Jól jönne a családi megállapodásra egy szerződés?

Ebben a szülő és a gyerek is vállalhatja a saját digitális szabályait. Kerül rá aláírás, dátum is, és akár be is keretezhető, kifüggeszthető a falra.

Ha pedig máris azon töröd a fejed, milyen családi programot valósítanátok meg közösen, akkor nézz szét az Aktuális programajánlónkban!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Ugrás az oldal tetejére