Jelenlegi hely

Fűszernövények a konyhában

Az elmúlt években a legtöbb élelmiszerbolt zöldséges pultjainál általános lett, hogy cserepes fűszernövényeket árulnak. Egy ideig szemezgettem velük, majd tavaly tavasszal beadtam a derekamat, és megvásároltam életem első fűszernövényét, amiből félig-meddig szenvedély lett.

Mert addig nem hittem, hogy megmardnak, nem hittem, hogy a hús finomabb a friss rozmaringgal, mert nem hittem, hogy a limonádé finomabb friss citromfű levéllel, mentával.

Ez a növény aztán hamar tönkrement, majd még jópár utána - de nem adtam fel, megtanultam, mit, hogyan, miért.

De mire is jó a fűszernövény?

Egyrészt a kert hangulatát adja vissza - a szépen nevelt növények nem csak hasznosak, hanem a konyhánk (nyáron esteleg az erkélyünk, teraszunk, ablakunk) díszei lesznek.

Másrészt ételeinknek, italainknak teljesen más ízvilágot tudunk adni, megújulhat a gasztronómiánk vele. 

Harmadrészt pedig a segítségükkel felelősségre tudjuk vele nevelni gyermekeinket.

Beszerzési hely

A fűszernövényeket lehetőleg ne az élelmiszerboltok zöldésges pultjainál szerezzük be, hanem kertészetekben! Az üzletekben gyakran már sérülten érkeznek, több raktáron és számos ki-be pakoláson átesve, ráadásul ezek gyorsnövesztő eljáráson estek át. 

Ültessük át!

Az első hiba, amit elkövettem: a megvásárolt fűszernövényeket nem ültettem át. Ugyanis ezeket a növényeket tőzegben nevelik fel, ami teljesen steril, a benne lévő tápanyaggolyó épp addig elég neki, amíg az üzletben gyönyörű alakjában megvásároljuk. Aztán otthon 1-2 hét alatt tönkremegy. Ezért az első lépésnek mindig a virágföldbe való átültetésnek kell lennie.

Hová ültessük?

Ennek a meghatározása rajtunk múlik. Ültethetjük világládába, egyesével cserepekbe - mindez attól függ, mennyi helyünk van a konyhában, vagy a teraszon, ablakban.

Érdemes átgondolni, hogy milyen kompozíciót szeretnénk belőle, mert a jól megtervezett fűszeres ládák otthonunk díszei lehetnek.

Én javaslom a kampós megoldást - hideg időben a lakásban a falra, oszlopra tudjuk egy rúdra felakasztani a cserepeket/ládákat, jó időben pedig ki tudjuk akasztani a terasz korlátjára, vagy a terasz falára erősített rúdra.



Forrás: pixabay.com

Milyen növényeket érdemes fűszerkertünkbe ültetni? 

Menta

A kezdő és türelmetlen kertészeknek ez az ideális "kezdőnövény". 

  • Felhasználása: teájának görcsoldó hatása van, frissítő, élénkítő hatása miatt nyáron koktélokba, limonádéa tehetjük. Gyomorpanaszokra kiváló: "rendbe teszi" az emésztést - puffadásgátló, teája fogyókúrák alapja is lehet. Az epeműködést serkenti, de a desszertek kiegészítője is lehet. Télen kifejezetten jó, hisz teája enyhíti a torokfájás és köhgés tüneteit.
  • Tipp: hogy folyamatosan teremjen, mindig csipkedjünk le róla leveleket - ezeket megszáíthatjuk és teát főzhetünk belőle. Tegyük a leveleit jégkocka tartóba és vízzel fagyasszuk le - nyáron vízbe téve hűsít
  • Tartása: szereti a napfényt, 5-6 óra szükséges neki, öntözni csak akkor kell, ha a földje érintésre száraz. Nagyon szapora növény, így időnként a mellékhajtásokat ki kell venni - ezt akár oda is ajándékozhatod a szomszédnak. Nyáron magyon jól érzi magát a teraszon, sőt, a kertbe is kiültethető, a földben áttelel.

Metélőhagyma

Szintén könnyen termeszthető, nagyon sokoldalú fűszernövény, fűszerkertünk alapja lehet. Nagyon sok vitamint és szerveztünk számára fontos nyomelemet tartalmaz. Íze a vöröshagymára vagy a fokhagymáéra emlékeztet. Kolaszterinszint és vérnyomás csökkentő hatása van.

  • Felhasználása: szendvicsekre, szendvicskrémekbe, levesek, főzelékek ízesítsére, hal és tojásételek változatossá tételére - de kizárólag nyersen! Túróba, sajtkrémbe, különböző mártásokba keverhetjük.
  • Tartása: az árnyékosabb helyeket kedveli, de nem gond neki a napfény sem, öntözést igényel.  

Bazsalikom

Szintén kezdő fűszernövényeseknek ajánlom! Felhasználása nagyon sokrétű.
Hasonlóan a metélőhagymához rengeteg C-vitamint tartalmaz, étvágygerjesztő, vizelethajtó, köhögéscsillapító. Illata remekül elűzi a legyeket!

  • Felhasználása: Régóta ismert fűszer: levesek, főzelékek, mártások, paradicsomos éteek, húsételek ízesítésére kiváló - frissen a főzési idő utolsó perceiben kell az ételhez adni. A teába téve kellemes aromájú italt kapunk. Amihez én sokat használom: apróra vágva salátákba és pizzára teszek belőle.
  • Tartása: A meleg, félárnyékos helyet szereti, tűző napot nem szereti - számára így ideális a konyhaablak, rendszersen kell öntözni. Ha a kezdődő virágzatot visszacsípjük, erősen bokrosodik. Fagyérzékeny, ezért ha balkonra kitesszük, igyekezzünk az első fagy beállta előtt bevenni! 

Kakukkfű

Jellegzetes kis bokor, intenzív illattal.

  • Felhasználása: Elsősorban pörköltekhez, húsokhoz, gombás ételekhez használjuk, de nehezebben emészthető ételekhez-leveskhez is gyakran használom, mert emésztésserkentő hatása van. Külsőleg sebkezelésre, fertőtlenítésre használhatjuk. Teája köhögés és gyulladás csillapító, női fűszenek is nevezik, mert görcsoldó és vérzsécsillapító hatása van.
  • Tipp: Fürdővizekbe téve illatos és frissítő hatású - próbáld ki!
  • Tartása: Szárazságtűrő, nagyon fényigényes.

Rozmaring

Elsőre összekeverhetjük a levendulával - de ujjainkkal megdörzsölve a levelét, már biztos, hogy tudni fogjuk, melyik növényről van szó! Első blikkre nekem még a kertészetben is majdnem levendulát számoltak helyette. :) Szintén epe- és vizelethajtó és étvágyjavító, idegerőstő, ezért a régi parasztházaknál elengedhetetlen volt a jelenléte. 

  • Felhasználása: a fent említett tünetekre teát főzünk, ami enyhíti a fejfájást is (szárítva vagy frissen). Tartós szellemi igénybevétle esetén (pl. viszgaidőszak) a teája javítja a koncentrációt, sőt, a hangulatunkat is javítja. (Mikor portgóliót írtam, ez volt a megmentőm.) 
    A rozmaring, mint fűszer felhasználása a mediterrán konyhára jellemző. Kitűnően passzol a mártások, vadhúsok, zsíros húsételekhez, kacsa-és bárányhúsos fogásokhoz, és az őszies ételekhez. Bátran használjuk gyümölcsös fogásokhoz is, különleges ízt kölcsönöz nekik.
    Küsőleg: korpás haj esetén erős teájával öntsük le a hajunkat - hagyjuk 20 percig rajta, öblítsük le. Megfázáskor főzetével inhaláljunk. 
  • Extra tipp a Szombathelyimamitól: izomlazító, fájdalomcsillapító és élénkítő hatása miatt készíts meleg rozmaringos fürdőt magadnak! :-) 
  • Tartása: szárazságtűrő, nem okoz gondot, ha 1-1 öntöés kimarad. 

Oregánó

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy mindezeket nem csak fiss állapotában, hanem szárítva is megőrzi. Görcsoldó, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatása jelentős.

  • Felhasználása: menstruációs görcsök esetén teája nagyon gyorsan hat, sőt főzetéből borogatást készíthetünk az alhasra a nehéz napokban. Megfázás esetén teája segít a lepadat váladék feloldásában, sőt az oregánós  fürdő is segítség ilyenkor. A mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere, világhírnevét a pizzának, pontosabban annak szószának köszönheti.  De én szívesen teszem a bazsalikomhoz hasonlóan tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez és mediterrán salátákhoz, a panírmorzsába.

Petrezselyem

Most jogosan teszed fel a kérdést: petrezselyem cserépben? Amikor először találkozatm ezzel én is meglepődtem. A petrezselyemnek azonban ez csak a zöldje! 

  • Felhasználása: Levesekhez, saláták ízesítése, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, szárnyasok sütésekor és ételek díszítésére használom. Miért vált ennyire népszerűvé, hogy szinte minden ételhez hozzáadjuk?
  • Elárulok egy titkot: fokozza az anyagcserét, gyorsítja a szervezetben a tápanyagok lebomtását - emiatt a fogyókúrák során is jó hasznát vehetjük. 
    Külsőleg is alkalmazhatjuk: a rovarcsípést dörzsöljük be vele, azonnal enyhíti a gyulladást.

  

Jó kertészkedést!

Szerző: Szombathelyimami

Források: ViragzoMagyarorszag
Borhy Kertészet

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Három trükk az olcsóbb és egészségesebb háztartásért

Három trükk az olcsóbb és egészségesebb háztartásért

A kerékben az a legjobb, hogy nem kell újra feltalálni. Talpraesett, élelmes háziasszonyok annyi mindent kísérleteztek már ki az elmúlt évszázadok alatt, hogy valójában nincs más dolgod, mint kiválogatni a Neked szimpatikusakat.
Infra lámpa: Hogyan lehet a gyógyulásban? – Útmutató szülőknek

Infra lámpa: Hogyan lehet segítségünkre a gyógyulásban? – Útmutató szülőknek

Az infravörös (infra) lámpa egyre népszerűbb otthoni gyógyászati ​​eszköz, amely természetes módon enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást. De hogyan működik pontosan, milyen betegségek esetén érdemes használni, és mire figyeljünk vásárláskor? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre próbálok választ adni.
Trendek, melyek formálták az életmódváltást – A fogyókúrás piac 10 éves története

Trendek, melyek formálták az életmódváltást – A fogyókúrás piac 10 éves története

Az elmúlt évtized fogyókúrás trendjei valóban izgalmas változásokat hoztak az egészségtudatos életmód terén. Az egyes évek kulcsszavai jól bemutatják, hogy a fókuszpontok hogyan változtak a fogyasztói igények és a tudományos eredmények hatására. A „tiszta étkezéstől” kezdve a mikrobiomot célzó diétákig minden trend valamilyen új perspektívát adott az életmódváltáshoz és fogyáshoz.
Tavaszi lomtalanítás – a léleknek is jót tesz

Tavaszi lomtalanítás – a léleknek is jót tesz

Ahogy a természet megújul tavasszal, úgy bennünk is megszületik a vágy a frissességre és a tisztaságra. A tavaszi lomtalanítás nemcsak a fizikai tér rendezéséről szól, hanem a belső harmónia megteremtéséről is. Amikor rendet teszünk a környezetünkben, azzal lehetőséget adunk arra, hogy a lelkünkben is könnyebbséget érezzünk. Nézzük meg, hogyan hozhat testi és lelki megújulást a rendrakás!
Ugrás az oldal tetejére