
A szószba bármit bele lehet gyógyítani, a tészta főzési ideje alatt megvan és még finomak is. A tészta formája is mindig variálható, érdees többfélét betárazni otthon: fusili, penne, tagliatelle, farfalle, hogy csak a legismertebbeket említsem. Így sosem lesz unalmas.
Én durumtésztát használok és al dente főzöm, ezt nem részletezem a recepteknél. Alapfelszereltség a hűtőnkben a legalább 20% -os főzőtejszín, de a cukor nélküli 30%-os otthon felverhető habtejszín is nagyon jó. A kamrában pedig mindig áll legalább 4-5 doboz fél literes paradicsomlé, sűrű, édeskés, de hozzáadott cukormentes fajta és hámozott, darabos konzerv is.
Alapverziók:
A csirkés-paradicsomos
Lehet, hogy a nagy olasz szakácskönyv alapján nem ez a legautentikusabb tésztaszósz, de a legtöbb háztartásban akad 20-25 dkg baromfimell és attól még a tinik sem undorodnak annyira, ha megkérjük őket segíteni. Márpedig ideje befogni őket, ezt a fogást a 8 éves fiam szinte egyedül (aggódó tekintetemtől és szorosan összezárt szájamtól kísérve) elkészítette.
Hozzávalók:
- Pulyka vagy csirkemell csíkok;
- egy doboz darabos paradicsom
- fekete magozott olajbogyó
- oregano, kakukkfű, só, bors, zúzott fokhagyma
Elkészítés módja:
A fűszeres húst lepirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, azzal is összerottyantjuk. Ráöntjük a paradicsomot, utánafűszerezünk, hozzáadjuk a félbevágott olajbogyókat és összeforraljuk. Érdemes elsőként elkészíteni a szószt, míg a tészta fő, addig „gondolkodik” egy kicsit, és összeér.
Tipp: akinek savat csinál a paradicsomos szósz, tegyen bele 2-3 evőkanál tejszínt vagy tejet, lágyítja az ízeket.
A fokhagymás-zöldséges
Szuper feldobja vagy elfedi a dolgokat a fokhagyma.
Hozzávalók:
- A kamrában és hűtőben fellelhető zöldségek: póréhagyma, padlizsán, cukkini, gomba stb. tetszés szerinti arányban, de legalább 45-50 dkg-t kockára vágunk, serpenyőben megpirítjuk majd pároljuk.
- Mini mozarella golyó
- Fűszerek: só, bors, oregano, kakukkfű, őrölt kömény
Elkészítés módja:
Pirítsuk össze a feldarabolt zöldségeket, majd mehet rá a paradicsomlé, a fűszerek. Tálaláskor teszek rá tányéronként pár szem mini mozzarellát, de kockára vágott formában is ugyanúgy megdobja az ízét.
Tipp: A hétvégi főzések maradványai, azaz a húslevesből főtt zöldség, a grillezésből sült zöldségek szintén kitűnő alapanyagok.
A lágy kényeztetés: a tejszínes szósz
Klasszikus dilemma, tejszínes vagy paradicsomos legyen a szósz? A legtöbb paradicsomosat - ahogy a fentebb leírtakat is - tejszínes módon is el lehet készíteni.
Mindenképpen tegyél bele a tészta főzővizéből 3-4 evőkanállal és 1-2 evőkanál reszelt parmezánt is.

Forrás
Nagy klasszikus: PPP = pasta, prosciutto, piselli azaz a sonkás-borsós tejszines
Hozzávalók:
- 1 dl főzőtejszín / fő
- 5-6 dkg zöldborsó/fő
- 5-6 dkg gépsonka/fő
- reszelt parmezánsajt
- fél vöröshagyma
- só, bors
Olyan gyorsan elkészül a szósz, érdemes először a tésztát feltenni. A hagymát halvány aranyszínűre pirítjuk, majd beletesszük a borsót, kis vízzel párolni kezdjük, nem kell neki több összeségében 8-9 percnél. Félidőben beletesszük a felkockázott gépsonkát, ha elkezdett pirulni, mehet rá a tejszín, parmezán, és a fűszerek. Ne felejtsük el, a sonka sós, óvatosan a sóval.
Ha kész a tészta, szűrjük le, mehet a szószba és forraljuk egy pillanatra össze.
Babos-chilis
A családbarát chilitől nem válunk tűzokádó sárkánnyá. Igaz, csípős, de gyümölcsösen, finoman, inkább összeadódik az evés alatt a csípőssége, mintsem kioltaná az ízlelőbimbóinkat.
Természetesen a sebesség érdekében itt is csalok: konzerv apró fehérbabbal szeretem a legjobban készíteni. A pukkancs gyomor-bél állapot elkerülése végett egyszer leöblítem a szűrőbe kiöntött babot. Természetesen a Kidney vörösbabbal is jó, de talán úgy kevésbé krémes.
Hozzávalók:
- fél liter paradicsomlé
- egy 350 g konzerv bab
- 4-5 evőkanál konzerv csemege kukorica
- 40-50 g füstölt kolbász
- fűszerek: cayenne bors és/ vagy csípős fűszerpaprika; füstölt fűszerpaprika, őrölt kömény, só
Elkészítés módja:
Tedd fel az apróra vágott chilipaprikát, présel fokhagymát pirulni olajon.
Tipp: Ha hús is lesz benne, ezen a ponton mehet bele a darált hús vagy kockára vágott sült-főtt maradékok. Kicsit pirítsd velük is: a nyers húst fehéredésig, az úgyis levet ereszt, nem fog megégni. Azért kell kavargatni, hogy közben apróra is tudd nyomkodni a fakanállal, hogy ne olyan rágós nagy darabos legyen. A sült hús hamarabb meg tud égni, készítsd kézközelbe a sűrű paradicsomlét.
Ha jó a hús, mehet bele a paradicsomlé, a cayenne bors/ csípős fűszerpaprika / füstölt fűszerpaprika / őrölt kömény, só. Ez utóbbiból keveset, ha maradék hússal dolgozol, hamar el lehet kalibrálni. Jól össze kell főzni, lassan, aprókat bugyogtatni, így nem ég oda. Ha jó a hús, mehet bele a bab, pár karika kolbász.
Tipp: kis méretű, apróbb tésztával is lehet gazdagítani, azt külön kell megfőzni
Csalós amatriciana
Az eredeti Amatrice település levédett receptje, jónéhány, itthon nehezebben elérhető hozzávalóval, úgy mint amatrice-i tokaszalonna, Pecorino Romano juhsajt. Eredetileg a környékbeli pásztorok étele volt paradicsom nélkül, az később került hozzá.
Hozzávalók:
- Szalonna 150 g (nálunk nagy a rajongás a kolozsváriért)
- Darabos paradicsomkonzerv
- Reszelt juhsajt 75 g
- Fehérbor 0,5 dl
- Só, friss Peperoncino paprika (ez kellemesen csípős chili paprikát jelent nálunk)
Elkészítés módja:
A szalonnát apróra vágjuk, feltesszük sülni. Kevergetni kell, nehogy odaégjen. Addig pirítjuk, míg a zsiradék átlátszó lesz, a hús pedig ropogós. Ekkor öntjük rá a fehérbort és hagyjuk hogy átjárja az aromája a szalonnát, az alkohol pedig elpárologjon. Majd szedjük ki az olajból egy papírszalvétára. Az így elkészült isteni olajba mehet bele a Peperoncino paprika, ha izzani kezd, a paradicsomszósz. Kb. 10 perc csendes rotyogás után mehet bele a szalonna, ha összeforrt, a főtt tészta majd a reszelt sajt. Ezzel is forraljuk össze, máris mehet a tányérra.

Aglio, olio, peperoncino
A világ legegyszerűbb étele, nálunk ez a tuti fogás, ha nincs tipp vacsira! Jelentése: fokhagyma, olaj és csípős chilipaprika. Négy alapanyag, 10 perc és a mennyország…
Először a spagettit kell megfőzni, az ízesítés ugyanis 2 perc alatt kész.
Hozzávalók:
- olíva olaj,
- apróra vágott chilipaprika,
- fokhagyma,
- petrezselyem,
- reszelt parmezán sajt
Elkészítés módja:
Az olajra feldobom az apróra vágott chilipaprikát, fokhagymát, petrezselymet, és összepirítom. Lassú tűzön, vigyázni kell, hamar meg tud égni. Akkor lehet bele tenni egy evőkanállal a főzővízből. Erre ráteszem a még forró kifőtt tésztát, szórok rá a reszelt parmezánból és összeforgatom a tűzön. Egy-egy adagot szoktam egyszerre elkészíteni.
ADL - Debrecenimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges










