Pap Zsuzsa írása
Egyszerű bableves recept
A recept alapján főzhetsz fejtett bablevest is (1 kg fejteni való babból). A különbség mindössze annyi, hogy a friss babot nem kell beáztatni.
Hozzávalók 4 személyre
Alapösszetevők:
- 25 dkg tarka bab
- 3 db debreceni
- 2 közepes szál sárgarépa
- 2 közepes szál fehérrépa
- 1/4 db zeller
- 2 szál zellerzöld
- 10 dkg készen vásárolt csipetke
- 2 dl tejföl (nem kötelező)
- 1 csokor petrezselyemzöld
A bab főző leve:
- 1 liter víz
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 15 szem fekete bors
- só
A rántáshoz:
- 5 dkg zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
Megjegyzés:
Ha van füstölt hús főző leve, abban is meg lehet főzni a babot. Ez esetben a főzőlé fűszerei nem szükségesek, mert a füstölt hús főzésekor ezek az ízek már belekerültek a főzőlébe. A levet ilyenkor meg kell kóstolni, mert lehet, hogy sós. Ha igen, akkor hígítani kell.
Előkészítés
-
A babot a főzés előtti estén mosd meg és áztasd be (különben órákig kell főzni).
A bableves elkészítése
1. Tedd fel a babot főni a vízben és fűszerezd meg a főző levet hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, fekete szemes borssal, és sózd meg ízlés szerint (a képen sonkalében főlő babot látsz).
2. Főzd addig, amíg majdnem megpuhul.
3. Közben tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket, a debrecenit vágd fel karikákra.
4. A petrezselymet mosd meg, zöldjét aprítsd fel (egy-két bóbitát meghagyhatsz a leves díszítéséhez), szárát kösd össze cérnával.
5. Amikor a bab már majdnem puha, tedd bele a zöldségeket, zeller zöldet, petrezselyem szárat, csipetkét és addig főzd tovább, amíg minden megpuhul.
6. Vedd ki belőle a babérlevelet, zeller zöldet, petrezselyem szárat és a hagymát, majd dobd ki – ezekre már nem lesz szükség és inkább csak zavarnak.
7. Add hozzá a debrecenit.
8. Egy kis lábasban vagy serpenyőben olvaszd fel a zsírt, pirítsd meg benne a lisztet, vedd le a tűzhelyről (különben a piros paprika megkeseredhet), keverd bele a piros paprikát és egy gyors mozdulattal, keverés közben engedd fel nagyjából 2 dl hideg vízzel. Öntsd a leveshez. Ha esetleg mégis csomós lenne, szűrd át egy kis szűrőkanálon és a csomókat is passzírozd át rajta.
9. Szórd rá a petrezselyem zöldet.
10, A leves ezzel el is készült.
A bableves tálalása
Tálalásnál lehet hozzá tejfölt adni, de ez ízlés dolga, mert van, aki tejföl nélkül szereti. Egyes vidékeken szokás kevés ecetet tenni a bablevesbe, de én nem szeretem – elég a tejföl savanykás íze.
Megjegyzés:
A képeken látsz egy kis darab sonkát is a levesben (ez egy kis maradék a sonkalében.
Hasonló módon készül a csülkös bableves is, csülökhússal.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Még több fortély Zsuzsától:
Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges