Ha már a szezonális zöldségek fontosságáról írtunk cikket, hasznos lehet egy receptajánló is. Természetesen szezonális alapanyagokból! A képek minőségét nézzétek el nekem, gyakran szinte közelharc árán tudom az utolsó szeleteket lefotózni, arról nem is beszélve, hogy nem vagyok egy főállású gasztrofotós.
Ez az alábbi saláta fantasztikus köret sült húsok vagy tofu mellé. Érdemes egy pár órával vagy akár egy estével korábban elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízek!
Joghurtos céklasaláta
Hozzávalók:
- 500-600 gr főtt cékla (2 konzerv párolt cékla vagy egy csomag biocékla)
- kb. 200 gr görög vagy krémes joghurt
- só, bors
- 1 csapott tk. őrölt kömény
- 1 csapott tk. fokhagymapor vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
- friss petrezselyemzöld aprítva
Elkészítés:
A szósz hozzávalóit tegyük a tálalótálba, és keverjük jól össze, ízesítsük kicsit túl, mert a cékla felveszi majd a fűszereket. Vágjuk apró kockákra a céklát és keverjük bele a szószba. Tegyük a hűtőbe összeérni.
Tipp: Még krémesebb lesz a szószunk, ha egy evőkanál majonézt is hozzákeverünk.
Könnyű téli zöldségekkel teli lepény, mely köretként és főfogásként is megállja a helyét, csak legyen hozzá elég fokhagymás joghurt tunkolni.
Zöldséges lepény
Hozzávalók (összesen 12 lepény lesz belőle)
- 1 csésze zabpehely
- 1 csésze meleg víz (legalább 50 C-os legyen)
- 25 dkg (kb egy fél közepes méretű) fehér káposzta
- 1 fél piros kaliforniai paprika vagy bio kápia
- 1 fél vöröshagyma
- 2 tojás
- 5 dkg finomra reszelt sajt, még finomabb, ha füstölt
- 1 gerezd fokhagyma, só, bors, olasz fűszerkeverék
Elkészítés:
Első lépésként keverjük össze alaposan a zabpelyhet a vízzel és tegyük félre pihenni. Akkor lesz jó, ha felszívta a folyadékot, már málik, annyira szétázott. Ez kb. 12-15 perc.
Addig készítsük elő a zöldségeket:
- a káposztát nagyon vékonyan szeleteljük fel, sózzuk be és tegyük félre pihenni.
- a hagymát, paprikát vágjuk igazán apró kockákra (ha az a reszelős típus vagy, reszelheted is, de le kell csepegtetni-kinyomkodni reszelés után)
A zabpehelybe keverjük a felvert, megsózott 2 tojást, a reszelt sajtot, a fokhagymát és a fűszereket. Majd mehet bele a kinyomkodott káposzta, az összes többi zöldség.
Sütés:
Egy nagyobb méretű tepsire sütőpapírt teszünk, és erre kb. 10-12 cm-es átmérőjű lapos lepényeket formázunk a masszából. Nekem hat db fért el egy közepes tepsiben. 180 C-on kb. 15 percet sütjük, míg aranyszínű lepényeink lesznek. Én félidőben meg szoktak fordítani, hogy az alja is sültebb legyen, de ne száradjon ki a teteje.
Tipp: A káposzta nem biztos hogy levet fog ereszteni és ki lehet majd csavarni. Ebben az esetben tegyél rá vizet és úgy csavard ki, nehogy túl sok só maradjon rajta.
Vöröslencse krémleves
Egy igazi, forró, fűszeres krémesen gazdag levesre soha nem lehet nemet mondani a szeles, csapadékos időben. Na ez a leves tuti az lesz, és ráadásul gyorsan el is készül!
Igen, jól olvassátok, a vörös lencse a klasszikus barnához képest pillanatok alatt megfő. Olyannyira, hogy érdemes mindent előkészítened, mert alig forrt fel, máris szétesik.
Hozzávalók 4 főre főfogásnak:
- 250 gr vöröslencse
- 1 kis vöröshagyma
- 1 szál nagyobb sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csapott tk. fűszerkömény
- 1 csipet fahéj
- 1 tk oregánó
- 2 tk paradicsomsűrítmény
- só, bors
- alaplé vagy vegeta
Elkészítés:
A lencsét mossuk meg, és csepegtessük le. Én egy nagy edénybe felöntöm bőségesen hideg vízzel, így feljönnek a nem belevaló apró növénymaradványok.
Apróra vágjuk a hagymát, répát. Tegyük fel a hagymát, pároljuk üvegesre, mehet rá a répa, 2-3 perc múlva a zúzott fokhagyma, majd a paradicsomsűrítmény, a többi fűszer, ezzel összepirítjuk kicsit. Vigyázat, a fokhagyma hamar megég és megkeseredik!
Tegyük bele a lencsét és engedjük fel kb. 1,5 liter alaplével vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ha nincs alaplevünk, mehet bele a vegeta.
Ha megpuhult, levesszük és jöhet a botturmixos játék, hogy szép krémes legyen a levesünk. Utánaízesítünk, ellenőrizzük a sóját, mehet bele 1 evőkanál citromlé.
Az eredeti levesbe a végén 1 csokor friss mentát is beleturmixolunk. Nálunk a kiskorúak ezt már nem értékelték, így én kihagyom ezt a lépést.
Tálalás:
Levesgyönggyel a leggyerekbarátabb és leggyorsabb. Sajtos pirítósra szedve a forró leves, a tetejét apróra vágott szárított paradicsommal és chilipehellyel megszórva a legnagyobb kedvenc nálunk. Mehet rá pár széttépett mentalevél és pár csepp olivaolaj is, úgy is isteni.
Az eredeti receptért köszönet a Street Kitchen-nek!
Almás táska
Melegszendvicssütőben, bolti leveles tésztából készült ez a gyors almás táska.
Gyors, gyerekbarát, olyannyira, hogy ők is meg tudják sütni. A tölteléke variálható, nagyon hálás gyors édesség.
Hozzávalók:
- 1 csomag sütésre kész, kinyújtott leveles tészta - ebből 6 darab lesz;
- tölteléknek 2-3 közepes alma
- cukor, citromlé, fahéj a fűszerezéshez
- olaj vagy vaj a sütőfelület kenéséhez
Elkészítése:
Először elkészítjük a tölteléket: az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, de még jobb, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megpároljuk egy kis vajon, és fűszerezzük.
Tipp: Alma helyett magozott és jól lecsöpögtetett meggy; vajon sütött, apróra vágott körte vagy ananász is mehet bele tölteléknek.
A leveles tésztát kicsomagoljuk, deszkára tesszük, amin vágni tudunk. A vágáshoz legjobb eszköz a pizzavágó, az nem nyúzza-nyújtja a tésztát.
A melegszendvics-sütőt felmelegítjük, kikenjük olajjal vagy olvasztott vajjal. A sütőfelületnek megfelelő méretűre vágjuk a tésztát, és ráfektetjük. Nem baj, ha meleg a sütő. Teszünk bele egy kiskanállal az odakészített töltelékből, majd beborítjuk egy másik ugyanakkora tésztalappal és megsütjük.
Tipp: A sütési idő a szendvicssütő technikai tudásától is függ. Van, ami elég gyorsan süt, nem szabályozható, kb. 3-4 perc alatt készül el benne ebből a vékony tésztából a sütemény. A szabályozhatóakba másik, kicsit vastagabbra nyújtott tészta is jól megsül.
Fahéjas porcukorral, vanília fagyival is tálalható.
ADL - Debrecenimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges