A limonádégyártásban a legtöbb bosszúságot mindig a helyes cukor-citrom arány eltalálása szokta okozni.
Ha elszántad magad a limonádégyár létrehozására, első lépésként szerezz be néhány cserép mentát és citromfüvet. Hamar lelegelitek a minikertet, ne aggódj, ha soknak tűnik!
Limonádé alaprecept-hozzávalók:
- 1,5 bögre citromlé
- ¼ bögre cukor vagy cukorszirup (1 bögre cukor + 1 bögre víz)
- 5 bögre víz
Ezt az alapreceptet úgy lehet variálni, hogy a citromlét helyettesítjük más hozzávalókkal, vagy a cukor mennyiségét csökkentve tehetünk hozzá olyan különleges ízeket, gyümölcsöket, hogy a vendégeket és gyerekeket is meghódítjuk egy életre.
A cukrot kiválthatjuk mézzel is, ez esetben ¼ bögre bögre cukor = kb. fél bögre méz.
Limonádé - variációk:
1. Dinnyés: adjunk a limonádé alaprecepthez 5 bögre dinnyelét. Vigyázat, itt a cukormennyiséget érdemes csökkenteni. A dinnyéből készíthetünk dinnyevájóval gömböket dekorációnak a poharakba, akár több féle dinnyéből is.
2. Málnás-barackos: hozzáadunk aprítva vagy turmixolva 1 marék málnát és 3 őszibarackot. A barackra turmixoláskor tegyünk citromlevet, hogy ne barnuljon meg!
3. Klasszikus epres: 1,5 bögre negyedbe vágott eper, citromlevél-ágak.
4. Bodzás: az alaplébe a cukor helyett bodzaszörp is mehet, vagy változatlan arányok mellett bodzavirág-tányérok.
5. Lime-os mentás: 1,5 bögre lime-lé (az alaprecetben a citrom helyett) és 1 szál friss menta, aprítva + 1 szál menta ág.
6. Ananászos: 1 bögre ananászlé és egy kifacsart lime leve.
7. Levendulás: 1 bögre cukor, ½ bögre citromlé, 7 szál aprított levendula (virágostul, szárastul), ½ bögre lime-lé, 2 evőkanál méz.
8. Gránátalmás: 1,5 bögre gránátalmalé.
8. Szénsavas mentás: 1 bögre friss, aprított menta, 1 bögre cukorszirup, a víz pedig legyen szénsavas.
10. Citrusmix: 1 grapefruit leve, 1 lime leve, 1 citrom leve, 1 narancs leve; narancs, citrom és lime karikák; menta és citromfű ágak.
+1. Piros bogyós ágyas limonádé koktél: ribizli, áfonya, szeder, málna, meggy… gyönyörűek együtt. Tegyünk a limonádés üvegedény aljára belőlük egy pár centis réteget, majd nyomjuk meg, hogy kibuggyanjon a levük. Öntsük rá a limonádét, és hagyjuk állni rajta egy kicsit, hogy a gyümölcsízek jól összeérjenek. Akit zavarnak az apró magvak, az inkább a pépet szűrje át egy szitán, úgy tegye a limonádéhoz!
Tálalás
A tálalás éppoly fontos, a látvány fokozza az élményeket. Hosszú poharak, gyümölcsdarabkák, citromfűlevél... alá egy kis koktélszalvéta, hamar csöpögni kezd a deres pohárról a víz. A nagy mennyiséghez csinos edény is kell! Rengeteg helyen kapható már csappal rendelkező több literes limonádés üveg. Megkönnyíti a dolgod, hosszabb ideig kitart a mennyiség.
Tipp: Olyat vegyél, melynek a teteje széles, hogy kézzel bele tudj nyúlni, és a csapnál van szűrő. Jobb, ha a csap fémből van, nem műanyag, tovább bírja.
Nincs étvágygerjesztőbb egy kerti bulin, mint egy tele limonádés üveg!
ADL - Debrecenimami -
Fotók: pixabay.com
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges