Jelenlegi hely

Anyai kikapcsolódási lehetőségek anno és most

Mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra. Még ha egyes férfiak nem is ismerik el a gyereknevelést vagy a háztartásvezetést munkának, fontos kizökkennie Anyának is a hétköznapi rutinból.

Családfenntartónak nevezzük azt az embert, aki hazahozza a pénzt. Ez túlnyomórészt a férfire testált szerepkör, aki reggel elmegy munkába, este hazajön. Hazaérve megszabadulna a nap folyamán felgyülemlett feszültségtől, ezért leül a TV vagy számítógép elé és gyakran 1-2 órára bele is temetkezik. Amikor Anya szóvá teszi, hogy ezt és azt is meg kellene már javítani, Apa gyakran előrukkol olyan szófordulatokkal, amiket jobb lenne végleg elfelejteni. Egyesek abban a tévhitben élnek, hogy csupa móka és játék a gyereknevelés, a takarítás, a főzés és a mosás pedig magától is megtörténik.

Jó esetben segítenek a nagyszülők, alkalmanként vagy rendszeresen magukra vállalják az unoka pesztrálását. A takarítás, rendrakás viszont így is Anyára hárul. Persze lehet takarítónőt, bébiszittert találni. Ha van rá pénzügyi keret. A 21. században a házimunka és a gyereknevelés végzése egyre több családban megoszlik a szülők közt. Sőt, az is előfordul, hogy mindkét fél részmunkaidőben vagy akár otthonról dolgozik.

Egy különleges szabadidős foglalkozás anno

“Kicsikém, légy jó és hallgass a dadusra. Anya most elmegy a lóversenyre.” – ennek a mondatnak a hallatán sokan felkapnák a fejüket manapság. Egyrészt azért, mert kevesen engedhetik meg maguknak a fizetett gyerekfelügyeletet, másrészt azért, mert lóversenyre a társadalom igen szűk rétege jár. Pedig volt ez másként, még Szegeden is.

1885-öt írtak, amikor első alkalommal rendeztek lóversenyt Szegeden. Az iparosodás az egész világ életét nagyban megváltoztatta, felgyorsult a népességáramlás a falvakból a városok irányába. Szeged lakossága – a közigazgatási terület bővítésével együtt – 56 ezerről (1870), 80 ezerre (1900), majd 108 ezerre (1930) duzzadt. A nők lehetőségei egyre bővültek a munkaerőpiacon, már dolgozhattak kiskereskedelmi és irodai munkakörökben.

A szórakozási lehetőségek köre azzal is bővült, hogy a tömegeknek tömegsport eseményeket rendeztek. S bár a lóverseny nézők részére passzív tevékenység, mégis jó kikapcsolódási, szocializálódási lehetőség. 1909-ben már annyira népszerű lett a lósport Szegeden, hogy a Lóversenytérnek titulált területen – a mai Vadaspark lakótelep környékén – lóversenypályát építettek. A Monarchiában hasonló népszerűségnek örvendett a lovi, mint Angliában.
Törzsvendégek jártak ki villamossal, fiákerrel, automobillal vagy akár gyalog, és törzshelyek alakultak ki a lelátókon a tehetősebbeknek, illetve a társadalom alsóbb rétegeinek az olcsóbbnak számító állóhelyeken. Ezrek fogadtak a befutónak vélt lóra és lovasra. (1926-ban még egy ritkaság is előfordult sportfogadás szempontjából, olyan ló futott be elsőként, amire senki sem fogadott.)

Ahogy a Délmagyar cikke felidézi, nők is részt vettek a lóversenyek forgatagában. Társasági esemény volt megjelenni a színen, ezért kiöltözve és fennkölt hangulatban mentek fogadni a versenyekre. Korabeli (írásos) tudosítások ugyanúgy bemutatták a nézőközönség hangulatát és megjelenését, mint egy mai focimeccs kommentátora.

Majd az I. Világháború „elvitte” a lóversenyre járó férfiakat és lovakat. A Világháború után igazán lassan éledt újjá a civil élet. A Szeged című napilap 147. számában (1921. 06. 28.) arról írtak, hogy „egy-két stilizált női zsokékosztüm keltett feltűnést”. Tehát nők is versenyeztek. Szép dolog! Ugyanis ha megnézzük a Wikipedián a magyar zsokék listáját, alig találunk nőket. Még manapság is.

Kikapcsolódás 2021-ben

Miként frissül fel Anya mostanában? Ha a gyermek végre elaludt, ha csak fél órányi pihenőideje van, akkor görgeti a hírfolyamot, lapozgatja a közösségi média oldalakat. Esetleg belekezd egy sorozatrész megnézésébe. Vagy elvégez egy rövidebb feladatot a házimunkák listájáról. Ha hosszabb szabadidőkerettel számolhat, akkor elmegy sportolni, megnéz egy nagyfilmet, netán kreatív hobbijának él. Békeidőben, azaz, a COVID-19 okán kihirdetett veszélyhelyzet előtt kiöltözhetett színházba vagy komolyzenei koncertre. Elmehetett a barátnőkkel korzózni.

Az internet korában, és a COVID-19 idején nem tűnik távoli jövőnek az, hogy az emberek a digitális világban éljék ki magukat. Jó pár filmben is bemutatták, miként képzelhető el egy ilyen világ. Gamer - Játék a végsőkig Gerard Butlerrel, Surrogates – Hasonmás Bruce Willis szereplésével. S mivel lezárások idején sporteseményre sem lehet menni, eljött a számítógépes játékosok bajnokságának kora, létjogosultsága. Természetesen már vannak játékoscsapatok, akik akár lövöldözős játékban (Counter-Strike), akár e-sport-eseményekben világbajnokságokat nyernek. Bárki könnyedén beleélheti magát a digitális kihívásokba. Netán még az is előfordulhat, hogy Apa hazaér, átveszi a felvigyázó szerepét és Anya borul bele a számítógépbe,
megfeledkezik a külvilágról pár órára.

Ha Anya szeretne egy kis izgalmat csempészni a fél órákba, megteheti, hogy keres egy sporteseményt itthon vagy a nagyvilágban, amire fogadni is lehet. Csak egy a sok lehetőség közül a bwin app, amin keresztül átélhetjük a fogadás élményét magunkban. Ha maradunk a lóverseny témájánál, akkor talán még élő közvetítést is találhatunk a futamról az interneten. Míg a kölyök alszik, Anya izgatottan szorítja mobilját és drukkol magában, hogy az ő lova érjen be először.
Kikapcsolódás mellett pénzt is keresni? Két legyet lehet ütni egy csapásra. Tárt karokkal várnak az online kaszinók. Vagy fogadhatunk sporteseményekre, a legjobb fogadóirodák listája megtalálható magyar nyelvű tippek és trendek leírása mellett is az interneten. Csak óvatosan kezdjünk hozzá a fogadáshoz, előtte olvassunk utána a „szakmának”!

Persze a legszebb az lenne, ha a párkapcsolatukra is időt fordítana Anya és Apa. Mert nem szabad csak a gyerek(ek)kel foglalkozni, ápolni kell a szülők viszonyát. Hogy hétköznap este kettesben leüljenek minőségi időt együtt tölteni, a legritkább esetben jön össze.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Még hasznos is lehet, ha játszik a gyerek? – ezekkel a videojátékokkal tanulhat nyelvet

Még hasznos is lehet, ha játszik a gyerek? – ezekkel a videojátékokkal tanulhat nyelvet

Digitális bennszülötteknek hívjuk a Z generációs - 1990 után született – gyerekeket, ők már az internettel együtt nőttek fel, és annak minden előnyével és hátrányával meg kell küzdeniük. Nekünk, akik még előtte voltunk gyerekek, és a gyerekkori emlékeink a valós világról szólnak, sok esetben nehéz elfogadni, vagy épp támogatni gyerekünket a számítógépes világ kapcsán. Pedig számos előnnyel is járhat, csak ki kell nyitnunk a világra! - Dezsőfi Beatrix középiskolai angoltanár írása.
És Ti gondoltatok ránk? Az a bizonyos karantén diákszemmel...

És Ti gondoltatok ránk? Az a bizonyos karantén diákszemmel…

Gondoltunk a szülőkre, gondoltunk a tanárokra, bölcsisekre és óvodásokra, elsősökre és törékeny alsósokra- de keveset beszéltünk Róluk! Róluk, akik felnőtté válásuk kapujában életük talán legsérülékenyebb időszakában vannak, akik komoly belső harcokat vívnak önmagukkal, miközben lázadnak a körülmények, és néha az egész világ ellen. Akik ugyanúgy - ha nem jobban - megsínylették a bezártság hosszú hónapjait, akikről azt hisszük, hogy már elég nagyok ahhoz, hogy…
Ugrás az oldal tetejére