Jelenlegi hely

Miért olyan fontos a tűzvédelmi oktatás?

Legyen szó bármilyen cégről, a legfontosabb minden vezető számára a siker – ez azonban csak akkor érhető el, ha a vállalat megfelelő, biztonságos munkakörülményeket képes teremteni a dolgozóinak. Éppen ezért nem csak a munkavédelemről, de a tűzvédelemről is gondoskodni kell, aminek kiemelkedően fontos része a tűzvédelmi oktatás.

Miért olyan fontos a tűzvédelmi oktatás?

Tűzeset bárhol, bármikor bekövetkezhet akár egy-egy elektromos zárlat, akár hanyagság miatt, ezért fontos, hogy a vészhelyzetre minden cég alkalmazottai fel legyenek készülve, így is elkerülve a nagyobb tragédiákat. A munkavállalóknak ugyanakkor nem csupán a vészkijáratok elhelyezkedésével kell tisztában lenniük, hanem ismerniük kell a tűzvédelmi előírásokat, képeseknek kell lenniük a tűzoltókészülékek helyes használatára, illetve tudniuk kell gyorsan reagálni, ha baj történne. A tűzvédelmi oktatás célja, hogy mindez maradéktalanul teljesüljön.

A tűzvédelmi oktatás jogszabályi kötelezettség

Fontos tudni, hogy a tűzvédelmi oktatás olyan jogszabályi kötelezettség, melyet az 1996. évi XXXI. törvény 22. §-a szabályoz. Eszerint a munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalók éves tűzvédelmi oktatásáról, amit oktatási napló aláírásával kell igazolni.

A tűzvédelmi oktatásnak tartalmaznia kell a minden szükséges elméleti és technikai ismeretet a tűz észlelésével, jelzésével és oltásával kapcsolatban, ki kell térnie a mentéssel és meneküléssel kapcsolatos információkra, illetve a tűz esetén ajánlatos magatartásra. Amennyiben az adott munkahely vagy az ott történő bizonyos munkafolyamatok, munkakörök tűzveszélyességi foka eltérő, a munkavállalóknak ugyanígy fontos világos ismereteket kapniuk. Az oktatásnak mindemellett részleteznie kell a tűzmegelőzési előírásokat, a tűzvédelmi szabályzatot, a tűzriadótervet, valamint azt is, hogy mik a következményei a tűzvédelmi szabályzat megszegésének.

Mikor van szükség tűzvédelmi oktatásra?

Legyen szó munkába állásról vagy munkakör megváltozásakor, új munkaeszközök üzembe helyezéséről vagy régi munkaeszközök átalakításáról, új technológia bevezetéséről, esetleges munkahelyi balesetekről, tűzesetekről, minden munkahelynek kötelező tűzvédelmi oktatást tartani. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a hatékony tűzvédelemhez elengedhetetlen az oktatás rendszeres megismétlése, így a munkavállalók számára évente ismételt oktatást szükséges tartani.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére