Jelenlegi hely

Szoptatás Világnapja 2018 Szegeden is!

Előadások, beszélgetések a szoptatás, babagondozás témakörében várandósoknak, kis- és nagybabás szülőknek és minden érdeklődőnek. Részletes programmal!

2018. augusztus 1. szerda, 10-18 óra
Helyszín: Katolikus Ház, (Szeged, Dugonics tér 12.)

A programon való részvétel ingyenes!
A program az Élet-Más-Képp Közhasznú Alapítvány szervezésében a „PrograMOM Szeged” keretein belül az EFOP-5.2.2.-17-2017-00085 számú projekt támogatásával valósul meg.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!
 
 
A részletes program:

10:00 – 11:00 
Ruscsákné Berecz Nikoletta (Dunakeszi, körzeti védőnő, babamasszázs oktató, IBCLC)
Az érintés, a babamasszázs, a válaszkész gondoskodás pozitív hatásai az anyatejes táplálás támogatásában

Egy kisbaba érkezése a család életében az öröm és izgatottság mellett számos kérdés megválaszolását is felveti. IBCLC szoptatási szaktanácsadóként, védőnőként és csecsemőmasszázs oktatóként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kísérője lehetek egy család kiteljesedésének, szülői kompetencia megerősödésének. Tanfolyamaim során csodálattal nézem az érintés, a szeretetteljes, válaszkész gondoskodás pozitív hatásait a nyugalom megőrzésében, anyai oxitocin termelés támogatásában, ezáltal a hosszútávú szoptatás elérésében. 

11:00 – 12:00 
Gaborjákné Kovács Judit (Szeged - IBCLC laktációs szaktanácsadó, védőnő, szülésfelkészítő, dúla)
Hogyan változik a szoptatás a csecsemő fejlődésével?

Az éréssel, növekedéssel párhuzamosan változnak gyermekünk játszási, alvási szokásai, melyeket izgalommal, jóleső érzéssel fogadunk. Változnak a szopási szokásai is, melyeket gyakran meglepetésként, bizonytalansággal élnek meg az anyák. Az előadásban egy-egy szoptatási "korszak" jellemzőit gyűjtöttem össze az anyák történetei, kérdései és a szakirodalmak alapján azzal a céllal, hogy kevesebb zökkenővel élvezhessék tovább a szoptatós napokat.

12:00- 13:20 Ebédszünet

13:30 – 14:30 
Dr. Zátonyi Adél (Gyula – neonatológus szakorvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó), Boldóczki Erika (Gyula – klinikai védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó)
Hogyan változott a gyulai újszülött osztály családbarát ellátása a neonatológus és kórházi védőnő IBCLC-vé válásával?

Gyulán a Megyei Központi Kórház szülészeti, valamint gyermekosztályán 2017 januárjában kezdtük meg a rendszerszerű átalakítást a szoptatás támogatásban. Az addig három óránkénti szoptatás, az éjszaka 8 órás " szoptatás szünet", a folyamatos súlymérés után a változtatás meglehetősen sok ellenállót teremtett. Mára szépen átalakult a rendszer. A rooming in-t támogatjuk, a képzéseket bővítettük, hogy az édesanyák minél felkeszültebben érkezzenek az intézménybe. Számos pozitív visszajelzés mellett a hazaadáskor kizárólag szoptatott babák aránya jelentősen nőtt. Még hosszú út áll előttünk, de a szülésznők, csecsemőápolók, orvosok képzésével a fejlődés útján vagyunk.

14:30 - 15:30 
Rózsa Ibolya (Budapest, IBCLC laktációs szaktanácsadó, andragógus)
Legyen elég az anyatej!

A szoptatás során gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon elég-e az anyatej? Sokan gondolják, hogy nem lesz elég tejük, ha az anyukájuknak sem volt, a friss édesanyát kétségek gyötrik, ha sokat sír a kisbabája, és sokszor nehéz eldönteni, hogy vajon eleget hízik-e a baba. Mindenki mást mond, és a legtöbb probléma esetén szinte biztosan előkerül a diagnózis: kevés a tej. Az előadás során körbejárjuk ezeket a kérdéseket, megismerjük a leggyakoribb tévhiteket, támpontot adunk ahhoz, hogy az édesanya könnyedén el tudja dönteni, elég-e az anyatej, és az is kiderül, mikor van szükség pótlásra. 

15:30 – 16:30 
Gitidisz Krisztina (Budapest, IBCLC laktációs szaktanácsadó, perinatális szaktanácsadó)
Miért sír a baba? Hasfájós?

A vigasztalhatatlan sírást néhány hetes korban gyakran magyarázzák hasfájással. De vajon mi váltja ki ezeket a megmagyarázhatatlannak tűnő sírásokat? Minden esetben hasfájásról van szó? Mit lehet tenni ellene?

A sírás a néhány hetes csecsemőknél minden esetben a segítségkérésről szól. Ezzel hívja fel a baba a figyelmünket:

– az igényeire

– az érzéseire

– a fájdalmára

Az előadás ezeket a kérdéseket járja körül.


16:30 - 18:00
Kerekasztal-beszélgetés az előadókkal és helyi szakemberekkel:

Baloghné Fűrész Veronika (Szeged – vezető védőnő), Dr. Rudas Magdolna (Szeged – gyermekorvos), Varga Vanessza (Szeged – védőnő, laktációs szaktanácsadó jelölt), Komenda Renáta (Szabadka – IBCLC laktációs szaktanácsadó)

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Ugrás az oldal tetejére