Jelenlegi hely

Terhesség előtti vitaminok - Babatervezés

Már a babatervezés előtt érdemes a terhesség előtti vitaminoknak utánanézni, feltérképezni a lehetőségeket, információkat begyűjteni. A babaváró vitaminok szedését a szakemberek nagy része támogatja, sőt javasolja, hogy a baba megfelelően fejlődhessen és a kismama is egészéges legyen. A minőségi terhesvitaminok a magzat és az édesanya vitaminszükségleteit is kielégítik.

terhesség előtti vitaminok

Babatervezés és terhesség előtti vitaminok - Melyiket szedjük

A terhesvitaminok vagy magzatvédő vitaminok kimondottan kismamák számára kifejlesztett komplex készítmények, melyek a kismama egészségéhez és a magzat egészséges fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárulhatnak. A legjobb terhesség előtti vitaminok tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyekre már a várandósságra felkészülés időszakában, a várandósság alatt és után a babának, mamának szüksége van. A várandósság alatt a magzat a fejlődéséhez szükséges vitaminokat és tápanyagokat elvonja az édesanya szervezetéből, ezért nagyon fontos, hogy ezek kellő mennyiségben rendelkezésre álljanak.

Arra a kérdésre, hogy melyik terhesvitamint szedjük inkább az a megfelelő válasz, hogy az ideális babaváró vitaminok a különböző időszakokban optimálisan tartalmazzák az egyes vitaminokat, ásványi anyagokat. Szinte mindegyik készítmény tartalmaz A, C, D3 és E vitamint, számos B vitamint, továbbá rezet, vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket. Ezekből inkább mennyiségi eltérés jellemző az egyes magzatvédő vitaminok esetében. A folsav, mint az egyik legfontosabb terhesvitamin, mindegyikben megtalálható, ez feltétlenül szükséges egyes fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentéséhez. Sok termék tartalmaz még jódot, ez a baba központi idegrendszerének fejlődéséhez fontos összetevő.

Számos készítmény áll rendelkezésre, mindenki maga dönthet arról, számára melyik a legjobb terhesség előtti vitamin, babaváró vitamin.

Terhesvitamin a terhesség előtt - miért kell

A terhességi vitaminok szedése csökkentheti a fejlődési rendellenességek kialakulását, hozzájárulhatnak, hogy a megtermékenyítés könnyebben történjen, de a kismama terhesség alatti közérzetére is jó hatással lehetnek, ha szervezete minden vitaminnal, ásványi anyaggal feltöltött. Az áldott állapotban kiemelten fontos, hogy az édesanya változatosan étkezzen, hiszen a baba szervezetének is szüksége van a nyomelemekre, vitaminokra. Ilyenkor a kismama szervezete először a babát látja el tápanyaggal, ezért gyakran előfordul, hogy a várandós édesanyák vitaminhiányban szenvednek. Ezért fontosak a terhesvitaminok, szedésük végig lehetséges a terhesség alatt, sőt egyes gyártók eltérő összetételű készítményeket kínálnak a különböző trimeszterekre szabottan.

Mikor kell szedni a babaváró vitamint

Ha terhességet tervez, érdemes a fogantatás előtt már 2-3 hónappal elkezdeni szedni a terhesvitamint, mivel így kivédhető a velőcső záródási rendellenesség. Ha a babatervezés előtt álló hölgy mégsem szeretne magzatvédő vitamint szedni a teherbeesés előtt, akkor ajánlott legalább akkor elkezdeni, mikor a terhesség kiderül. Egyes készítményeket a szülés utáni hónapokban vagy a szoptatás ideje alatt is lehet és érdemes szedni, hiszen ilyenkor is szükség van a szervezetnek a regenerálódásra, a folyamatos vitamin- és ásványi anyag utánpótlásra.

terhesség előtti vitaminok - babatervezés

Terhesség előtti vitamin - Melyik nekem a legjobb

Nem lehet rangsort felállítani az egyes terhességi vitaminok között. A folsav kiemelten fontos szerepet játszik az első trimeszterben, tehát az mindenképpen szükséges, hogy legyen a terhesvitaminban. A többi összetevő gyártónként, készítményenként eltér, a különböző vitaminok, nyomelemek eltérő mennyiségben, összetételben lehetnek jelen. Mindenki saját maga döntheti el, hogy melyik gyártó, melyik terméke szimpatikus. Sokan az alapján választanak terhesvitamint, hogy más kismamáktól hallják, kinek mi vált be, vagy éppen az első terhességük idején szedett vitaminra teszik le a voksot újra.

Folsav szerepe a terhesség előtt

A folsav vízben oldódó vitamin, a magzati fejlődésben rendkívül fontos szerepet tölt be. Csak a folsav jelenlétében történik meg hibátlanul a velőcsövet lezáró folyamat. Ha nincs belőle elegendő mennyiség, megnő a velőcső záródási rendellenességek kialakulásának a kockázata. Az ideális anyai folát szintnek is fontos szerep jut a terhesség alatt, hiszen részt vesz az anyai szövetek növekedésében. Azért ajánlott a folsavat a terhesség előtti vitaminokkal együtt szedni, mert a velőcső záródása a magzati fejlődés 4. hetére végbemegy. Mire a várandós édesanya megtudja a terhesség tényét, a folyamat már javában zajlik vagy be is fejeződött. Ezért kell, hogy a fogantatáskor már legyen a szervezetben elegendő folsav.

Vitaminok, nyomelemek szerepe a terhesség előtt

A babára vágyók manapság igyekeznek tudatosan felkészülni a terhességre, sőt már a fogantatást is gördülékenyebbé tenni. A különböző terhesvitaminoknak nem csupán az egészséges magzati fejlődésben és a kismama egészségének megőrzésében van szerepük, de pozitívan befolyásolhatják a teherbeesést is, magyarul a szervezet vitaminnal, nyomelemmel feltöltése elősegítheti a fogantatást is. A B6 vitamin például a peteérésre lehet pozitív hatással, a B12 a spermiumszámra. A cink sem elhanyagolható, hormonális és immunológiai szempontból is fontos az emberi szervezetnek. A szelén is alapvetően fontos a fogantatáshoz, az esetleges vetélések megelőzésében akár.

Jó minőségű, optimális összetételű terhesvitaminnal sokat tehet azért, hogy a szervezet felkészüljön a terhességre, a várandósság ideje alatt pedig minden szükséges vitaminnal, nyomelemmel ellátott legyen az édesanya és a magzat is. Akik még a szülés után is folytatják a magzatvédő vitaminok szedését, könnyebben regenerálódnak, elkerülhetik a vitaminhiányos állapotokat.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Ugrás az oldal tetejére