Jelenlegi hely

A Tisza partján, Algyőn festeni teljesen más dimenzió

Az Algyői Tájház fedett terasza öt éve ad otthont a Kreatív Kávé nyári festőtáborának és ez így lesz idén is július 4-től 10-ig. Maga a helyszín is nagyon meditatív a természet közelségével. Ahogy belépünk a kapun egy másik dimenzióba érkezünk, itt a nyugalom az úr. A festés pedig végképp kikapcsolja a mindennapok problémáit. - foglalta össze Tajthy Gabi a Kreatív Kávé művészeti vezetője az Algyői alkotótábor esszenciáját.

Így kezdődött …

Egy olyan helyszín kerestünk, ahol csak mi vagyunk, a természet és a jó hangulat. Egy olyan környezetben szerettük volna megtartani a nyári festőtáborunkat, ahol semmi sem zavarhatja az alkotást. Egy bensőséges világot szerettem volna teremteni. Az Algyői Tájház pedig erre egy tökéletes helyszín. 

Az első tábornak nagy izgalommal vágtunk neki, de már az első évben is  látszott, hogy mennyire igénylik a felnőttek is a mélyebb kikapcsolódást. Évről évre jó ide visszatérni és az alkotóközösségünk is nagyon szereti az itt tartott foglalkozásokat. Először azt gondoltuk, hogy csak Szegedről és Csongrád megyéből alakul ki a tábor közönsége, de ezért a hangulatért jönnek Budapestről és az ország másik részeiből is. 

Miben más az alkotótábor mint az évközbeni festőfoglalkozások?

Az alkotótáborokban hosszabb időt töltönk együtt, mint az évközbeni foglalkozásokon. Algyőn és Ürömön is egy hetes a nyári alkotótábor, Badacsonyban pedig 4 napos turnusokban várunk festeni. Vannak akik szállást foglalnak és kedvezményes heti jegyet váltanak, így minden foglalkozáson résztvesznek. Amolyan kreatív nyaralás ez számukra. Azonban van lehetőség napi jegyeket is váltani Algyőn és Ürömön is, ha valaki nem tud egy teljes hét szabadságot kivenni a munkahelyén. Akár heti jeggyel, akár napi programra érkezve Algyőn a foglalkozások után is nagyon jól lehet pihenni. Egy Tisza parti séta, egy csárda vacsora vagy a thermál fürdőben tett látogatás feltölti a testünket, lelkünket. 

A nyári táborokban általában komolyabb, nagyobb lélegzetvételű képeket festünk. Ezekre már általában év közben felmerül az igény és így nagyon várt témákból áll össze az alkotótábor repertoárja. Idén 2022-ben az egyik ilyen téma lesz például Klimt Emilie portréja. Klimt képei mindig népszerű és visszatérő témák a nyári táborban. Az arany és ezüst médiumok használata különleges alkotásokra ad teret, amit szinte mindenki nagyon kedvel. 

Nyáron szeretünk egy kicsit lelassulni és az alkotótáborok pont erről szólnak. Itt van több időnk kidolgozni a képeinket, jobban elmerülni bennük. Az egésznapos program közben az ebédet is helyben fogyasztjuk el, nem kell rohanni sehova. A csodás festmények mellett barátságok is alakulnak nagy nevetések közepette. 

Gyakran csatlakoznak kezdők is, akik legutoljára az általános iskolai órákon festettek. A táborokban ők is bátrabban belevághatnak akár egy komolyabb témába is. Az alkotóterasz mellett van lehetőség pihenni, sétálni és beszélgetni is. Badacsonyi táborban pedig a Balaton mellett egy medence is szolgálja a felfrissülést alkotás közben.

Milyen témák lesznek idén az Algyői táborban?

Klimt szecessziós női portréját már említettem. A másik nagy kedvencünk Van Gogh népszerű Csillagos éj képét is megfestjük olajfestékkel és festőkéssel. A festő óriások után nem maradnak el a könnyedebb nyári témák sem. Pipacsokat is festünk arany médiumos mintákkal, valamint szintén akril festékkel tavirózsákat. 

Az olajfestés szerelmeseire gondoltunk a hét második felében. Pénteken, szombaton és vasárnap is olajfestékkel alkotunk: női portrét, levendulás tájképet és záró akkordként pedig balatoni vitorlásokat. Így Algyőn egy kellemes hosszú hétvégét is el tudsz tölteni, ha csak egy-egy napot tudsz hiányozni a munkából. Az olajos programsorozat keretében a minden részletét kipróbáljuk az olajfestésnek. Festünk majd ecsettel és festőkéssel is. Megismerjük a részletgazdag kidolgozás lehetőségét a női portrén és a festőkéses elnagyolt ábrázolás különleges varázsát is. 

Mi a titok? Mi az, amitől átszellemül mindenki az alkotótáborban?

Erre a kérdésre nem könnyű megfogalmazni a választ. Sokan érkeznek a napi problémák feszültségével, azonban ezeket a problémákat egy teljesen új helyszín, ami ráadásul elég meditatív is, képes távolítani. Természetesen az átszellemüléshez kell a saját hozzáállásunk is. Az ellazulás általában azoknak megy nehezebben, akik nagyon konkrét elvárásokkal érkeznek saját magukkal szemben. Például első alkalommal egy teljesen tökéletes, majdnem másolat minőségű festményt akarnak készíteni. 

A festés tanulása is egy folyamat ugyanúgy mint bármi másé például a nyelvtanulásé. Egy egésznapos nyelvi kurzus után sem gondolhatjuk, hogy tökéletesen fogjuk beszélni az adott, nyelvet, ha korábban még nem tanultuk azt. Azonban, ha a mindennapos teljesítménykényszert, maximalizmust otthon tudod hagyni, akkor teljesen át tudod adni magad a kézzel és a festékkel végzett munka örömének, ami gyakran már oly távoli a mindennapos irodai stressz mellett. 

Egy Kreatív Kávés alkotói nap folyamán lépésenként megtöltöd  a vásznat színekkel, kialakulnak a formák és minden egyes ecsetvonást magad készítesz. Egy kerek egész alkotást tartasz végül a kezedben a nap végén, ami csak a Tiéd. Az alkotás közben nem kell nehéz döntéseket meghozni, maximum arról döntünk, hogy például legyen-e még egy fa a tájképünkön vagy sem, vagy vajon milyen színű virágot fessünk. A festményed akkor van kész, amikor azt mondod, hogy elkészült és ebbe a külvilág problémáinak nincs beleszólása!

Szponzorált  tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére