Jelenlegi hely

Mindenszentek, halottak napja - emlékezünk...

November 1-je Mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. De mit is jelentenek ezek az ünnepek?

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Hazánkban 2000 óta "piros betűs", munkaszüneti nap.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este (október 31.) a halloween ünnep ideje (angolul all hallows' evening = „minden szent estéje”).

A mindenszentek ünnepe a katolikus keresztény egyház saját ünnepe. A történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel, amely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette.

A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért. A katolikusok november 2-án tartják. Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is.

Az eredetileg katolikus ünnepet és népi hagyományait más felekezetek is átvették. Így nemcsak a katolikus hívek ünnepe, hanem a reformáció több felekezete is elfogadta. A régi magyar népnyelvben a két egymást követő ünnepnapnak a „lölkök napja” (=lelkeknek emlékezete) elnevezése volt.

Sok európai országban – köztük valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek illetve halottak napján, felekezeti hovatartozásuktól függetlenül. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Mivel a krizantém fehér és színes változatai ez idő tájt nyílnak, leginkább ez a virág az, amivel a sírokat díszítik.

Sokszor halljuk, de nem lehet elégszer ismételni:

  • A közlekedés során legyünk fokozottan figyelmesek és türelmesek! A kettős ünnepet megelőző és az azt követő időszakban a temetők, sírkertek környékén a szokásosnál jóval nagyobb a forgalom.
  • A tömegközlekedésben szintén zsúfoltságra és rendkívüli menetrendre kell számítani!
  • Nagyobb településeken érdemes előre tájékozódni a temetői nyitva tartásról.
  • Értékeinket tartsuk magunknál, ne hagyjuk a parkoló autóban, a sírra dobott táskában!
  • Vigyázzunk a mécsesekkel, gyertyákkal: elhelyezésükkor vegyük figyelembe a szél irányát, ne tegyük őket gyúlékony koszorú, mű- vagy száraz virág közelébe! A lakásban legyünk különösen óvatosak, kisgyermekes családban érdemes megfontolni az elemes mécsesek használatát élő láng helyett.
  • Ügyeljünk a gyufára, öngyújtóra is, nehogy véletlenül hozzáférjen a gyermekünk.
  • Ha gyermeket is viszünk magunkkal, érdemes a délelőtti órákra időzíteni a temetői látogatást. Elkerülhetjük a tumultust, könnyebben észrevesszük az esetleg balesetveszélyes sírokat és kisebb az esélye, hogy szem elől tévesztjük a kicsit.
  • Amennyiben mégis sötétedés után indulunk útnak, hasznos lehet, ha a gyermek kézfejére, alkarjára jól láthatóan, tollal felírjuk a nevét és a telefonszámunkat. Magyarázzuk el neki, hogy ha nem talál minket, ne ijedjen meg, hanem mutassa meg a feliratot egy kisgyermekes anyukának, vagy rendőrnek, láthatósági mellényt viselő embernek.

 

Forrás: Wikipédia innen és innen

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Beszélgetős padok a magány ellen

Beszélgetős padokkal a magány ellen

Ez egy egyszerű, de jól működő kezdeményezés, ami több országban is elterjed: a „Happy to chat" padok arra ösztönzik az embereket, hogy beszélgessenek egymással.
Ugrás az oldal tetejére