Jelenlegi hely

Süssünk, süssünk valamit...

Azt is megmondom, hogy mit! Természetesen mindenféle karácsonyi finomságot!

Az adventi időszak a várakozásról és a készülődésről szól. A fények, a díszek, az illatok mind-mind köthetőek a karácsonyi időszakhoz. Bár idén a többség valószínűleg kisebb családi körben fog ünnepelni, a tartósabb kekszek sütögetését érdemes időben elkezdeni - már ha nem jár rá a család időnap előtt. 

Olyan recepteket hoztunk, amit a háztartásodban fellelhető "minikukták" is örömmel fognak készíteni. Szimplán is finomak, ha azonban van kedvetek kreatívan díszíteni még jobb móka. Ráadásul, akár ajándéknak is tökéletesek. 

Tudjátok, vannak azok a fotópárok "elképzelés vs valóság". Mi a valóságot fotóztuk... 

Karácsonyi "RÉMSZARVAS" avagy zserbógolyó rénszarvasnak álcázva

  • 15 dkg darált keksz
  • 10 dkg dió
  • 17 dkg baracklekvár
  • 20 dkg csoki
  • 1 evőkanál étolaj

A darált kekszet és a darált diót összekeverjük, és annyi lekvárt adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. A megformázott golyókat a hűtőbe tesszük hűlni.

Az összetört csokit az étolajjal gőz felett folyamatos keverés mellett felolvasztjuk, majd a hideg golyókat leöntjük vele.

Díszítés: franciadrazsé a szemük és az orruk, az agancsuk pedig perec alakú ropiból készül.

Részeg hóemberek avagy Raffaello karácsonyi formában

A Raffaello golyókhoz kétféle krémet készítünk:

Az első krémhez szükséges alapanyagok:

  • 20 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 20 dkg kávékrémpor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 1 csomag vaniliás cukor

A cukrot a vízzel összeöntöm  és habzásig forralom. A nem forró, de még meleg szirupba mehet bele a másik három összetevő, egyenletesre keverem, majd a hűtőbe megy pihenni. (Fontos! A kávékrémport ne keverd simán a szirupba, mert azonnal csomós lesz és órákig kell vele szórakozni, mire feloldódik. Keverd össze először a kávékrémport a kókuszreszelékkel, és csak utána add a sziruphoz. Így a reszelék megakadályozza a csomósodást és egyenletesen lehet eldolgozni a krémet.)

A második krém:

  • 2,5 evőkanál liszt
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg kókuszreszelék

A lisztet, a cukrot és a tejet összeöntöm egy lábosba és folyamatos keverés mellett összefőzöm, besűrítem. Levéve a tűzről beledolgozom a vajat, majd a kókuszreszeléket. Szintén a hűtőben hagyom pihenni.

A két krémet közvetlenül a hűtőből kivéve gyúrom össze, formázom és kókuszreszelékbe forgatom. Aztán indulhat a kreativitás és a nevetés. Van azért, hogy csak részeg hóember és "löttyedtszarvú unicornis" sikerül...

Illatos keksz

Azt gondolom, itt inkább a forma a lényeg, nem is a tészta. Az illatos mézeskalácsok, fahéjas kekszek vagy a sima géptészta is kiválóan megfelel a célnak. A szorgos kis kezek pedig segítenek a szaggatásban, nyomdázásban. 

  • 35 dkg liszt 
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg méz
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 2 teáskanál vanília aroma
  • 2 tojás
  • 15 dkg langyos puha vaj
  • fűszerek: 
  • 4-5 teáskanál fahéj
  • egy-egy késhegynyi őrőlt szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér,só, esetleg citromhéj.

+ 2 karácsonyi tippünk online adventi vásárunkból:

10%-os Süss Velem kedvezménykuponnal vásárolhatsz sütéshez szükséges eszközöket, kiegészítőket. 

További gyerekekkel együtt készíthető recepteket találsz Az útravaló sütik című mesés és szakácskönyvben.

Vidám készülődést!

Michelin Mónika és Gourmet Gabi :-)

- Kaposvárimamik -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

A hagyomány szerint a karácsonyi időszak lezárásának napja vízkereszt, január 6-a. Ekkor búcsúzunk az ünnepi díszbe öltöztetett fától. De miért éppen ezen a napon szokás leszedni a karácsonyfát? A válasz a keresztény ünnepkörben, a népi hagyományokban és az új kezdet szimbolikájában rejlik.
Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Ugrás az oldal tetejére