Jelenlegi hely

Vásári kalandozások a Balatonon: kézműves és termelői piacok az északi parton

Aki egy egész napos túrát tervezne, vagy szereti a mozgalmas reggeleket, kezdje a napot egy jó kis piacozással. Erre igazán nyaraláskor, utazáskor van  a legtöbb lehetőségünk. Ha van is esélyünk egy-egy piacozást beiktatni hétköznapjainkba, az bizonyára inkább a rutin, mint a felfedezések lehetősége.

Ha a Balaton északi partja közelében járunk, érdemes egy rövidebb kitérőt beiktatni az utazásba, jobbnál-jobb piacok várnak minket!

Szombaton Tihanyban, szerdán és szombaton Balatonalmádiban, illetve a füredi csarnok előtt, míg vasárnap Káptalantótiban van piac.

Balatonalmádiban hetente két napon

Nem túl nagy méretei ellenére Almádi heti kétszer is tart piacnapot, sőt havonta egyszer vasárnap használtcikk-antik piac is van tavasztól őszig. A piac mellett egy fantasztikus fagyizóval is büszkélkedhet, így a strandok mellett ez már elég vonzerő egy jó kis hétvégi kiruccanáshoz. A piacon az élelmiszertől a virágdíszekig, a kézzel készített sajtoktól a vászontáskáig széles a választék, és korántsem olyan drága, mint a Balaton mentén nyugatabbra eső társai. A piac Facebook oldalán érdemes körbenézni indulás előtt.

Tihanyban két piac egy napon

Igen a tihanyiak ebben is máshogy csinálják. Nemhiába, félsziget...

Placc, a trendi piac

A tihanyi révnél található Placc piac lenyűgöző választékánál csak az árakat író kréta nyomvonala szélesebb némelyik árusnál. A helyi borok, szörpök, gyümölcs és zöldséglekvárok, sütemények, egyedi kézműves és designékszer termékek, antikváriusok felfedezése az árnyas ligetben egy friss süteményekből, limonádéból elfogyasztott Balaton panorámás reggelivel fejedelmi indítása a napnak.

Aki igazi piacot keres, mert szeretné a hétvégi zöldésges leveshez valókat megvenni, azért ne ide menjen. A piacon van egy kisebb játszótér is, a futkározókényszeres gyerekeket a révnél lévő parkba is el lehet vinni. Szombatonként nagypiac, vasárnap kispiac.
Aki autóval indulna, korán keljen, ha közel szeretne parkolni. A távolsági busz szinte a piacnál áll meg, akár Balatonfüred, akár Tihany falu felől érkezik a látogató. A piac Facebook oldala itt található.

Domb piac, a bennfentesebbeknek

A lenti piac ellenpólusa a falu szélén meghúzodó Domb Piac, árnyas fái alatt némileg alacsonyabb árakon lehet beszerezni a hétvégi asztalra valót. Tihany festői részén, az Akasztódombon található, kilátással a Balatonra és az Apátságra. A helyben fogyasztandó gasztronómiai választék talán elsőre nem tűnik olyan szélesnek, mint a révnél, de azért itt is akad borászat (van szürkebarátjuk is palackozva!), házisüti, sajtok.

A büfé minőséget a Füredi csarnok békési származású kolbászsütödéjének tulajdonosa garantálja. Itt éli ki gasztronómiai szenvedélyét, minden hétvégén készít egy-egy kedvére való bográcsos ételt is, ne hagyjátok ki! Mellette a házisütiknél csak a házi sajtos tallér jobb, korán gyere, ha haza is vinnél! Idén ideköltözött az ország egyik legjobb lángossütödéje is, a hagyományos mellett szilvalekvárost is kóstolhatunk! A piac hangulata nyugalmasabb, beszélgetősebb, több a helyi vásárló. Facebook oldala itt található.

Balatonfüreden

A füredi Vásárcsarnok nem biztos, hogy a legszerencsésebben híresült el, köztudottan az egyik legdrágább az országban. De a csarnok egyik sarkában hétvégenként Tihanyból érkező tartósítószermentes frissen készített hal és hústermékek bújnak meg egy faházban, addig vele szembe a másik végen a sajtválaszték isteni. A csarnok mellett csütörtöktől szombatig frissen sül a kolbász, szalonna, amit természetesen akár itt is meg lehet enni.

A játékos néninél és a csarnoki gazdaboltban pedig minden kapható, ami otthon maradt induláskor: szúnyogriasztótól a műanyag klumpán át a rokon gyerekeknek szánt ajándékig. Szombatonként a választék szélesebb: a csarnokon kívül vándor ruhaárusok, kora nyárig hatalmas zöldség-, és virágpalántaválaszték, könyv és csipke, és alkalmanként egy-egy antikos.

Aki valami eredetit szeretne, keresse Pécsi Krisztit, aki a Csarnokban egész évben helyben készíti, korongolja kerámiáit, fazekas csodáit.

... és Tótiban

A káptalantóti Liliomkert kézműves piacot létrehozója saját kertjében indította el a helyi termelőknek, kézműveseknek az idegenforgalomtól független árusítási és munkalehetőséget biztosítva. A hivatalokkal szembeni küzdelem mára meghozta gyümölcsét. Neve fogalom, kiemelkedően széles választékú és mozgalmas piaccá nőtte ki magát. A kézműves piac mellett mára egy másik tulajdonosi körrel őstermelői piac is nyílt.

A zegzugos kert hangulata egyedülálló. A piac kínálatában az ékszerektől, kézműves szappanoktól, festményektől, kerámiáktól a ruhákon át az antik tárgyakig, bútorokig és könyvekig folyamatos csodák bukkannak elő a legkülönösebb standokról.

Az árusok, kézművesek Szombathelytől Veszprémen át a Krisna-völgyig (a chili pickle-jük kötelező!) Természetesen a gasztronómiai kínálat a legszélesebb: a házi szörpök, lekvárok, tojás, húskészítmények és sütemények mellett a retro paradicsomleves és napközis vagy menzatea ugyanúgy megfér. Ehetünk itt zenés felárral ’kőtt rétest’ 1200.- forintért vagy házi prószát kétszázért. Természetesen amíg anya költi a családi vagyont, apa egy sör vagy fröccs mellett nyugodtan figyelhet a körhintázó, játszó gyerekekre.

A gyerekjátszótér mellett felnőtteknek szóló kézműves programok is vannak szezonálisan, levendula koszorú készítés ugyanúgy megtalálható, mint a mandala vagy akril festmény festés. Az aktualitásokról Facebook oldalukon tájékozódhattok.

A Balaton-felvidék titkos piaca: Nivegy-liget

Szentantalfa egy kicsiny, 400 fős település Veszprém megyében, a Nivegy-völgyben. Péntekenként a falu központjában (nagy kanyarban, a faluház mögött) tartanak piacot, elsősorban a helyi termelők áruit találjuk itt. Szintén a településhez köthető a Dobosi pincészet, 1721 óta termelik organikus boraikat. A kis piac péntekenként általában 17 órakor nyit, 19 óra után már inkább a társasági élet zajlik: néha élő zenével, tánccal, borkóstolóval, sokszor igencsak az estébe nyúlóan. A piac Facebook oldalát itt találod.

Gyenesdiás halban (is) erős

A Gyenesdiási halpiac az egyetlen halpiac a Balatonnál 'Első Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiás'néven, már ezért is érdemes körbenézni. Aki a mediterrán, tengerparti országok piaci halkínálatához szokott, ne várja ugyanazt a látványt. Halból inkább a büfék erősek, de ez ebben az alcsony halfogyasztású országban már így is erős felhozatal. Termelői nap szombatonként, a piac minden nap nyitva, hétköznap csak délután.

Vonattal könnyen megközelíthető, a vasútállomás csak 300 méter a piactól. BBQ különlegességek, halbüfé, a város bora, sok-sok környékbeli finomság, tematikus napok, és itt is akadnak kézműves, kertészeti és zenés programlehetőségek, a helyi kosár-közösség átadópontja is itt van. Nem csak piac de aktív közösségi tér is. Facebook oldalán ITT lehet a programokról tájékozódni.

ADL - Debrecenimami

Forrás: a piacok Facebook oldalai és a szerző saját képei

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére