Jelenlegi hely

Szülünk, születünk…

Női létünk kitüntetett történése a szülés, gyermekként a születés. Évtizedek, évszázadok során óriási változások zajlottak a szülészeti ellátásban. Míg ükanyáink idejében szülni és születni akár életveszélyes is lehetett, addigra napjainkra biztonságot hoztak a  tudomány és technika vívmányai, amik mérhetővé és  kiszámíthatóvá tették a világra jövetel csodáját.

A kiszámíthatóságnak azonban ára van….

Testünk működése elválaszthatatlan lelkünk, szellemünk történéseitől. A női lélek, a női test csupa lüktető változás, egymásba fonódó ritmus- gondoljunk pl. a menstruációra és az azt körülölelő testi és érzelmi hullámzásokra.

Szexualitásunk legalább annyira sokszínű, mint személyiségünk - nincs két olyan nő, aki a szexuális aktus során előre meghatározott mozdulatokkal, légzési ritmussal, gondolati képekkel és érzelmekkel azonos élményt tudna átélni. Az előre tervezettség alapjaiban csorbítja meg a felszabadult örömre való képességet. Márpedig a szülés alapja is szexuális energia - miért működnénk másként akkor, amikor életet adunk, mint amikor megfogan bennünk az élet?

Ha a szexuális együttlét során számít az, hogy ki van Velünk, hogyan szól hozzánk, hogyan érint meg, támaszt-e elvárásokat vagy a mi testünk jelzéseire reagál, azaz testünk, lelkünk közös kommunikációjából születik az élmény és nem kiszolgálunk testünkkel egy előre meghatározott elvárást (utóbbi a bántalmazás, ami traumatizál), akkor ennek igaznak kell lennie a szexuális erő másik megnyilvánulásakor is - amikor szülünk.

A kiszámíthatóság, mérhetőség, tervezhetőség a férfiúi lét alapmotívumai, amik sok területen fejlődést, gyarapodást eredményeznek, de ha nem a megfelelő életterületen használjuk őket, blokkolhatnak, rombolhatnak.

A szülés képessége a női nemnek adatott meg, nem véletlenül - hisz hullámzó, lüktető, nemes női energia az alapja.

A születés is egyéni, hisz aki a pocakban lakik, éppúgy érez, észlel, éppúgy személyiség, individuum, mint az, aki láthatóvá lesz az édesanyja testén kívül. Születése jellegében felfedezhetők személyiségvonásai, ha engedjük ezeket megnyilvánulni és nem akarjuk uniformizálni a születés ritmusát, tempóját.

A szülésben a szülő nő teljes személyiségével vesz részt, nem választható le róla a múltja, a tapasztalatai, átélt örömei és traumái. Egészséges információkkal, szülés előtti és alatti pszichés támogatással, a vajúdás során alkalmazott természetes fájdalomcsillapító módszerekkel, az egyéni ritmus és jelleg tiszteletével tehetünk azért, hogy a szülő nő átélje és ne kibírja azt a csodát, amire maga a női lét predesztinál.

 

A cikksorozat további részeit itt találod:

A nagy kaland kezdete, avagy mesél a bába

Szülés - Élmény vagy trauma?

Szülés fájdalom és gyógyszerek nélkül - lehetséges?

Szexszülünk

Mikorra vagy kiírva? Fontosabb, mint gondolnád!

"Ti még mindig egyben vagytok?!"

Kell-e nekünk Down-szűrés?

Terheléses vércukor, NST - Tudod, mit jelentenek?

Segítség, faros a babám!

 

 

Szerző: Bóni Tünde - független bába

Kedves Imamit olvasó anyák, apák, gyermeket váró párok!

Egy cikksorozatot indítok csak itt, amiben végigvesszük a baba foganásától az élete első hónapjaiig zajló változásokat. Olyan szempontokat szeretnék fókuszba helyezni, amiről keveset, vagy nem hallottatok. Ha kérdésetek, ötletetek merül fel, kérjek írjatok az info@bonitunde.hu -ra, hogy a következő írásaimban reagálhassak a bennetek felmerült témákra - így valóban Nektek, Rólatok szólhatnak a cikkeim.

Szeretettel várom a gondolataitokat, kérdéseiteket.

 

http://bonitunde.hu

Facebook: @szulunkszuletunk

Győri bábák: www.babafogado.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére