Jelenlegi hely

Könnyítik a bölcsődei elhelyezést, az örökbefogadás utánkövetését és az árvaellátás igénybevételét

Az Országgyűlés kedden fogadott el törvénymódosításokat a nagycsaládban, egyszülős családban élő és a védelembe vett gyermekek bölcsődei elhelyezésének könnyítése, az örökbefogadást követő utánkövetés időpontjának kedvezőbb meghatározása, az árvaellátás megállapítására vonatkozó szabályok kedvezőbbé tétele és a családi pótlék megosztásának könnyítése érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.


 

Novák Katalin közleményében azt írta, a nagycsaládos, azaz három vagy több gyermeket nevelő szülők munkavállalását sok esetben gátolja, hogy gyerekeiket csak nehezen tudják bölcsődében elhelyezni, ezért írták elő, hogy a bölcsődei felvétel során a nagycsaládos szülők gyermekeit előnyben kell részesíteni, ha a szülők igazolják, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban állnak.

Az egyedülálló szülők gyermekeit azért vonták be a kedvezményezettek körébe, mert a szülőnek mint egyedüli családfenntartónak még fontosabb, hogy minél előbb munkába állhasson és így gondoskodni tudjon gyermeke eltartásáról - tette hozzá. A védelembe vett gyerekek esetében pedig azért indokolt az előnyben részesítés a felvételkor, mert sokszor - a veszélyeztetettség okának megszüntetése érdekében - a gyámhatóság kötelezi a szülőket arra, hogy vegyék igénybe a gyermekek napközbeni ellátását - írta.

A közlemény szerint a védelembe vett gyermekek bölcsődei elhelyezését azzal is segítik, hogy a következő nevelési évtől - a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, a tartósan beteg vagy fogyatékos, a három- vagy többgyermekes családban élő, az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett, valamint a nevelésbe vett gyermekek mellett - számukra is térítésmentes lesz a bölcsődei gondozás.

A bölcsődei ellátás 2017-ben induló átalakításához kapcsolódóan fogadták el azt törvénymódosítást, amely szerint a mini bölcsődében dolgozó kisgyermeknevelőknek is jár a közalkalmazotti törvényben szereplő 25 nap pótszabadság, ami jelenleg a bölcsődében dolgozókat illeti meg, valamint rendelkeztek a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak hasonló időtartamú pótszabadságáról is - közölte az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az örökbefogadott gyermekek családba illeszkedésének könnyítésére a kötelező utánkövetés első időpontját a korábbi két hónap helyett fél évben, a második időpontot egy év helyett másfél évben határozták meg, illetve rögzítették, hogy ezen időtartamokon belül az örökbefogadók kérelmükre bármikor részesülhetnek utánkövetésben. Szintén az örökbefogadás elősegítő változás, hogy amennyiben a gyermek folyamatban lévő örökbefogadása valamilyen okból meghiúsul, akkor a gyámhatóságnak automatikusan újra örökbefogadhatóvá kell nyilvánítania a gyermeket, így rögtön megkezdődhet a kiajánlása más örökbefogadó családokhoz.

Az árvaellátásra vonatkozó szabályozás úgy módosul, hogy ezentúl akkor is a kérelem benyújtásának időpontjától folyósítják az ellátást, ha elhúzódik a rokoni kapcsolatot igazoló bírósági eljárás. A módosítás előtt csak az ítélet kihirdetését megelőző hat hónapra lehetett visszamenőleg igényelni az ellátást - jegyezte meg.

Azt írta, tovább pontosították a gyermekápolási táppénz szabályait is, ezentúl egységes lesz az egyedülálló szülők által nevelt gyermekekre, illetve a családban nevelt gyermekekre igényelhető táppénz időtartama, így pedig a táppénz összegének szabályai is áttekinthetőbbé válnak. A módosításban átláthatóbban sorolják fel a csecsemőgondozási díjra (csed) jogosultak körét, valamint a jogosultság fennállásának időtartamát, segítve ezzel a jogalkalmazást. Az elvált szülők esetében a családi pótlék megosztásának könnyítésére a bíróság döntése helyett a szülők megegyezését helyezi előtérbe. Az a szülő pedig, akinek gyermeke azért nem tudja a tankötelezettség lejártát követően folytatni tanulmányait, mert valamely betegség miatt nem képes önálló életvitelre, új jogcímen válik jogosulttá a nevelési ellátásra.

Közölte, a nyugdíj mellett dolgozók adminisztrációs terheit csökkentik azzal, hogy jövő évtől már nem kérelemre, hanem hivatalból állapítják meg nekik járó nyugdíjnövelést. Ha a jogosult meghal, mielőtt a növelést megkaphatta volna, a hozzátartozó az özvegyi nyugdíj megállapításakor kérheti a nyugdíjnövelés megállapítását, így az özvegyi nyugdíjat már az emelt összeg alapján állapítják meg részére.

Szólt arról is, hogy kedvezőbbé tették a gyógyszertárakat működtető vállalkozásoknak előírt, 50 százalékot meghaladó gyógyszerészi tulajdoni hányad megszerzését segítő Patika Tőkeprogram elérhetőségének feltételeit.

(MTI)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére