Jelenlegi hely

Mindent a fülgyulladásról! Hatékony megelőzés és gyógymódok a gyermekorvostól

A gyermekorvosi rendelőben megforduló betegek mintegy 30%-a – néha még több is – fülfájással küzd. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos, homeopata elárulta, hogy mi ennek az oka, és mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt, valamint a gyógymódokról is beszámolt. 

A fülgyulladás előfordulásának gyakoriságát gyermekkorban az anatómiai adottságok és az immunrendszer sajátosságai okozzák. Ennek ellenére nagyon sok mindent tehet a szülő, hogy megelőzze ezt a betegséget.

A korai orrfújás fontosságára szeretném elsődlegesen felhívni a figyelmet, ugyanis amennyiben tiszta az orrjárat, nehezebben húzódik a gyulladás a fülre. – kezdte dr. Sebő Zsuzsanna.

Már kisbaba kortól kezdve elkezdhetjük megtanítani a gyerekeket az orrfújásra. Fél éves kor körül akár fürdés közben tanítsuk fújni a babát, és mondjuk is neki.

Nagyobb gyereknél pedig játékosan helyezzünk az arcára leheletvékony, egyrétegű papír zsebkendőt, és biztassuk arra, hogy próbálja meg az orrával fújva meglebbenteni azt.

Amennyiben a gyermek nem tud még orrot fújni, akkor mindenképpen fontos az orrváladék eltávolítása leszívással, magyarázta a doktornő, aki azt is hozzátette, hogy a fülgyulladás legtöbbször vírusos eredetű, ezért az egészségesebb életmód, hidegpára porlasztása, vitaminok szedése, és a gyakori szellőztetés segíthet a megelőzésben.

KÉRDEZNÉL A GYERMEKGYÓGYÁSZTÓL ÉLŐBEN?

Sajnos ezekből a vírusfertőzésekből gyakran alakul ki bakteriális fertőzés, amikor már nem elegendő a tüneti terápia. 

Néhány kivételtől eltekintve, a protokoll szerint kezdődő középfülgyulladásnál várni kell az antibiotikum felírással, 24-36 órán át. Ebben az időszakban, amikor nem teszünk amúgy semmit, mindenképpen javaslom homeopátiás szerek használatát.

Ajánlani szoktuk a melegítést is, de én csak olyan gyermekeknek javaslom a melegítő sapkát, akiknek a közérzetét ez javítja. Annál, aki tiltakozik, nem erőltetném. Fontos a fájdalom csillapítása is, hogy ne szenvedjen a gyermek, erre alkalmasak a hagyományos gyógyszerek, de tudni kell, hogy a fájdalomcsillapító nem gyógyítja a betegséget, csak a tüneteket enyhíti, és akár el is fedi azokat. 

A homeopátia gazdag fegyvertárral rendelkezik arra az esetre, ha a vezető tünet az erős fájdalom. Mindenkinek javaslom otthoni elsősegélyként az ABC keveréket, azaz az Aconitum, Belladonna és Chamomilla alapanyagú szerekből készített oldatot (5-5 golyócska mindegyik szerből, közepes potenciából 1 dl babavízbe) minden olyan panasznál, amikor erős fájdalom és esetleg magas láz jelentkezik.

A fülfájással mindig forduljunk orvoshoz. A homeopata orvos kezében még számos más lehetőség is van, és a helyes szert a fülfájás minősége, a fül képe, és a beteg állapota alapján dönti el. Van olyan eset, amikor az antibiotikumot adását sem lehet mellőzni. Ez azonban mindig felelős orvosi döntés legyen, és a szülő semmiképpen ne kezdjen el magától antibiotikum kúrát.” – szögezte le a gyermekorvos.

Töltsd le a természetes terápiák babáknak mamáknak ingyenes e-könyvet

- Szegedimami -

INGYENES DOKTOR MAMI TANFOLYAM SZEGEDEN
- JANUÁR 18-ÁN DR. SULYOK RITA GYERMEKGYÓGYÁSSZAL A TISZAVIRÁGBAN -
A TANFOLYAM INGYENES

KATTINTS ÉS REGISZTRÁLJ ITT! ››

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Ugrás az oldal tetejére