Jelenlegi hely

A halloweeni tököket ne vigyétek ki az erdőbe!

A közösségi médiában egyre több helyen adják azt a tanácsot, hogy az őszi dekorációként szolgáló tököket, halloween tököket vigyék ki a közeli erdőkbe, mezőkre, hogy a vadon élő állatok azokat elfogyaszthassák. A szakemberek kérése: NE!

A lámpássá alakított tökök az ünnep elmúltával feleslegessé válnak a háztartásokban – nem mindegy azonban, hogyan szabadulunk meg ezektől. A halloween faragott tök és a dekorációként szolgáló tök nem való a természetbe! 

Hazánkban is egyre népszerűbb a töklámpás faragása, emiatt egyre nagyobb a kereslet a tökökre - elsősorban faragható, hosszabb ideig ép tökökre. A kereslet növekedésével párhuzamosan az Egyesült Államokban a farmerek olyan fajtákat kezdtek el nemesíteni, amik a legalkalmasabbak a faragásra, hosszabb ideig tartósak. Fő szempontjuk az volt, hogy minél könnyebben lehessen faragni, nem pedig az, hogy minél finomabb legyen. Az áruházak a zöldségespultoknál, az árcikéken erre fel is hívják a figyelmünket: Fogyasztásra nem alkalmas! 
Embernek-állatnak egyaránt!

A Halloween és dísztöknek töknek méretéhez képest kevés a húsa és nem túl ízletes, keményebb héjjal rendelkeznek és kizárólag dekorációs célokra használhatók fel, ugyanis olyan toxikus vegyületeket tartalmaznak, melyek – elfogyasztása esetén – már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket (hányást, gyomorgörcsöt, hasmenést, kiszáradást) okoznak.

A takarmánytök, amit általában narancssárga színe miatt őszi dekorációnak használunk az elmúlt időszakban, nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle.

Komoly probléma, hogy sokan a töklámpás tartósítására a hipós átmosást és a vazelinnel való bekenést alkalmaznak, ami eleve kizárja, hogy utána az állatok elé dobjuk a takarmányt.  Gondot okoz, ha a tök ugyan nem faragott, hanem különböző jó minőségű festékkel van festve - ezzel szintén kemikáliák jutnak pluszban az állatok szervezetébe. A faragott tökben gyakran maradnak gyertya/viaszmaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.


Kép forrása: pixabay

Szintén probléma, hogy a tököket kihelyezők általában nem viszik az erdő mélyére a tököket, hanem a közúthoz közel, soszor közvetlenü az út szélére helyezik el azokat - ezzel kifelé húzzuk a vadat a természetes élőhelyéről, ami aztán súlyos közúti baleseteket idézhet elő.
A málladozó, bomló, rothadó tök különben sem szép látvány egy erdei séta közben…

Ha tethetjük, a töklámpást komposztáljuk kertünkben, vagy tegyük az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe kell tennünk!

Mit tehetünk?
  • Tegyük bele komposztládába – jó trágya lesz belőle
  • Ássuk el a kertben – hamar lebomlik és gazdagítja a földet. 
  • Magjait mossuk meg, szárítsuk meg és tartsuk meg a következő évi vetésig 
  • Ha csak festettük a tököket, akkor komposztálás előtt mindenképpen mossuk le róluk a festést. 
  • Dobjuk ki a szemétbe, ha nincs kertünk


Kép forrása: pixabay

 

Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére