Jelenlegi hely

Nyolcadikosok pályaválasztás előtt: a technikumtól az ösztöndíjig

Pályaválasztási kisokosunk 2. fejezetében az új ösztöndíjrendszertől a hiányszakmákig, az új iskolaszerkezetig, technikumtól a Dobbantó programig végignéztük a nyolcadikos pályaválasztási lehetőségeket.

A leglátványosabb talán az iskolák elnevezésének megváltozása.

Mi a különbség a technikum, a szakgimnázium, a szakképző iskola és a szakiskola között?

Ha inkább elméleti beállítódású és/vagy jó a tanulmányi eredménye és/vagy határozottan tudja, hogy felsőoktatásban szeretne majd továbbtanulni, de még bizonytalan abban, pontosan mit is, érdemes a 4-5 éves gimnáziumot választani. A 14 éves korban elkezdett gimnázium befejezését követően, 18-19 évesen a tanulók előtt több lehetőség is áll, választhat a felsőoktatásban való továbbtanulás, vagy egy szakma megszerzése között.

Elmélet vagy gyakorlat?

Nem kell választani. Az a tanuló, aki az általános iskolát jó tanulmányi eredménnyel végezte, de gyakorlatiasabb jellem, már 14 évesen szenvedéllyel művel egy hobbit, szakkört, elkötelezett valamely pálya iránt, választhatja a technikumot.

2020 szeptemberétől a szakgimnáziumok egy része technikum néven fut tovább, öt éves képzési idővel. Ez a működésükben is jelentős változást jelent. A tanulók nem feltétlenűl szakmát, inkább ágazatot választanak.

Új lehetőség a technikum

Az első két év alapozó, ágazati képzése után választanak szakmát. Az első két évben nem a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, inkább a közismereti tantárgyak kerülnek túlsúlyba. A 10. évfolyam után ágazati alapvizsgát tesznek, ezután kezdődik a hároméves duális szakképzés, amibe vállalatokat, cégeket vonnak be, a diákok így valós munkakörnyezetben sajátíthatják el a szakmát.

A harmadik évtől a duális képzési szakaszban szakképzési munkaszerződési jogviszonyban vannak, így jövedelemhez juthatnak a tanulók. Az érettségi mellé szakmát is szerezett tanulók, - amely egyben emeltszintű ágazati érettségi vizsgát is jelent - akár a felsőoktatásba is jelentkezhetnek azonos ágazaton belül.
A technikum másik fontos jellemzője a nagy óraszámú idegennyelv tanulás, amely lehetőséget ad a középfokú nyelvvizsga letételéhez.

A gazdasági szereplők szerint nagy a hiány a technikusi szintű munkaerőből, mely képzés a mérnöki képzés előszobája lehet. A szakgimnáziumokban végzők az ötödik év végén érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet is szereznek. Aki technikumban érettségizik, annak nem kell ötödik érettségi tantárgyat választania, a szakmai vizsga ugyanis beszámít majd az érettségi tantárgyai közé.

Szakgimnázium, szakképző iskola

A szakgimnáziumi képzési forma megmarad a oktatási, művészeti és kulturális ágazatoknál. Négy év után érettségi vizsgát tesznek a fiatalok, majd további egy illetve két év után szerezhetnek szakmai végzettséget. A szakmai vizsga és érettségi megszerzése után lehetőség van jelentkezni valamely felsőoktatási intézménybe, vagy a tanult szakterülettel kapcsolatos munkakörök betöltésére.

A kétkezi szakmákra specializálódott szakközépiskola a Szakképző Iskola. Ebben az iskolatípusban a képzési idő továbbra is 3 éves. Az első év ágazati ismereteket adó képzés, itt is ágazati alapvizsgát tesznek a tanulók, majd szakmát választanak és az azt követő két évben duális képzés folyik. A végzés után megvan a lehetőség az érettségi és ezt követően a technikusi képzettség megszerzésére.

Mivel a szakképző iskolában és a technikumban is ágazati alapképzés történik a képzés első szakaszában, a 9. évfolyam végén van átjárhatóság a két iskolatípus között különbözeti vizsga nélkül. Az ágazati alapképzés ágazati alapvizsgával zárul. A szakmai képzés lehetőséget biztosít a csak érettségizett, gimnáziumot végzettek, valamint az egyetemi tanulmányaikat feladó fiatalok részére. Erre szolgál a technikum 2 éves képzése.

Sajátos nevelésű, testi fogyatékkal élő diákok lehetőségei

A Szakiskola a sajátos nevelési igényű diákoknak ajánlott, ahol fogyatékossági területenként elkülönülve (vakok, látás- és mozgássérültek, enyhe értelmi fogyatékkal élők) zajlik a képzés. Két év alatt részszakképesítés, négy év alatt szakképesítés szerezhető. Adott a lehetőség az érettségi megszerzésére valamint a munkaerőpiaci elhelyezkedésre.

A Dobbantó program keretében szervezett alapkompetencia-fejlesztő év célja, hogy a magatartási és tanulási zavarokkal küzdő, az iskolai rendszerű oktatásban lemaradó, vagy a rendszerből már kisodródott 15–25 éves fiatalok számára a szakiskolai képzés bázisán az oktatás vagy a munka világába visszavezető, a sikeres egyéni életút megtalálásához eljuttató lehetőséget biztosítson. 

A Műhelyiskolában azok a fiatalok tudnak részszakképesítést szerezni, akik lemorzsolódnának és végzettség nélkül lépnének ki a szakképzésből, vagy a Dobbantó programban alapfokú képesítést szereztek, de nem tudnak a klasszikus iskolai környezetben tanulni. A műhelyiskola a HÍD-programot váltja fel. A műhelyiskolában a szakma tanulása a gyakorlati képzés helyszínén történik. A műhelyiskolában a tanulónak a végzettség megszerzése nem tanévhez kötött, de legalább fél maximum két évig tart. Nincsenek közismereti tantárgyak. Minden ismeret a részszakképesítéshez kötődik, amelyet a tanuló a mesterétől sajátít el.  A pedagógus mentorként támogatja az oktatást.

Az egy éves Orientációs évfolyam azok számára fontos lehetőség, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, esetleg az általános iskolában kompetenciahiányokkal vagy tanulási nehézségekkel és/vagy magatartászavarokkal küzdenek vagy lemorzsolódtak. A képzés jellemzője, hogy olyan alapkészségeket illetve kulcs- és életpálya-kompetenciákat fejleszt, melyek minden szakma tanulásához szükségesek.

OKJ-s jegyzékből a technikumba

A változó középiskolai oktatási rendszer megváltoztatta az OKJ-s képzéseket is. Erről rengeteg cikk jelent meg az utóbbi évben és még több „utolsó” tanfolyam indult. De mit is jelent ez a valóságban?

Az Országos Képzési Jegyzékben 770 képzés szerepelt, ami az uniós átlag többszöröse. A válaszható szakmák száma 2020. szeptember 1-jétől jelentősen csökkent, már csak 174 alapszakma található benne. Több szakmát összevontak, elhagytak, és megjelentek újak is, pl. ipari informatikus technikus képzés.

Az alapszakmákat csak az ötéves technikumban, illetve a hároméves szakképző iskolában, valamint a felnőttek számára iskolai rendszerű felnőttoktatásban lehet majd megszerezni.

A friss képzési lista az alapképzéseken kívül 73 rész-szakképesítést (például: vágóhídi munkás, gipszkarton szerelő) is tartalmaz, melyeket kizárólag iskolarendszeren kívül, tanfolyami formában lehet megszerezni 100-720 óra képzési idő alatt.

A felnőttek számára az iskolarendszerben a második szakma elsajátítása már jelenleg is ingyenes, a jövőben a képzési idő rövidül az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervei szerint.

Füzetben az alapszakmák

Mit is jelent egy-egy szakma gyakorlása?
Nem tudod, mivel foglalkozik az automatikai technikus, mit kell tanulnia egy Fitness-wellness instruktornak, mit jelent a kereskedő és webáruházi technikus szakember kifejezés? Egy igazán nagy segítség: tájékoztató füzetet az összes alapszakmával és azok részletes leírásával.
A tájékoztató füzet INNEN letölthető.

Az OKJ-rendszer átalakulásai csak azokat érintik, akik 2020 szeptemberében választanak szakmát: mindenki abban a rendszerben zárja a tanulmányait, amiben elkezdte.

A legkeresettebb szakmák

Hogy mik a legkeresettebb szakmák?

Nehéz megjósolni, hiszen olyan gyorsan változik a piac. Ahogy a CNC marósok a 2000-es évek legkeresettebb szakemberei közé tartoztak, még pár év, és a 3D nyomtatósok lesznek a királyok. De addig is a pénzügyi szakemberek, informatikusok, gépkezelők a targoncástól az építőipari szakgépekig folyamatosan szükségesek, így nem nyúlhat mellé, aki ezekből választ akár csak egy OKJ-s képzést is.

A KSH adatainak segítségével a Szakmavilág weboldal felállított egy ötpontos listát a 2020-ban előreláthatóan legkeresettebb hiányszakmákról.

5. Mezőgazdasági gépész

Mindenki hallott már a munkások hiánya miatti betakarítatlan terményről. A traktorvezetőtől a keltetőgép-kezelőn át a rakodógép-kezelőig szinte mindenre szükség van.

4. Ács / kőműves

Az építőipar hirtelen fellendülésével az ács és kőműves szakemberekből folyamatos hiány van, az ácsok állnak a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítések listájának első helyén szinte az összes megyében, de a kőművesek is első helyeken szerepelnek.

3. Kamionos

A 80-as években legcsábítóbbnak hangzott kamionos szakma mára a a logisztikai szektor legnagyobb problémája. Ez abból is egyértelműen látszik, hogy nem is olyan régen a C-kategóriás jogosítvány megszerzésének korhatárát leszállították 21 évről 18 évre.

2. Ápoló

A magyar egészségügy rossz helyzetét az utóbbi időben nagy próbatétel elé állította a korona vírus okozta járvány, mely még markánsabbá tette a a szakképzett ápolók hiányát.

1. Informatikai szakember

Az előrejelzések szerint 2020-ra 800.000 informatikus fog hiányozni Európából. Gyakran összekeverik a mérnök-informatikust és a gazdasági informatikust a “mezei” programozókkal, rendszergazdákkal, IT-sekkel. Ez utóbbihoz ugyanis nem feltétlenül kell diploma.

Ösztöndíjrendszer indult a szakképzésben tanulóknak

A 2020/2021-es tanévtől, a megújuló szakképzéssel együtt, elindul az új szakképzési ösztöndíjrendszer is, amelynek célja, hogy minden tanuló számára biztosított legyen a támogatás, ugyanakkor a juttatások hiányzás- és eredményfüggők.

A technikumokban és a szakképző iskolákban a 9. évfolyamon, valamint az érettségit követő 13. évfolyamon 73 ezer tanuló közül több mint 50 ezren járnak technikumba. Ők az ágazati alapozó oktatás idején 8000 forint ösztöndíjat kapnak havonta, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 ezer forintot - ismertette.

Az ösztöndíjakat bankszámlára utalják majd, így minden érintett tanulónak számlát kell nyitnia.

Azoknál a diákoknál, akiknek még nincs bankszámlájuk, a számlanyitás folyamatát támogatja a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerben (KRÉTA) az MKB Bank együttműködésével kialakított felület.

A KRÉTA rögzíti a diákok tanulmányi eredményét és hiányzásait, ezért a pedagógusokat, oktatókat nem terheli adminisztráció; az adatokat automatikusan figyeli és az ösztöndíj kifizetésekor figyelembe tudja venni a rendszer.

Még többet olvasnál a témában? A cikk első részét, Nyolcadikosok pályaválasztás előtt egy új rendszerben címmel találod meg weboldalunkon.

ADL - Debrecenimami

Forrás: eletpalya.munka.hu; oktatas.hu;  hrportal.hu; szakmaverzum.hu;

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Ugrás az oldal tetejére