Jelenlegi hely

Házi készítésű gasztroajándékok - avagy barátnős ajándékok karácsonyra

A december mindenkinél arról szól, hogy üzletről-üzletre, webshopról-webshopra járunk, ötletelünk, kinek mit vegyünk, mi az, ami valóban hasznos, és mi az, aminek valóban örülne a szerettünk. A család mellett néha már nem jut időnk, erőnk, pénzünk a legkedvesebb barátnőink megajándékozására, pedig őket is szeretnénk meglepni, de elfogytunk…

Na ilyenkor jön jól egy egyszerű, de annál nagyszerűbb házi készítésű gasztroajándék, amivel nem kell órákat készülődni, nem kell félni, hogy nem lesz jó rá és tuti garantált lesz a siker! A lényeg, hogy olyat készíts neki, amit szeret, ha szerettek együtt iszogatni, legyen alkoholos, ha édesszájú, akkor legyen édes, ha főzni szeret, akkor legyen sós!

Hoztam nektek hozzá egy szuper válogatást, többnyire a Manó Menü oldaláról, hiszen Évit a tulajdonosát nagyon jól ismerem és az ő receptjeiben mindig 100%-osan megbízok!

Csokis diós muffin

Finom karácsonyi muffint adhatunk szerettünknek, amit csak össze kell kevernie, és kész is.

Hozzávalók:

  • Csatos üveg
  • Kártya az leírásnak

Üvegbe:

  • 14 dkg durum liszt
  • 10 dkg tk liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbona
  • 1/2 tk fahéj
  • 3 ek kakaó
  • 1 tojás ( *)
  • 8 dkg cukor
  • 2 marék darabolt csoki
  • 1/2 marék mazsola
  • 1/2 marék dió
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 0,8 dl olaj (*)
  • 2,5-3 dl joghurt (*)

*= ezt nem adjuk hozzá, hanem a kártyára írjuk, hogy még keverje az üveg tartalmához.

Forraltbor 

Ha szereti a bort, akkor egy üveg finom bor mellé egy házi készítésű forraltbor fűszerrel nem lőhetsz mellé! Ez az ajándék annak is jól jöhet, aki nem olyan közeli hozzátartozód, hogy vegyél neki személyeset, de mégsem akarod egy snassz üveg piával letudni az egészet, mint pl. a főnököd...
Nem kell hozzá más csak 1 üveg bor és egy fűszertartó. Bárhol beszerezhetők már kémcső alakú kis üvegcsék, abba tölts bele, de ha nem kapnál, akkor kis zacskóba is töltheted.

    Hozzávalók: 

    • fahéj,
    • szegfűszeg,
    • szefűbors
    • csillagánizs
    • és esetleg szárított narancs darabok, vagy ha zacsiba teszed, karikák.

    Fűszeres olaj

    Hidegen sajtolt olajkeverék, zöldfűszerrel, fokhagymával, borssal.

    Hozzávalók:

    • Zöldfűszerek / kakukkfű, rozmaring/ vagy amit szeretsz
    • 1-2 gerezd fokhagyma,
    • bors
    • kis olajos üveg / hobby vagy kreatív boltból beszerezhető
    • olajkeverék / oliva, lenmag, kukorica, repce/ de lehet csak 1 féle is.

    Ha most elkészíted, karácsonyra pont nagyon finom lesz.

    Pumpkin spice avagy házi mézeskalács fűszerkeverék

    Ha hozzám hasonlóan karácsony és mézeskalács fanatikus a barátnőd, akkor ez az ajándék neked szól!

    Hozzávalók:

    • 5 teáskanál fahéj
    • 2 teáskanál gyömbér
    • 1 teáskanál szegfűszeg
    • 1 teáskanál szegfűbors
    • 1/2 teáskanál szerecsendió
    • 1 vaníliarúd kikapart magja

    ...és a ráadás 1-2 csillagánizs csak úgy hanyagul beledobva a keverékbe.

    Nem csak a sütikbe, hanem a párolt gyümölcsökhöz, a forralt borba, de még a kávéba is szórható ősztől tavaszig. Jól záródó kis edénybe hónapokig eláll, de addigra úgyis elhasználja.

    KARÁCSONYI CSOKIS MUFFIN

    Kis dobozkában, szép papírban, szép csomagolásban szalaggal remek ajándék lehet ez is, de akár üvegbe is tölthetitek, temrészetesen ezt megsütve adjuk. :)

    Hozzávalók 7-8 darabhoz:

    Hozzávalók:

    • 1 db banán
    • 1 db tojás
    • 2 ek tej
    • 1 ek kakaó
    • 2 ek olaj
    • Fél tk sütőpor
    • 1 ek nádcukor vagy méz
    • 1 ek kókuszliszt
    • 1 ek durumliszt
    • 1 ek tönkölyliszt
    • Csipet fahéj és vanília

    A banánt villával összetörjük, majd keverjük el a nedves hozzávalókkal. Ez után hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat és alaposan elkeverjük. 180 fokon ( légkeverés) kb 20 percig sütjük. Üvegbe, vagy kis dobozokba tesszük.

    Pácolt sajtok üvegben

    Igazi ínyenc gasztroajándék, előételként, de főétel kísérőjeként is szuper.

    Hozzávalók:

    • sajtok vegyesen: trapista, füstölt, érlelt, feta, amit szerettek, de legyen többféle,
    • fokhagyma, ha szereted,
    • csípőspaprika, ha szereted - egy kicsit pkánssá teszi,
    • akár pár szem egész dió, vagy zöld fűszer,
    • olivaolaj.

    A sajtokat félbevágjuk, és egy befőttes üvegbe rétegezzük a fokhagymával és a fűszerekkel. Felöntjük olajjal úgy, hogy egészen ellepje, sehol se lógjon ki belőle a sajt, így tovább eláll. Az a jó, ha ajándékozás előtt néhány nappal már elkészíted, mert akkor jól összeérnek az ízek.

    Mézeskalács erdő

    Ha süttök egyébként is mézeskalácsot, akkor kreatívkodjatok bátran, üvegbe tudtok zárni egy kis téli erdei világot, vagy akár ha befőttesüvegbe teszitek, akkor a tetőre ragasztva, beleszórva kókuszreszeléket, egy kis mézeskalács hógömböt is tudtok készíteni.

    Csokis kanál

    Ehhez csak pár kanál kell, csokoládé és szórócukrok, vagy aszalt gyümölcsök apróra vágva.

    És, ha 1 éven aluli gyermek is van a családban, akkor a  Manó Menü ingyenes karácsonyi kiadásában, szuper ötleteket és recepteket találtok, hogy a gasztroajándékból mindenki ehessen!


    Boldog, és nyugodt készülődést kívánok!
    Makai Marianna - Kecskemétimami

    Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

    Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
    Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Neked ajánljuk!

    Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

    Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

    Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
    Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

    Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

    A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
    Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

    Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

    A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
    Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

    Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

    Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
    Ugrás az oldal tetejére