Jelenlegi hely

Találd meg a kivezető utat! – 11 labirintus az országban

Igazi kaland megtalálni a kivezető utat az útvesztőkből! Összegyűjtöttünk néhány helyszínt: van köztük klasszikus sövénylabirintus, kukorica, földalatti, és meditációs labirintus is.

A labirintus az emberiség ősi szimbóluma, mintegy ötezer éves múltra tekint vissza, világszerte számos kultúrában jelen van az őskortól napjainkig. A görög mitológiában Daidalosz építette az első labirintust Krétán, hogy Minosz király emberi testű, bikafejű szörnyfiát, Minotauroszt a világ elől elrejtse. A szörny évente 6 athéni szüzet és 6 ifjat fogyasztott el. Thészeusz athéni királyfi legyőzte a Minotauroszt Ariadné királylány segítségével, a tőle kapott és legombolyított fonal mentén talált ki az útvesztőből. 

A mai labirintusok bejárása gyerekeknek és felnőtteknek is izgalmas élményt jelent. 

Csillagösvény Labirintus, Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Nemzeti Park szomszédságában található a Csillagösvény Élménypark, ahol Európában is egyedülállóan hosszú, 3,5 km hosszan kanyargó és a legendás csodaszarvast formázó sövénylabirintus és tanösvény várja a kalandozni vágyókat. A helyes út megtalálásához – ami fahidakon is átvezet – többféle tematikájú kérdéssorok nyújtanak segítséget.

Szintén az Ópuszteri Csillagösvény Élményparkban láthattok egy 1,2 km hosszúságú Fűzfafonat-labirintust is, melynek embermagasságú falait a Tisza-parti füzek ágaiból fonták.

6767 Ópusztaszer, Szoborkert utca 1.

Kukorica labirintus, Kiszombor

A Csongrád megyei Kiszombor nagyközségben, a Maros folyó bal partján fekszik 5 hektár területen 3 méteres kukorica, évente változó mintákkal. Mintegy 4,5 kilométer útvonalon lehet bolyongani a kukorica-útvesztőben, amely július – augusztusban üzemel, és minden szombaton érdekes programokat (pl. kincskereső játékot) kínál.

A labirintusban a helyes útvonal 2 és fél kilométeres. Aki ezt megtalálja, kényelmes sétával alig egy óra alatt bejárhatja. Az útvesztő volt már boszorkány, bölény, csodaszarvas és turulmadár alakú is. 

Kiszombor külterület, Óbébai út – Kübekháza felé vezető út

Grassalkovich Kastélypark, Hatvan

A kastély a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumparkban található, amit korábban angolkertnek is neveztek. A labirintus a park kórház felőli végén fekszik. A sövények között a látogatók mesterséges vadnyomokat követve találhatják meg az egyes állomásokat és a kijáratot. 

Hatvan, Kossuth Lajos tér 24.

Zsámbéki Kukorica-útvesztő

A zsámbéki kukorica labirintus az ősi, hétkörös útvesztőket mintázza. A közel 4 méter magasságú növénylabirintusban egyetlen egy ösvény vezeti végig a látogatót. A több mint két kilométeres befelé vezető úton, a kihelyezett táblákon a kukorica története és biológiája ismerhető meg, ahol a gyerekektől kezdve a szakemberekig, mindenki megtalálhatja a számára érdekes és használható új információkat a növényről.

Budavári Labirintus

A Várhegy mélyében rejlő Labirintus barlangrendszerét a középkortól kezdve sok mindenre használták: volt menedékhely, ispotály vagy börtön. Kacskaringós folyosóin, boltíves termeiben gótikus és reneszánsz kőemlékek, török sírkövek látogathatók. Szent Istvántól Mátyás királyig, a leghíresebb magyar királyok szobrain keresztül elevenedik meg a középkori Magyarország.  A 2. világháborúban óvóhelyként és bombabiztos hadikórházként működött. 1983-tól átalakították, a Budavári Labirintusban Barlangmúzeum és történelmi panoptikum nyílt. 

1014 Budapest Úri u. 9.

Ökológiai labirintus, Fővárosi Állat-és Növénykert 

A Fővárosi Állat-és Növénykert Pálmaháza előtt, 2500 négyzetméteres, háromszög alakú területen épült egy sövénylabirintus, melynek a hossza meghaladja az 500 métert. A labirintus körülbelül 1600 db örökzöld fából áll; ide bejutva a globális éghajlatváltozással, illetve az egyéni viselkedésünk hatásaival foglalkozó információkkal és feladatokkal találkozhatunk. A helyes válaszok mutatják meg számunkra a helyes, „zöld” útirányt.

1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Labirintus sövényből a Nemzeti Színház parkjában

2001-ben nyitotta meg kapuit a Nemzeti Színház a pesti Duna-parton. A színház parkjában emelkedik egy zikkurat, amelynek tetejéről látható sövényből nyírt, körkörös mintázatú, hétkörös labirintus.

1095 Budapest, Bajor Gizi park

Pannonhalma arborétum labirintusa

Az 1001-ben alapított pannonhalmi bencés főapátság arborétumában 2010-ben épült ókori mintára egy hétkörös kőburkolatú labirintus. Átmérője 15 méter, ösvényei fél méteresek. A labirintus szabadon bejárható. Ez nem útvesztő, hanem egy meditációs sétát tehet az erre járó zarándok.

9090 Pannonhalma, Vár 1.

Sövénylabirintus, Búcsúszentlászló

Zala megyében, a Szoboszló hegy lábánál fekszik egy sövénylabirintus, melyet különböző bokros növényekből, eltérő színű cserjékből ültettek 2007-ben. A falu történelmi látnivalója a román kori kegykápolna zarándokhelyként működik. A Szévíz-patak melletti réten fekvő labirintus érdekes színfoltja a környéknek.

Andrássy-kastély kertje, Tiszadob

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon található Andrássy-kastély parkjában láthatjuk a legnagyobb hazai sövénylabirintust. Az Andrássy-kastély, a hazai historizáló építészet egyik legimpozánsabb alkotása, amely az idősebb gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján épült.

A kastély kertje a művészi gonddal tervezett angol-és franciapark volt, benne a szép rózsalugasokkal. A kastély északi oldalán látható a liliom rajzolatú, hatalmas, nyírt sövénykert-labirintus.

(A kastélyparkba ingyenes a belépés, de 2023. májusi elejétől a kert építési munkálatok miatt átmenetileg nem látogatható. Az Andrássy-kastély épülete felújítás miatt zárva tart.)

4456 Tiszadob, Bocskai u. 59.

Kőbányai Pincerendszer

Budapest X. kerülete, Kőbánya alatt húzódó, több mint 32 km hosszúságú titokzatos pincerendszerben a járatok a felszín alatt 10-15 m-re haladnak, a labirintus alapterülete 180 ezer négyzetméter. Bebarangolva megismerhetjük a pincerendszer történelmét, hogy például az 1944-es légitámadások idején a Csepel-szigetről a kőbányai pincékbe költöztek le a repülőgépgyártó üzemek. Az innen bányászott mészkövet használták fel számos köz- és magánépület, templom, híd, városfal stb. építésénél. A pincékben bort, majd később sört tároltak,

1105 Budapest, Bánya u. 37.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Ugrás az oldal tetejére