Jelenlegi hely

Jó tudni az óvodai beiratkozásról

Akiknek gyermeke 2018. augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét a legalább napi 4 órában óvodai foglalkozáson köteles részt venni, de csak szeptember 1-től. Ha a kisgyermek 2015. augusztus 31. után született, akkor csak 2019. szeptember 1-jétől kell óvodába járnia.

A gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége, s ebben az óvodák kiegészítő, esetenként hátránycsökkentő szerepet töltenek be. Ezért a jegyző a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az 5. életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól. Beiratkozáshoz vigyétek magatokkal a kérelmet.

Ha a gyermek 2018. szeptember 1. és 2019. február 28. között tölti be a harmadik életévét, felvehető óvodába. (Ha van elég férőhely.) Ha a gyermek 2019. március 1. és augusztus 31. között tölti be a harmadik életévét, csak 2019. szeptember 1-től járhat óvodába. (Addig nem kötelesek felvenni.) Ha a szülő úgy dönt, hogy csak napi 4 órában kívánja igénybe venni az óvodai ellátást, akkor írásbeli kérelem formájában kell bejelenteni a törvényben előírt időkedvezmény igénybevételét. Ha a kisgyermek nem éri el az óvodába járáshoz szükséges fejlettségi szintet (pl. nem szobatiszta), akkor 4 éves koráig a bölcsődében maradhat. Az óvodapedagógus és a dajka nem köteles tisztába tenni a gyereket. 

Az óvoda fenntartója köteles diétás étkeztetést biztosítani a rászoruló gyermekek számára, ha megfelelő szakorvosi igazolással rendelkeznek. Az állami és önkormányzati fenntartású óvodai ellátás óvoda ingyenes köznevelési közszolgáltatás, ne fizessetek érte!

Jelentkezés és felvétel

Az óvodai felvétel és átvétel jelentkezés alapján történik. Jogszabály értelmében a gyermek életkora miatt kötelező óvodai beiratkozásra a tárgyév április 20-a és május 20-a között kerül sor. Az óvoda fenntartója az óvodai beiratkozás idejéről és rendjéről a beiratkozás első napját megelőzően legalább 30 nappal közleményt vagy hirdetményt tesz közzé a saját honlapján, valamint az óvoda honlapján. Önkormányzati óvodák esetében a beíratkozással kapcsolatos tudnivalókat az Önkormányzat által közzétett "Hirdetmény az óvodai felvételekről" című dokumentum tartalmazza. 

Jelentkezni a megadott időpontban, "Jelentkezési lap" kitöltésével lehet. Szabad óvodaválasztás szerint a kijelölt körzeti óvoda (amelynek körzetében lakik, illetőleg ahol a szülő dolgozik) köteles felvenni a kisgyermeket, de a szülő nem köteles oda beíratni. A lakóhely, tartózkodási hely alapján illetékes óvoda a jelentkezést csak helyhiány esetén utasíthatja el. Az a jelentkező, aki nem az óvoda felvételi körzetében lakik, csak a körzetes jelentkezők felvétele után fennmaradó helyre vehető fel. A felvételről az óvoda vezetője dönt.

A szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzetiségi hovatartozására tekintettel szabadon választhat óvodát. [Nemzeti köznevelésről szóló CXC. törvény (Nkt.) 72. § (2)] Magán-, alapítványi-, és egyházi óvodák esetében - a férőhelyek függvényében - egész évben lehetőséget biztosítanak a jelentkezésre. Az egyházi, magán és alapítványi fenntartású óvodák a felvételt fizetési és más feltételekhez köthetik. [Nkt. 31. § (2)]

Az óvodai beíratáshoz szükséges okmányok:

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • a gyermek lakcímkártyája
  • a gyermek TAJ kártyáját
  • a gyermek oltási kiskönyve
  • a szülő személyi igazolványa, lakcímkártyája
  • sajátos nevelési igényű gyermek esetében: szakértői vélemény
  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről készült határozat

Az óvodai beiratkozásról és az óvodai élet szabályairól itt találhattok részletesebb tájékoztatást.

Forrás: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE)

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére