Jelenlegi hely

A Dunning-Kruger hatás - te is ismersz ilyen embert?

„Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak viszont mindig tele vannak kételyekkel.” (Bertrand Russell)

A Dunning-Kruger hatás sok általunk ismert ember viselkedésére ad magyarázatot

Arról szól, amit mindannyian megtapasztalunk már, hogy valaki sokkal okosabbnak hiszi magát, mint amilyen valójában.

Justin Kruger és David Dunning 1999-ben publikált először az általuk vizsgált jelenségről, ahol azt tapasztalták, hogy az emberek 94%-a az átlagosnál intelligensebbnek tartja saját magát. Ezzel még önmagában nem is lenne baj. De sajnos arra is fény derült, hogy minél kevesebbet tud valaki egy adott témáról, annál nagyobb szakértőnek gondolja magát. S ha emellé még szorgalom párosul, akkor ennek akár súlyos következményei is lehetnek....

Amerikai egyetemistákkal végzett tesztjeikkel igazolták, hogy az emberek többsége hajlamos arra, hogy tudását annál nagyobbra becsülje, minél kevesebbet ért az adott témához - legyen szó sportról, autóvezetésről, humorérzékről, logikai képességekről.

Rendszerint sokkal magabiztosabbnak érzik magukat, mint az akár profi tudással rendelkező társaik. Míg ők jelentős mértékben túlbecsülték saját képességeiket és teljesítményüket, a jó eredményt elérők inkább alábecsülték azt.

Túlbecsülik saját tudásukat

Az adott témákban alig jártas emberekre jellemző tehát a kutatások szerint, hogy túlbecsülik saját tudásukat, hiányoságaikkal nincsenek tisztában (persze valódi szaktudás nélkül ezt hogyan is ítélhetnék meg helyesen.)

Nem ismerik fel azt sem, ha náluk jobban ért valaki az adott területhez, hiszen nem állnak olyan szinten, hogy ezt megítélhessék. A kutatás annyi pozitívumot emel ki, hogy ha mindezek ellenére sikerül fejleszteniük szakértelmükön, később felismerhetik, hogy korábban nem értettek hozzá.

Elgondolkodtató, hogy nagy valószínűséggel ez már nem fog segíteni a korábbi tévedéseiken, nehézségeken, amit másoknak a hozzá nem értésükkel nagy magabiztosan okoztak.
 


Kép forrása: http://hasznaldfel.hu/2018/07/tartsd-meg-magadnak-hitedet.html/dunning-kruger

Több ismeret - reálisabb látásmód

A kutatók leírták azt is, ha az ember az adott területen egyre több ismeretet szerez, akkor viszont önbizalma csökkeni kezd. Reálisabban kezdi látni képességeit, ismereteinek mennyiségét, rájön, hogy mennyi mindent nem tud még az adott szakterületről. Ha a későbbiekben valójában is szakértőjévé fog válni a témának, akkor önbizalma ismét növekedhet, immáron a valós tudásának megfelelően.

Ha egy ilyen saját maga által szakértőnek hitt emberrel sodor minket össze az élet, gondoljunk a fenti kutatásra.

Valószínűleg felesleges lenne elmagyaráznunk neki eme tudományosan bizonyított tényt, nem biztos, hogy megértené...

S ne felejtsük: „A Dunning-Kruger klub első szabálya, hogy nem tudod, hogy a Dunning-Kruger klub tagja vagy.” :-D 

Szerző: Teveliné Horváth Melinda
okleveles pszichológus, pedagógus, terápiás kutya felvezető, life coach
https://www.facebook.com/tevelinemelinda/

- KAPOSVÁRIMAMI -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Ugrás az oldal tetejére