Jelenlegi hely

Mikor keressünk magunknak egy coachot?

Témák helyett inkább ennyit írok: amikor nem látod a fától az erdőt.

Elmesélek egy történetet, ami egy coaching programban lévő csoporttársamtól származik: “Új helyre költöztünk, ahol félig le volt húzva egy sötétítő lapfüggöny. Egy idő után oda szoktak a macskák, játszottak a sötétítő felhúzójával, de a függönnyel is - azon élesítették a körmeiket. Kezdtem ideges lenni, hogy tönkre teszik és panaszkodtam a szomszédasszonynak, mire ő: “Miért nem húzod fel a lapfüggönyt?”

Néha ennyire egyszerű és ennyire hatásos egy coaching folyamat. Néha tényleg elég egy kérdés vagy visszatükrözés.

A coach feladata, hogy a gondolatainkat visszatükrözze, a cikázó elménket irányba állítsa, hogy bennünket szolgáljon, ne a megszokott stresszválaszt adja (üss, fuss, lefagy).

Kinek lehet hasznos?

Coachként erre a kérdésre azt vágnám rá, hogy “mindenkinek”.

De természetesen a coaching akkor hasznos, ha arra használjuk, amire való: jelen elakadásaira találni megoldást jövőfókusszal és jövőre vonatkozó célkitűzéssel.

Nem tudunk vele múltbéli traumákat gyógyítani, sem transzgenerációs örökséget megszakítani. A coach támogatása lehet hosszantartó, de a coaching folyamat alapvetően egy rövid, néhány alkalmas vagy hetes folyamat.

A lényeg, hogy ne alakuljon ki függőségi viszony, hanem a coachee találja meg azt az öncoaching módszert, amellyel saját maga tudja tisztítani a gondolatait és olyan támogatási hálót alakít ki, amely megtartja, ha lent van.

Egy jó coach iránymutatásával az ügyfél megerősödik. A coach támogatásával kidolgozza a saját rendszerét, lépéseit egy-egy cél megvalósítására.  Elhiszi magáról, hogy képes egyedül, önállóan is jó döntést hozni, mert egy folyamaton belül megapasztalja, hogy milyen érzés.

Mi a coaching?

Ahány iskola, képzés, szakember, annyi véleményt lehet olvasni ebben a témában. A coaching ráadásul önszabályozó szakma*, ami miatt a kívülállók és szkeptikusok gyakran hívják szektának, MLM rendszernek, piramisjátéknak. Megnyugtatok mindenkit, egyik sem.

Mint minden szakmában itt is akadnak “kóklerek”, akik nem tartják be a kompetencia határokat, de körültekintő kutatómunkával ki tudjuk választani a nekünk megfelelő szakembert.

A coaching mint szakma viszonylag újkeletű.

A coaching mint módszertan olyan régi, mint az emberiség, hiszen Arisztotelész is coaching módszertannal tanított - kérdéseket tett fel a tanítványainak, amellyel önálló gondolkodásra buzdította őket.

A módszertanként alkalmazott coachingból alakult ki például a coaching szemléletű vezető kifejezés, amely tulajdonképpen tautológia, hiszen minden vezető coaching szemlélettel kellene, hogy rendelkezzen, azaz

a) kíváncsi legyen a munkatársakra

b) kérdezzen mielőtt dönt vagy utasít

c) a munkatársak zsenizónájára és a csapat dinamikájára figyeljen - így alakítja ki a lehető leghatékonyabb teamet.

Illetve így alakultak ki különböző összetett szakmák, mint amilyen a nyelvi coach - aki már nemcsak oktatja a nyelvet, hanem “kihozza” a nyelvtanulóból a benne rejlő nyelvhasználót.

A coaching mind szakma, mind módszertan.

Önálló szakma - számos területen alkalmazható, például személyes fejlődés, üzleti és vezetői fejlődés, sport, egészségügy, párkapcsolatok, karrier stb. Számos képzési intézmény és szakmai szervezet kínál coach-képzéseket.

Módszertanként egy olyan strukturált megközelítés és folyamat, amelyet a coach alkalmaz az ügyféllel való munka során. A coaching módszertan a célkitűzések tisztázására, az akciótervek kidolgozására és a fejlődési folyamat támogatására összpontosít. A módszertan rugalmas, egyénre szabott.

A coaching folyamata magában foglalja az ügyféllel való együttműködést:

  • az ügyfél céljainak meghatározását, azaz a CÉLKITŰZÉSt,
  • a jelenlegi helyzet felmérését, a DIAGNÓZISt,
  • a tervek kialakítását, amolyan AKCIÓTERVet
  • a fejlődés követését és ELSZÁMOLTATÁSt, amely tulajdonképpen gyakran önmagában is elég motiváció egy coach alkalmazására, mert a nagy álmok, hosszú távú célok felé tartó úton sokszor elbizonytalanodunk, elveszítjük a lelkesedést, és kell valaki, aki az elménket segít kitisztítani, hogy ismét kristálytisztán lássuk azt a célt, amit kitűztünk pár héttel ezelőtt.

A coach segíti az ügyfelét abban, hogy saját erőforrásait és megoldásait felismerje és kihasználja.

A coaching nem foglal magában sem tanácsadást sem irányítást, hiszen pont az a lényege, hogy az ügyfél önállóan találja meg azt a célt, amelyet szeretne megvalósítani, azt a megoldást, amelyet tud alkalmazni, mert akkor lesz motivált az elérésére.

Fischer Móni, coach

https://www.monikafischer.com

https://www.facebook.com/MonikaFischerCoach

*
Mi a törvényi, szabályozási háttere?
“A coachingot az Európai Unió önszabályozó szakmaként ismeri el 2011 óta, a szakma elismert szervezeti által megalkotott charta mentén. E szabályozás értelmében szigorú kritériumokat alkotnak a szakmai szervezetek a kompetenciák, a képzés és folyamatos továbbképzés, valamint az etikai irányelvek területén. A charta kidolgozását a két legnagyobb nemzetközi szervezet, az EMCC és az ICF végezte. Magyarországon a coaching egyetemi szinten oktatott szakma, mára a legtöbb hazai egyetem indít coachképzéseket.” (Szabó Imola Éva, EMCC Magyarország elnöke)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Humoros locsolóversek apáknak!

Humoros locsolóversek apáknak!

Hamarosan itt a locsolkodás ideje, ezért csokorba szedtük, ha nem is a legszebb húsvéti, de vicces locsolós verseket apáknak. A szép és hagyományos locsolóvers mellé, minden férfinak kell a tarsolyába egy humoros vers is... Mert hát a lányok várják ám azt is!
Ugrás az oldal tetejére