Jelenlegi hely

Miért fontos a CTG-NST vizsgálat a kismama gondozás során?

Évente több száz baba hal meg a terhesség utolsó szakaszában, gyakran hiába a heti rendszerességű CTG-NST vizsgálat. Mire és kinek kell jobban figyelnie, mit tegyünk, ha nem elég a heti egy vizsgálat?

Forrás

A szülés körüli magzati és újszülött halálozás ma Magyarországon 7,5 ezrelék, azaz évente 100.000 gyermekből mintegy 750-et elvesztünk a terhesség és szülés alatt, valamint az úgynevezett korai újszülött korban. A méhen belüli elhalás az októl függően bármikor, akár órákon, vagy perceken belül is bekövetkezhet. Nem minden esetben, de az esetek egy részénél az elhalást napokkal megelőzően észlelhetőek eltérések a magzati szívműködésben. Hogyha ezeket az időszakokat sikerül felismernünk, megelőzhetjük az elhalások egy részét. (Forrás: Prof. Dr. Török Miklós)

Egy 2010-ben az Amerikai Egészségügyi Intézet által született tanulmány azt mutatta ki, hogy a magzati halálesetek felét a terhesség idején fellépő valamilyen szövődmény okozta. Az esetek 26 százalékában a méhlepény rendellenes működése okozta a problémát. Az esetek 14-19 százalékában az anya szervezetében történt akut fertőzés vagy mérgezés, 10 százalékában pedig a magzat fejlődési rendellenessége, illetve a köldökzsinór rendellenes működése okozta a problémát.

Forrás

A terhesség alatt a betöltött 38. héttől kezdve hetente vizsgálják a magzat szívműködését és a méhösszehúzódások erősségét, ritmusát. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon a 85 200 gyerek született 2023-ban. Ez a szám több mint 600 elvesztett gyermeket jelent csak a tavalyi évben.

Ehhez viszonyítva kevésnek tűnik a heti egy alkalommal a TB által biztosított lehetőség.

Így az aggódó kismamák gyakrabban magánúton biztosíthatják a szükséges CTG – NST vizsgálatokat.

Miért lehet szükség gyakrabban CTG - NST vizsgálatokra?

Ugyan normál terhesség esetén az utolsó időszakban hetente kerül sor az ellenőrzésre, de bizonyos esetekben ennél gyakrabban is monitorozhatják a babát. Szükséges lehet a vizsgálat, ha

  • túlhordtad a babát;
  • szövődményekkel jár a várandósságod, különösen, ha több babát vársz;
  • komplikációk léptek fel egy korábbi terhességed során
  • úgy tűnik, hogy a magzat a szokásosnál kevesebbet mozog;
  • bizonyos egészségügyi problémák esetén, például magas vérnyomásnál, cukorbetegségnél vagy szívbetegségnél;
  • és alacsony magzatvízszintnél.

Szerencsére a CTG teljesen biztonságos a baba és az anya számára is. A vizsgálat előtt megmérik a vérnyomásodat, majd két érzékelőt helyeznek a hasadra, amelyeket egy puha övvel rögzítenek. Az egyik a baba szívverését, a másik pedig az összehúzódásokat méri: a szívműködést az ultrahangos doppler fej küldi tovább a CTG-gépbe, amely két görbén ábrázolja a kért adatokat. (Forrás)

Tulajdonképpen mit is mérnek ilyenkor?

A CTG-vizsgálat és az NST-vizsgálat jelentése

A két vizsgálat (magzati szívműködés, méhösszehúzódások) egyidejű megfigyelésére szolgál az ún. CTG-vizsgálat (kardiotokográfia). Ha a CTG-vizsgálatra akkor kerül sor, amikor a kismama nyugalomban van, pl. fekszik vagy ül, akkor nyugalmi CTG-vizsgálatról beszélünk, ennek a rövidítése az NST-vizsgálat (non-stress test).

Az NST-CTG vizsgálat eredménye: a lelet értelmezése

A vizsgálat célja, hogy biztosak legyenek abban, hogy a baba egészséges, jól van, és elegendő oxigénhez jut. Az NST-CTG vizsgálat során lényegében a magzat szívverését mérik, az értékek utalnak a megfelelő oxigénellátottságra. A magzati szívműködésszám átlagértéke 120–160/perc. Ha a magzat méhen belüli állapota nem megfelelő, nem jut elegendő oxigénhez, akkor a szívműködés magzatmozgásnál nem fokozódik, sőt, súlyosabb esetben még csökkenhet is. Az NST-CTG vizsgálat leletén a folyamatos méhtevékenység is látszik (az alsó görbén). (Forrás)

Jó lenne nyugodtank lenni - működhet ez otthon?

A magzati szívhang otthonról is végezhető vizsgálat. Az erre kifejlesztett készülék egyik feltalálója, Prof. Dr. Török Miklós, az ÁEK Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának vezetője szerint az elhalások egy része sikeresen megelőzhető, ha rendszeresen vizsgáljuk a magzat állapotát.

A Fetaphon egy CTG orvosi műszer, mely mobil hálózatot és az internetet használja ahhoz, hogy

  • regisztrálja a magzat szív frekvenciáját,
  • az anyai méh izomzatának aktivitását,
  • a kismama által jelzett magzatmozgásokat,

ezeket az idő függvényében grafikusan papírszalagra rögzíti azért, hogy lehetővé tegye a magzati veszélyállapotok korai felismerését.

Nyilván az otthoni mérések nem helyettesíthetik a szakorvosi ellenőrzéseket, de nagy megnyugvást jelenthet a várandós kismamának és családjának. A Magzatmentő Program Fetaphon-nal folytatott CTG vagy NST (Non-stress test) vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését nemcsak a szülés, hanem a terhesség alatt is.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére