Jelenlegi hely

Így készül az ínycsiklandó disznótoros

Disznótoros: sült hurka, kolbász, néha hús is, többnyire krumplival és párolt lila káposztával. Ezt szokták készíteni a disznóöléseknél szorgoskodóknak, és – persze sütés nélkül – a hurkát, kolbászt  küldték szét rokonoknak, barátoknak, mint kóstolót a nagy esemény termékeiből. Ez az étel azonban olyan jó, hogy máskor is készítik, és az élelmiszeriparnak is egyik kedvelt terméke.

Pap Zsuzsa írása
Disznótoros petrezselymes krumplival, párolt lila káposztával

Disznótoros sütése

Aki még nem sütött hurkát, bízvást gondolhatja, ennél egyszerűbb nem is létezik: betesszük egy serpenyőbe, vagy nagyobb mennyiség esetén a sütőbe, megsütjük és kész. Aki viszont már sütött disznótorost, az tudja, hogy van egy rémálom a jó háziasszony számára: a hurka sütés közben kidurran és mire elkészül, a belseje alaktalan tömegként tornyosodik a serpenyő vagy a tepsi alján. Nem valami szép látvány. 

Én is küszködtem sokáig ezzel a problémával. Kipróbáltam mindent, amit mondani szokás ezzel kapcsolatban: 

  • szurkáld ki a hurkát 
  • kend be zsírral mindkét oldalát (vizet a tengerbe? -  a hurka tele van zsírral)
  • süsd fedő nélkül vagy éppen fedővel.

Mindent kipróbáltam, de hol sikerült, hol nem. A jó tanácsok nem működtek igazán. Nem is olyan régen, Borbás Marcsi műsorában hangzott el a legjobb módszer, amelyet azóta is követek és még soha nem hagyott cserben.

Miért is durran ki a hurka?

Ha elgondolkodsz rajta, te is rá fogsz jönni, hol van a kutya eltemetve: a hurkának magas a nedvesség-tartalma, mivel elég sok főtt alapanyag van benne.

Disznótoros alapanyag

Amikor a hurkát sütni kezded – 100 fok felett a víz gőzzé válik, és a nagyobb mennyiségben keletkező gőz kifeszíti a hurkabelet. Főleg akkor történik ez meg, amikor a hurka már nem tejesen friss, hanem már több időt eltöltött egy jó hideg kamrában, vagy akár a mélyhűtőben. Ilyenkor a bél kiszárad, rugalmatlannál válik és könnyen bekövetkezik a katasztrófa.

Mi hát akkor a teendő? Egyszerűbb, mint gondolnád:

  • Sütés előtt legalább fél órával áztasd be a hurkát (egyébként ez a kolbásznak sem árt, bár az nem szokott kidurranni, mert jóval alacsonyabb a nedvesség-tartalma) langyos vízbe.

Disznótoros áztatása sütés előtt

  • Áztatás után vedd ki, töröld le és megkezdheted a sütést.

Disznótoros sütésre készen

  • Ne melegítsd elő a sütőt, hanem lassan emeld fel a hőmérsékletet 140 fokra. (Nem fog hirtelen nagy mennyiségű gőz keletkezni.)
  • Süsd 140 fokon 30 percig (előfordulhat, hogy ennél kicsit hosszabb idő kell – sütőtől függő). Félidőben fordítsd meg.

Disznótoros sütése

  • Ha tudsz grillezni a sütőben, kapcsold be 2 – 3 percre, akkor még ropogóssá is válik. 

Megjegyzés: Kis mennyiséget serpenyőben is megsüthetsz. Figyelj arra, hogy mindkét oldala átsüljön. 

Köretek a disznótoroshoz

Köretként krumplit tálalhatsz különféle formában (petrezselymes krumpli, sós vízben főtt krumpli, krumplipüré) és a disznótoros elmaradhatatlan kísérőjét: a párolt lila káposztát.

Sült kolbász tálalása

Súlt hurka tálalása lilakáposztával


Képek: saját készítésű disznótoros ételek saját felvételei.

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Három trükk az olcsóbb és egészségesebb háztartásért

Három trükk az olcsóbb és egészségesebb háztartásért

A kerékben az a legjobb, hogy nem kell újra feltalálni. Talpraesett, élelmes háziasszonyok annyi mindent kísérleteztek már ki az elmúlt évszázadok alatt, hogy valójában nincs más dolgod, mint kiválogatni a Neked szimpatikusakat.
Infra lámpa: Hogyan lehet a gyógyulásban? – Útmutató szülőknek

Infra lámpa: Hogyan lehet segítségünkre a gyógyulásban? – Útmutató szülőknek

Az infravörös (infra) lámpa egyre népszerűbb otthoni gyógyászati ​​eszköz, amely természetes módon enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást. De hogyan működik pontosan, milyen betegségek esetén érdemes használni, és mire figyeljünk vásárláskor? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre próbálok választ adni.
Trendek, melyek formálták az életmódváltást – A fogyókúrás piac 10 éves története

Trendek, melyek formálták az életmódváltást – A fogyókúrás piac 10 éves története

Az elmúlt évtized fogyókúrás trendjei valóban izgalmas változásokat hoztak az egészségtudatos életmód terén. Az egyes évek kulcsszavai jól bemutatják, hogy a fókuszpontok hogyan változtak a fogyasztói igények és a tudományos eredmények hatására. A „tiszta étkezéstől” kezdve a mikrobiomot célzó diétákig minden trend valamilyen új perspektívát adott az életmódváltáshoz és fogyáshoz.
Tavaszi lomtalanítás – a léleknek is jót tesz

Tavaszi lomtalanítás – a léleknek is jót tesz

Ahogy a természet megújul tavasszal, úgy bennünk is megszületik a vágy a frissességre és a tisztaságra. A tavaszi lomtalanítás nemcsak a fizikai tér rendezéséről szól, hanem a belső harmónia megteremtéséről is. Amikor rendet teszünk a környezetünkben, azzal lehetőséget adunk arra, hogy a lelkünkben is könnyebbséget érezzünk. Nézzük meg, hogyan hozhat testi és lelki megújulást a rendrakás!
Ugrás az oldal tetejére