Alaprecept azért, hogy el lehessen térni tőle, hogy bátran variálj, amikor lecsót készítesz és találd meg a számodra legjobbat (esetleg az otthon levő hozzávalók figyelembevételével). Hiszen minden családban kialakul egy olyan lecsó recept, amire a családtagok esküsznek mondván: ennél jobb lecsó nem létezik.
Lecsó alaprecept 3:2:1
A számok pontosan azt jelentik, hogy a lecsóban milyen arányban van jelen a tisztított zöldpaprika, a paradicsom és a hagyma. Az arány betartása természetesen nem kötelező, amolyan irányszámoknak tekintheted, amelynek alapján kialakíthatod a Te legjobb lecsó receptedet.
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 1,5 kg tisztított, feldarabolt zöldpaprika (2 kg-ot kell vásárolnod)
- 1,0 kg paradicsom
- 0,5 kg hagyma
- 1 db csípős paprika
- 2 evőkanál sertészsír (csökkentheted, és készítheted szalonna kiolvasztásával)
- 2 evőkanál édes piros fűszerpaprika (lehet csípőssel keverve)
- 1 teáskanál só
- 30 dkg kolbász, debreceni, virsli (nem kötelező)
- Köretként: friss kenyér, főtt vagy párolt rizs, főtt vagy pirított és főtt tarhonya
Megjegyzés:
- Ha 4 személyre készíted, lehet, hogy elég lesz 1 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom és 2 fej hagyma.
Előkészítés
- A zöldpaprikát megmosod, csumáját kiszeded. (Megfogod a paprika szárát, benyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt. Természetesen késsel is kivághatod.) Karikára, vagy hosszúkásra feldarabolod.
- A paradicsomot megmosod. Héját leszeded. (A szárral ellentétes oldalon keresztben bevágod, egy-két percre forró vízbe teszed és a héjat a bevágásnál kezdve részletekben lehúzod.) Feldarabolod.
- A hagyma héját leszeded. Apróra vagy szálasra darabolod. (Ha leöblíted a hagymát, a kést és a vágódeszkát, nem fogja csípni a szemedet. Hagymavágót is használhatsz.)
A lecsó elkészítése
1. A sertészsírt egy nagyobb (3 -4 literes) lábasban megolvasztod.
2. Ráteszed a hagymát és üvegesre párolod.
3. Beledobsz néhány gerezd paradicsomot. Levet fog ereszteni. Ezután már hozzáadhatod a piros fűszerpaprikát, nem fog megpörkölődni és megkeseredni.
4. Összekevered. Ezzel elkészült a lecsó alap.
5. Hozzáadod a paradicsomot és a zöldpaprikát. Lefedve párolod addig, amíg a zöldpaprika összeesik.
6. Megsózod. Az 1 teáskanál só nem szentírás. A só mennyisége ízlésfüggő.
7. Amennyiben kolbásszal, debrecenivel vagy virslivel készíted, feldarabolod.
8. Fedő nélkül folytatod a párolást, amíg a hozzávalók már majdnem puhák.
9. Hozzáadod a húsfélét.
10. Készre főzöd.
Tálalás
A kész lecsót tányérokra szeded. Adhatsz mellé csípős zöld paprikát. Köretként számításba jöhet (néhány példa):
- friss kenyér
- párolt rizs
- pirított és párolt tarhonya
- bulgur
- kuszkusz
- quinoa
A lecsó eltevési változatait, amennyiben érdekel, itt találod!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Még több fortély Zsuzsától:
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges