Jelenlegi hely

Zárd üvegbe a nyár ízeit: paradicsom!

Szoktál paradicsomot eltenni? Ha igen: oszd meg velünk a tudományod, ha nem: nézd meg hogy csinálják az Imami oldalak szerkesztői!

Miskolcimami:

"Szeretem a paradicsomot lecsóként eltenni. Hagymával, paprikával, paradicsommal lecsót főzök. Kiforrázott befőttes üvegbe annyit kell tenni, hogy a tetején még legyen hely 6-7 mm vastag étolajnak. Mindenhol lepje el az olaj. Egy réteg celofán kell rá. A befőttes üveg csavaros kupakját teafa olajos papírral áttöröljük. Ezzel természetesen fertőtlenítünk, de nagyon vékonyan kenjük. A celofán miatt nem érintkezik a lecsóval. Feltekerjük az üvegre és beállítjuk a helyére. Mindenhez használható, ízesítéshez és különböző lecsókhoz, pl cukkinis, padlizsános, krumplis, édesburgonyás. Mehet bele kolbász, tojás, stb. Könnyű és jól eltartható. Már több éve készítem, tavaszra mindig elfogy.


Debrecenimami:

Én paradicsomlét szoktam készíteni. A paradicsomot felnégyelem, aztán rottyantok rajta egy kicsit, hogy összeessen, majd átpasszírozom. Ezután ala natúr felfőzöm, pici tartósítót teszek az üvegben a tetejére és száraz dunszt. Ez a legegyszerűbb. Lehet ízesíteni is, de én felhasználás előtt szoktam. (Szolnokimami is így készíti annyi különbséggel, hogy nyersen passzírozza át paradicsom passzírozó kézi szerszámmal és szörpös üvegbe tölti.)


Zalaimami:

Nálunk a dédi készíti. Leírás: a paradicsomot alaposan megmosni, felszelni, addig főzni, míg a héja már pöndörödik. Ekkor kicsit hagyni hűlni, hogy bele tudj nyúlni, és átpasszírozni. Újra feltenni főni, mikor forr, kell bele egy kis szalicil (gondolomformán, dédi szerint kevés paradicsomhoz kevés, sokhoz sok kell smiley ), azzal egyet rottyanjon, és mehet az üvegbe. Az üveget érdemes egy langyos meleg vizes edénybe állítani és úgy belemerni, hogy ne durranjon szét, de gondolom ezt tudjátok. Végül 2-3 nap száraz dunsztban.


 

Nemcsak finom, de a boltinál sokkal egészségesebb a házi készítésű paradicsom, lekvár, szörp, amit még különlegesebbé tehetünk egyedi címkékkel:

 

Letölthető befőzési címkéinket itt találod

 

Te hogy teszed el a paradicsomot?  Regisztráció és Belépés után oszd meg velünk és az Imami oldalak látogatóival:

Hozzászólások

A paradicsomlét hasonlóan teszem el, kevés NaBe tartósítóval. A maradék héjat és magot, ami a paszírozás után megmarad, napon vagy langyos sütőben csörgősre aszalom, majd húsdarálón ledarálom. Csavaros üvegben tárolom a fűszerek között, és ha nincs friss paradicsom, minden ételbe rakhatom, amibe egyébként raknék paradicsomot.

Nyersen passzírozom le a paradicsomot, majd főzöm minden nélkül. Üvegbe töltöm, a tetejére csurgatok olívaolajat, az tartósítja. Egész télen eláll. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Három trükk az olcsóbb és egészségesebb háztartásért

Három trükk az olcsóbb és egészségesebb háztartásért

A kerékben az a legjobb, hogy nem kell újra feltalálni. Talpraesett, élelmes háziasszonyok annyi mindent kísérleteztek már ki az elmúlt évszázadok alatt, hogy valójában nincs más dolgod, mint kiválogatni a Neked szimpatikusakat.
Infra lámpa: Hogyan lehet a gyógyulásban? – Útmutató szülőknek

Infra lámpa: Hogyan lehet segítségünkre a gyógyulásban? – Útmutató szülőknek

Az infravörös (infra) lámpa egyre népszerűbb otthoni gyógyászati ​​eszköz, amely természetes módon enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást. De hogyan működik pontosan, milyen betegségek esetén érdemes használni, és mire figyeljünk vásárláskor? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre próbálok választ adni.
Trendek, melyek formálták az életmódváltást – A fogyókúrás piac 10 éves története

Trendek, melyek formálták az életmódváltást – A fogyókúrás piac 10 éves története

Az elmúlt évtized fogyókúrás trendjei valóban izgalmas változásokat hoztak az egészségtudatos életmód terén. Az egyes évek kulcsszavai jól bemutatják, hogy a fókuszpontok hogyan változtak a fogyasztói igények és a tudományos eredmények hatására. A „tiszta étkezéstől” kezdve a mikrobiomot célzó diétákig minden trend valamilyen új perspektívát adott az életmódváltáshoz és fogyáshoz.
Tavaszi lomtalanítás – a léleknek is jót tesz

Tavaszi lomtalanítás – a léleknek is jót tesz

Ahogy a természet megújul tavasszal, úgy bennünk is megszületik a vágy a frissességre és a tisztaságra. A tavaszi lomtalanítás nemcsak a fizikai tér rendezéséről szól, hanem a belső harmónia megteremtéséről is. Amikor rendet teszünk a környezetünkben, azzal lehetőséget adunk arra, hogy a lelkünkben is könnyebbséget érezzünk. Nézzük meg, hogyan hozhat testi és lelki megújulást a rendrakás!
Ugrás az oldal tetejére