Jelenlegi hely

2 legyet egy csapásra - Mozgásélmény Ágival

A népi hiedelem szerint, ha a mackó a barlangjából kibújva meglátja az árnyékát és megijed tőle, gyorsan visszaszalad és még nagyon sokáig nem lesz tavasz. Nyugalom, tisztában vagyok vele, hogy már március van, a tavasz is itt toporog az ajtóban, örülünk is neki. A macis példa azért jutott eszembe, mert mi magunk is hasonlóan reagálunk a jó időre: kikívánkozunk a szabadba, aztán az előszobában a tükör előtt elhaladva meglátjuk magunkat…

Azért, hogy idén ne keseredjek el a látványtól, ami a tükörben fogad, elhatároztam, hogy végre megkeresem a nekem való mozgásformát. Manapság rengeteg lehetőség közül választhatunk, s ebben a hatalmas bőségben sokszor elveszik az ember. Azon kapjuk magunkat, hogy a napjaink vég nélküli rohanással telnek, s már az is óriási logisztika eredménye, ha sikerül kerítenünk egy kis szabadidőt, amit magunkra fordíthatunk. Ennek fényében igazán nem nagy elvárás, hogy valami olyat találjunk, ami egyszerre jó testnek és léleknek; ami kellemesen elfáraszt és mégis feltölt.

Ekkor találkoztam Budainé Bancsi Ágnes pilates és gerinctréning oktatóval. Bevallom, ha valaki megkérdezte volna tőlem, mi az a pilates, nem tudtam volna rá válaszolni. Persze, volt róla egy elképzelésem, olyan „joga-szerű” valami lehet, de hogy pontosan mit takar egy ilyen óra, na az teljes homály. Egyre több kérdésem merült fel a témával kapcsolatban, így úgy döntöttem, a legjobb, ha megkérdezem őket.

Mi is az a pilates, illetve preventív gerinctréning?

A Pilates a mélyrétegű törzsizmok erősítésére, nyújtására koncentrál. Az erőközpont helyes használata megtanít a medence és más ízületek stabilizációján keresztül a helyes testtartásra, a tudatos izommozgásra, ami a helyes testtudat kialakításához vezet.

A gerinctréning a gerinc karbantartására fókuszál. Az ízületek átmozgatásán túl, a gerinc működésében résztvevő izmok erősítését, nyújtását, a törzsizmok (hát- hasizmok), a comb- és farizmok, valamint a vállizmok edzését végezzük.

Milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak ezeknek a mozgásformáknak?

A testtudat nagyon fontos a mindennapi életben a természetes mozgásformák esetében is, ezzel elkerülhetőek egyes mozgásszervi problémák. A pilates erősít, hajlékonnyá és rugalmassá tesz, az eredmény szálkás hosszú izmok, ruganyos test, erős, hajlékony gerinc.

A gerinctréning órákon használjuk a BOSU egyensúly labdát is, amely nemcsak a fizikai egyensúlyt javítja, hanem a mozgásokkal és kihívásokkal nagy hatással van az agyra, izomzatra és az ideg-inger kapcsolatra. A BOSU folyamatos lehetőséget teremt nekünk a mozgás közbeni tudat megerősítésére, a test formálására és egy kiváló eszköze annak, hogy funkcionálisan fejlesszük az egyensúlyt és stabilitást egyaránt. Ez a fajta funkcionális edzés javít a testkontrollon, megtanít arra, hogyan mozogj változó környezetben. Az erős, hajlékony, koordinált módon mozogni képes testet a napi mozgásokban sem éri meglepetés! (egyensúlyvesztés, megbotlás...)

Kiknek ajánlod?

Mind a gerinctréning, mind a pilates órák preventív jellegűek, amelyek ülő munkát végzőknek, de egyéb sporttevékenységet űzőknek is ajánlott. Aki szeretne figyelmet fordítani az egészségére, szebb tartásra, kevesebb hát- és derékfájdalomra, valamint mellékhatásként az alakja formálódására
vágyik, akkor ezek az órák a legmegfelelőbbek számára.

A negyven éves korosztály, akik korábban mozogtak, de a mozgásszegény hétköznapok, a sok ülőmunka miatt nem sikerült a mindennapokba beilleszteni a mozgást, nekik különösen ajánlottak ezek a mozgástevékenységek.

Van-e életkori határa ezeknek a mozgásformáknak?

Ezek a mozgásformák bármikor elkezdhetők, természetesen más a felépítése egy átlagos és egy senior órának figyelembe véve az erőnlétet, valamint a kor sajátosságait, de a mozgásforma bármikor elkezdhető.

Kell-e valamilyen előképzettség vagy sportolói múlt a gyakorlatok végrehajtásához?

Nem szükséges sportolói múlt, előképzettség, a gyakorlatok megtanulhatóak mindenki számára. Itt jegyezném meg, hogy a pilates a gerinctréning nemcsak a nők tornája, hisz Cristiano Ronaldot is láttuk már pilates gyakorlatokat végezni. Leginkább ezeket az órákat az aktív korúak látogatják, akik eljutottak oda, hogy fontos az egészségük, gerincük preventív védelme, de azt gondolom, hogy ha valaki hetente 4 alkalommal egyéb sporttevékenységet végez, akár focizik, akár kézilabdázik, azok számára is ajánlott mozgásformák ezek.

Hogyan épül fel egy óra?

Mindkét óratípus 55 perces. A gerinctréning aktív bemelegítéssel kezdődik, majd a fő részben nemcsak a gerinc, hanem a gerinc működésében résztvevő izomcsoportok gyakorlatai is szerepelnek (pl. mélyhátizom-erősítés, hasizom erősítés, core stabilizálás, egyensúlygyakorlatok). Az óra 3. része statikus nyújtással zárul. A pilates órák felépítése a klasszikus Peak pilates mozgásrendszerét követi, tehát az előkészítő gyakorlatok után a Peak pilates gyakorlatsor következik, majd a záró sorozat elemeivel fejeződik be, ahol a gyakorlatok sorrendje a test és a szellem közötti egyensúly elősegítését célozza meg.

Vannak-e kifejezetten kezdő csoportok, vagy a rutinos, rendszeresen járók közé tudok csak becsatlakozni?

Az órák kezdők számára is elérhetőek, hiszen a pilates gyakorlatok úgynevezett építőelemekre bonthatók, különböző változatokban, könnyített, egyszerűbb mozdulatsorban is kivitelezhetőek. A kiscsoport lehetőséget ad a résztvevők folyamatos figyelemmel kísérésére.

Honnan fogom tudni, hogy megfelelően végzem a gyakorlatokat?

A csoportos órák kiscsoportosak, amely lehetőséget ad arra, hogy folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni az órát, a gyakorlatok helyes végrehajtását. Az órán nemcsak utasítások hangzanak el a végrehajtással kapcsolatban, hanem folyamatos instrukciók is, a helyes, pontos végrehajtásért. A pilates egyik alapelve a pontosság, ami a helyes végrehajtást hangsúlyozza. Az órák kellő figyelmet, koncentrációt igényelnek, egyfajta belső figyelem is, ami a test tudatos mozgására irányít.

Milyen rendszerességben célszerű órára járni, hogy valóban érezzem a hatását?

Joseph Pilates azt mondta, pilates az, ami a testednek minden nap jár. De hetente minimum 2 alkalom az, amit célszerű lenne beiktatni. Ha egészen más sporttevékenységet végez valaki, akkor is hetente 1-2x ajánlott a gerinctréningen részt venni, hiszen olyan izmokat mozgatunk, amelyek más sporttevékenység alatt inaktívak.

A gyakorlatok otthon is elvégezhetőek? 

Érdekes kérdés. Sokan olyan közösségi felületekhez fordulnak, amelyek rövid intervallumú gyakorlatsorokat mutatnak. Ezek jók, de az én javaslatom mindenképpen, hogy képzett oktató által tartott órán kell részt venni, mert mind a pilates, mind a gerinctréningen végzett gyakorlatok esetében nagyon fontos a gyakorlatok helyes végrehajtása. A nem megfelelően végrehajtott gyakorlatok sérülésveszélyesek. A pilates órákon végig instrukciókkal látjuk el a résztvevőket a helyes kivitelezés érdekében. Nagyon fontosak ezek az utasítások, mert így éri el a pilates gyakorlat a célját.

Miért Téged válasszalak oktatónak?

Mert számomra a mozgás egy olyan mindennapi fontos tevékenység, amit az órákon is szeretném, ha mindenki érezne, mert mozogni öröm; élmény belefeledkezni a mozgásba, kikapcsolni a hétköznapi rutint és önmagunkra figyelni. Mind a pilates, mind pedig a gerinctréning mindenki számára olyan mozgáselemeket tartalmaz, amely testünk egészséges mivoltához elengedhetetlen.

Gyerekkoromtól jelen van az életemben a sport, a mozgás. Fiatal koromban úsztam és kajakoztam. Majd a vizes sportokat felváltotta a szárazföld és a tornaterem. A pilatessel a nagyfiam születése után kezdtem el megismerkedni, mert szükségem volt arra, hogy olyan mozgást illesszek bele az életembe, ami elsősorban a gerincem, hátam egészségét célozza meg, illetve közben észrevétlenül az egész testemet átmozgatom. Ez volt a pilates. Ami belopta a szívembe magát. Innen indult. Ennek már sok éve, hisz a nagyfiam gimnáziumba készül...

És szülés után megküzdöttem a nyitott hasizom problémájával is, de a pilates ezt is megoldotta.

Milyen felszerelést kell magammal vinnem?

Kényelmes sportruházat szükséges, sportcipő nem kell. Amit ne hagyj otthon az a lelkesedés és akarat!

Mikor és hol vannak az órák?

Van lehetőség esti és reggeli időpontban is órára jönni. Hétfőn 18.30 órától: pilates, szerdán 17.00 órától pilates, csütörtökön 18.00 órától gerinctréning, pénteken 8.00 órától: gerinctréning.

Az Alakmánia Mozgásstúdióban -  Szeged, Brüsszeli krt. 7. (Brüsszeli krt. és a Sándor u. sarkán) tartom az órákat.

Kell-e előzetes bejelentkezés?

Igen, mindenképpen szükséges bejelentkezés az órákra a kiscsoport és a korlátozott létszám miatt. Ha valaki bejelentkezett, az órákat lemondani előző nap lehet, így én is előre tudok tervezni.

Van-e bérletvásárlási lehetőség?

Igen, 5 és 10 alkalmas bérletvásárlásra van lehetőség. Mostani akcióban 10 alkalmas bérlet mellé egy ingyen mozgáskupon jár, amelyet egy pilates vagy egy gerinctréning órára lehet felhasználni.

A válaszokat megismerve számomra egyértelmű, hogy a pilates egy olyan mozgásforma, amivel 2 legyet üthetek egy csapásra: az alakom formálása mellett erősíthetem azokat az izmaimat, amik elengedhetetlenek az egészségem megőrzéséhez, mindezek mellett még lelkileg is feltöltődöm egy csoportos tevékenység során, amibe életkoromra, sportmúltamra és alkatomra való tekintet nélkül bármikor bekapcsolódhatok. Még több is ez, mint 2 légy egy csapásra...

Szerző: Husi Andrea

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától elköszönünk egy újabb több évtizedes megkövesedett rendszertől, a hálapénztől. Jól gondold meg, hogy mától mivel köszönöd meg orvosodnak, szülésznődnek vagy éppen a család egyik tagját ápoló egészségügyi dolgozónak a segítségét.
Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 3 évestől felnőtt korigBeküldési határidő: 2021. március 15.
Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Hogy miért kapjuk sokszor meg a „bezzeg az én időmben, mindig rendben volt a ház, finom főtt étellel az asztalon, pedig még ennyi elektromos csodánk sem volt?”. Hogy a mai lányok miért nincsenek felkészítve az életre? Van erre egy teóriám.
A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A bezártság és a beszűkült mozgási lehetőségek alaposan átalakították az edzőtermi kínálatot. Gyakorlatilag mindenki az online térben próbál érvényesülni, ami hatalmas választékot eredményezett. Válogatásunkban a kicsiktől a 60+os tornáig, a jógától a pilates-en át az intimtornáig végigvesszük a kínálatot.
Ugrás az oldal tetejére