Jelenlegi hely

Babás Bödön – és ami mögötte van

Idén harmadik alkalommal, április 8-án kerül megrendezésre a Babás Bödön, melynek - a tavalyi évhez hasonlóan - ismét a Szeged Pláza ad otthont. Az eseményről a piac főszervezőjével, Hunyadi-Kardos Renátával beszélgettünk.

A Babás Bödönt 2016-ban rendeztétek meg először. Mi adta a rendezvény alapötletét?

Pár éve arra kaptuk fel a fejünket, hogy az ismeretségi körünkben szinte mindenkinek babája született, egy igazi baby boom vette kezdetét. Többször beszélgettünk az újdonsült szülőkkel arról, hogy hiányzik Szegeden egy olyan rendezvény, ahol egyedi, designer babás termékeket lehet vásárolni. Az alapötletet ez a piaci rés adta, s mivel nekünk már volt tapasztalatunk a kézműves, termelői termékek piacának megszervezésében, nem volt kérdés, hogy a kisgyermekes szülőknek szánt termékeket és szolgáltatásokat bemutató rendezvényt is megszervezzük. Valamint már korábban is voltak a „hagyományos” Bödönök mellett tematikus piacok (pl.: levendulás, vagy a húsvéti, karácsonyi ünnepekhez köthető vásárok), ami szintén megadta az alapot ahhoz, hogy a babás témát is felkaroljuk.

Hogyan kezdtétek el a szervezést?

Mivel Budapesten már hagyománya volt az ilyen típusú babapiacnak, első körben fővárosi árusokat hívtunk meg a szegedi vásárra, melyet 2016 augusztusában rendeztünk meg. A távolság és egyéb elfoglaltságok miatt viszont csak néhány babaterméket kínáló kézműves vett részt a piacon, illetve ekkor még programokat sem szerveztünk. Bár a rendezvény maga sikeres volt, úgy éreztük, ez még nem az igazi Babás Bödön, több árusra és egyéb programra lesz szükség ahhoz, hogy egy igazi „baba-mama” vásárt tudjuk szervezni. Az első Babás Bödön egy főpróba volt ahhoz, hogy végül kiforrja magát a mostani vásár.

Hogy sikerült végül ezt megvalósítani? Hogyan találtatok rá az „igazi” Babás Bödönön résztvevő árusokra?

A következő alkalomra egy teljes évet kellett várni, 2017. augusztusban rendeztük meg a második Babás Bödönt, melyre már teljesen másképp készültünk.

A Bödön Piac résztevői közül több kézművest is megkerestünk azzal az ötlettel, hogy a termékkínálatát kibővíthetné babáknak, gyermekeknek készült termékekkel is. A legtöbben örömmel tettek eleget ennek a felkérésnek. Így valójában nem kerestünk új résztvevőket, hanem a termékkínálat szélesítésével a jól ismert árusaink köszönnek vissza a Babás Bödönön is. Ezáltal vált a piac igazán helyivé, szegedivé.

Milyen babás termékek lesznek idén megtalálhatók a piacon?

A megszokott kínálat mellett egyedi babaruhákat, babajátékokat, nyálkendőket, rágókákat, babaszobába való lakberendezési és használati tárgyakat és kismamáknak szánt ajándékokat vásárolhatnak az érdeklődők. Sőt a kézműves termékeken túl termelői, egészséges és tiszta forrásból származó élelmiszerek és étrendkiegészítők (pl. gyógyteák, cukormentes lekvárok, szörpök, esszenciák, mindenmentes gyümölcslevek, stb.) is kaphatóak lesznek.

A Babás Bödön több mint egy piac. A kézműves babás termékek vására mellett milyen egyéb programokat kínáltok?

Elgondolkoztunk azon, hogy milyen programok érdekelnék a szülőket, akik ellátogatnak a piacra. Szintén arra jutottunk, hogy a városban nincsen olyan fórum, rendezvény, ahol egy helyen, több speciális babás és kisgyermekes témában jártas tanácsadóval, szakemberrel lehet beszélgetni, feltenni a kérdéseinket. Ezt a hiányt igyekszünk pótolni, hiszen a piac egy elkülönített részén, nyugodt körülmények között, a piac zajától nem zavartatva kereshetik meg a szülők a tanácsadókat. Amennyiben igény van rá, akár teljesen félrevonultan.

Ahogy a korábbi árusaink is örömmel vesznek részt a Babás Bödönön, a tanácsadók szintén lelkesen fogadták a felkérésünket.

Milyen témákban tehetik fel a szülők a kérdéseiket a tanácsadóknak?

Idén a babaúszás, baba-mama gerinctréning, mosható pelenka, hordozás és a játékos gyógytornával történő mozgásfejlesztés tanácsadói képviseltetik magukat a rendezvényen.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a tavalyi első „igazi” Babás Bödön után és Ti, a szervezők hogyan értékeltétek az eseményt?

A rendezvény után már tudtuk, hogy idén ismét meg fogjuk rendezni a Babás Bödönt, hiszen mind a résztvevők, mind a vevők részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk, sokan jelezték, hogy érdemes lenne folytatni.

Nagy volt az érdeklődés és érdekes volt látni, hogy a Szeged Pláza megtelt gömbölyödő hasú kismamákkal és babakocsit tologató családokkal. Más volt a közönség, mint a korábbi Bödön Piacokon.

Miben tartogat újdonságot idén a Babás Bödön?

Lesznek olyan árusaink, akik kimondottan csak babás termékeket árulnak, így velük a Bödön Piacokon nem találkoznak az érdeklődők. Továbbá a kézműves termékeket kínáló árusok mellett kiállítók, szolgáltatók (pl.: kismamafotózás) is bemutatkoznak.

A rendezvény programos részében pedig több olyan tanácsadó is érkezik hozzánk, akik tavaly nem vettek részt a rendezvényen.

Milyen célt tűztetek ki a Babás Bödönnel kapcsolatban?

Szeretnénk a jövőben egy önálló mini Babás Bödönt szervezni, azaz a rendezvény nem mint egy tematikus Bödön funkcionálna, hanem csak a babás termékek, szolgáltatások és programok képviseltetnék magukat az eseményen.

Kiknek ajánljátok a rendezvényt?

Elsősorban a várandósoknak és a kisgyermekes családoknak, akik a mindennapi élethez szükséges használati cikkeket és kiegészítőket vásárolhatják meg a piacon, ill. érintettek a szakértőink által képviselt témákban. De mivel ezek a csodás kézműves termékek tökéletes ajándékok is egyben egy kismamának vagy kisbabának, így igazából mindenkit nagyon sok szeretettel várunk április 8-án a Szeged Plázában 9 és 14 óra között.

A 2018. április 8-i Babás Bödönről további információkat itt találsz.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére