Jelenlegi hely

Egyszer használatos gumikesztyű: áldás vagy átok?

Az egyszer használatos gumikesztyűk sokak számára nélkülözhetetlenek a mindennapi életben. Legyen szó akár a háztartási munkáról, akár a gyermekgondozásról, akár a járványhelyzetről, sokan úgy gondolják, hogy ezek a kesztyűk megvédik őket a kórokozóktól és a szennyeződésektől.


kép forrása: canva.com

De vajon tényleg hasznosak vagy inkább károsak? Ebben a cikkben összevetjük az előnyeiket és hátrányaikat!

Előnyök

Az egyszer használatos gumikesztyű – amennyiben megfelelően használjuk – képes megakadályozni a baktériumok és vírusok terjedését. Például, ha beteg gyermeket ápolunk, vagy olyan felületeket érintünk meg, amelyeket sokan használnak, akkor érdemes kesztyűt viselni, és gyakran cserélni. Így elkerülhetjük, hogy a kórokozókat átvigyük más tárgyakra vagy emberekre.

Továbbá az eldobható vinil kesztyű megóvja a kezünket a vegyszerektől és az irritáló anyagoktól, amelyekkel háztartási munka közben találkozhatunk. Például, ha mosogatunk, vagy takarítunk, érdemes kesztyűt húzni, hogy ne károsítsuk a bőrünket. Így elkerülhetjük az allergiás reakciókat, a bőr repedezését és kiszáradását.

Ezek a kesztyűk kényelmesek és praktikusak. Sokféle méretben és színben kaphatók, így könnyen megtalálhatjuk a nekünk megfelelőt. Ráadásul könnyen felvehetjük és levehetjük őket, és nem igényelnek különleges gondozást vagy tárolást. Így időt és energiát spórolhatunk meg.


kép forrása: canva.com

Hátrányok

Az egyszer használatos gumikesztyűk hátrányai közé tartozik, hogy nem biztosítanak teljes védelmet a kórokozókkal szemben. Ha nem cseréljük gyakran a kesztyűt, vagy nem mossuk meg alaposan a kezünket viselés előtt és után, akkor éppen ellenkező hatást érhetünk el.

Ahogy a nevükben is benne van, csak egyszer használhatók, ezért nagy mennyiségű hulladékot termelnek. A legtöbb egyszer használatos gumikesztyű műanyagból készül, ami nem bomlik le könnyen, és veszélyezteti az élővilágot.

Egyes eldobható kesztyűk allergiás reakciót válthatnak ki. Néhány ember érzékeny lehet a gumikesztyűkben található latexre vagy más anyagokra, ami viszketést, kiütést, duzzanatot vagy légzési nehézséget okozhat. Emellett a kesztyűkben használt púderek is irritálhatják a bőrt vagy a légutakat. Szerencsére léteznek olyan típusok, amelyek allergiások számára is biztonságosak.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére