Jelenlegi hely

Egyszer használatos gumikesztyű: áldás vagy átok?

Az egyszer használatos gumikesztyűk sokak számára nélkülözhetetlenek a mindennapi életben. Legyen szó akár a háztartási munkáról, akár a gyermekgondozásról, akár a járványhelyzetről, sokan úgy gondolják, hogy ezek a kesztyűk megvédik őket a kórokozóktól és a szennyeződésektől.


kép forrása: canva.com

De vajon tényleg hasznosak vagy inkább károsak? Ebben a cikkben összevetjük az előnyeiket és hátrányaikat!

Előnyök

Az egyszer használatos gumikesztyű – amennyiben megfelelően használjuk – képes megakadályozni a baktériumok és vírusok terjedését. Például, ha beteg gyermeket ápolunk, vagy olyan felületeket érintünk meg, amelyeket sokan használnak, akkor érdemes kesztyűt viselni, és gyakran cserélni. Így elkerülhetjük, hogy a kórokozókat átvigyük más tárgyakra vagy emberekre.

Továbbá az eldobható vinil kesztyű megóvja a kezünket a vegyszerektől és az irritáló anyagoktól, amelyekkel háztartási munka közben találkozhatunk. Például, ha mosogatunk, vagy takarítunk, érdemes kesztyűt húzni, hogy ne károsítsuk a bőrünket. Így elkerülhetjük az allergiás reakciókat, a bőr repedezését és kiszáradását.

Ezek a kesztyűk kényelmesek és praktikusak. Sokféle méretben és színben kaphatók, így könnyen megtalálhatjuk a nekünk megfelelőt. Ráadásul könnyen felvehetjük és levehetjük őket, és nem igényelnek különleges gondozást vagy tárolást. Így időt és energiát spórolhatunk meg.


kép forrása: canva.com

Hátrányok

Az egyszer használatos gumikesztyűk hátrányai közé tartozik, hogy nem biztosítanak teljes védelmet a kórokozókkal szemben. Ha nem cseréljük gyakran a kesztyűt, vagy nem mossuk meg alaposan a kezünket viselés előtt és után, akkor éppen ellenkező hatást érhetünk el.

Ahogy a nevükben is benne van, csak egyszer használhatók, ezért nagy mennyiségű hulladékot termelnek. A legtöbb egyszer használatos gumikesztyű műanyagból készül, ami nem bomlik le könnyen, és veszélyezteti az élővilágot.

Egyes eldobható kesztyűk allergiás reakciót válthatnak ki. Néhány ember érzékeny lehet a gumikesztyűkben található latexre vagy más anyagokra, ami viszketést, kiütést, duzzanatot vagy légzési nehézséget okozhat. Emellett a kesztyűkben használt púderek is irritálhatják a bőrt vagy a légutakat. Szerencsére léteznek olyan típusok, amelyek allergiások számára is biztonságosak.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére