Egyik legkedveltebb formája a fasírt: ez lehet kis apró golyó, nagyobb laposabb korong vagy egybe sütve, mindegyik változatát fasírtnak is hívjuk. Maga a fasírt szó francia eredetű, osztrák közvetítéssel került hozzánk, tölteni valót jelent, illetve húst darálni, „vagdalni”.
Akit untat a történelem, az ugorjon a következő bekezdésre, mert itt bizony az következik!
Egy hercegnő és egy yacht klub kellett a Stefánia vagdalt nevéhez?
A fasírt egyben sütve is nagyon kedvelt, a gyors elkészítése a nagy előnye. Stefánia- vagdalt néven vonult be a magyar gasztrotörténetbe, de annál kevesebben tudják eredetét.
A legenda szerint a balatonfüredi Stefánia Yacht-egyesület szakácsa készítette először Stefánia főhercegnőnek, Rudolf trónörökös özvegyének, ki egy időben az egyesület védnöke volt.
Rudolf halála után másodszor is férjhez ment Stefánia hercegnő, de választottja nem az osztrák udvari körök kedveltje volt. Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt és igen kedvelte a magyar konyhát, így számos új ételvariációval gazdagította. Az ételek egyik fő sajátossága a főtt tojással való töltés volt, melyek mindmáig az ő nevét viselik: Stefánia vagdalt, Stefánia rizottó, Stefánia fészek, Stefánia felfújt és Stefánia torta. A „Stefánia módra” készített főételek közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak. Szerencsére a tortába inkább párizsi krém kerül.
Fasírt alaprecept
Alapreceptünkben kis ízes golyókat készítünk a darált húsból, melyből lehet levesbetét vagy sütve fasírt. Ha üveggolyó méretűeket formázunk belőle, átpárolva-lesütve, remek szószalkatrész lesz főtt tésztához. Vigyázat, gyerekkedvenc!
A húsgombóc hozzávalói:
- 25-30 dkg darált hús,
- só, bors,
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa,
- 1 evőkanál reszelt parmezán sajt,
- 1 tojás sárgája (ha elmarad, az sem baj),
- 1 teáskanál mustár
- variálhatod még az ízeket apróra vágott hagymával, fokhagymával, zöldfűszerekkel
A hozzávalókat összekeverjük, a felhasználás módjától függően, kisebb-nagyobb gombócokat formázunk belőle.
A gombócokat így, nyersen le is lehet fagyasztani, ha annyira kiolvadtak, hogy már szétszedhetőek (kb. 1 óra), nagyjából 10 perc alatt készre párolódnak-sülnek.
Olasz vagy amerikai a gyerekkedvenc spagetti?
Mindkettő: emigrált olaszok variációja Amerikára.
A kicsiny gombócok ideálisak egy gyors vacsorához;
izgalmasabbá és laktatóbbá teszi a leveseket;
tészták mellé paradicsommal vagy tejszínnel fantasztikus szósz;
sütve tört krumplival, rizzsel, savanyúsággal vagy salátával gyors gyerekkedvenc vacsi;
vállalkozó szelleműeknek bulgur, vagy zöldséges kuszkusz is mehet köretnek mellé;
vegyes salátával a pulykából készült változat ideális fogyókúrás fogás;
vendégváráshoz apró falatkaként nagyon hálás szereplője az asztalnak...
Ti hogyan fogyasztjátok?
Az idővel is segít takarékoskodni avagy gombócolás Chris Hemsworth-el
Előre nagyobb adagok is elkészíthetőek, a fagyasztóban hónapokig eláll, hétköznapi vacsorák mentőötlete lehet, hamarabb elkészül, mint a köret. Elsőre talán büntetésnek tűnik, hogy több száz gombócot elkészítsünk 2-3 kiló húsból. Keress egy laza filmet, és a másfél órás gombócolás már nem is lesz olyan hosszú.
Adagolás a mélyhűtőbe: 1 főre kb. 6-8 kis gombócot számolni; azaz 4 főre kb. 24-32 gombóc kerüljön egy dobozba. Ha két sorba teszed, hamarabb kienged, ha egy kisebb sütőpapírt teszel a két sor közé.
A.D.L. - Debrecenimami
Kép forrás: pixabay.com; wikipedia.hu
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges