Jelenlegi hely

8+1 infó a megváltozott szegedi parkolásról

2017. június 6-tól megváltozott a parkolás Szegeden. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

1. Új rendszer.

Több mint 130 napelemmel működő parkolóautomata került üzembehelyezésre. A START-STOP rendszernek köszönhetően mobilparkolás esetén pontosan annyit kell fizetned, mint amennyi ideig parkoltál. Csak küldd el a START szót, majd ha végeztél, a STOP szót, és ennyi. Első alkalommal természetesen meg kell adnod a gépjármű rendszámát a regisztráció miatt, és a parkolás minden esetben arra a rendszámra és gépjármű típusra fog elindulni, amelyet SMS-ben legutoljára megadtál. Fontos azonban, hogy tájékozódj a szolgáltatódnál, mert bizony van ahol például tranzakciós díjat, sms vagy telefonhívási díjat számítanak fel.

2. Változtak a parkolási zónák.

Jelenleg két zóna: zöld és sárga található. A korábbi kék zóna ugyanis beolvadt a sárga zónába. A parkolási zónák határait ITT TALÁLOD!

3. Mobilparkolás a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül.

SMS-ben, mobilaplikáción vagy telefonhívással tudod igénybe venni a mobilparkolást. Mely szolgáltatóknál és milyen telefonszámon, módon? KATTINTS IDE A RÉSZLETEKÉRT!

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mobilapplikációját ide kattintva tudod letölteni.

4. Érme? Papírpénz? Bankkártya? Melyiket használhatom?

A parkolóautomaták bankkártyával, vagy pénzérmével működnek (papírpénzt nem fogad el az automata). Pénzérmék: 5, 10, 20, 50, 100, 200 forint, illetve 1, 2 euró és 50 eurócent. A minimális fizetendő összeg 15 perc.

5. Automata által nyomtatott parkolószelvény: mit csináljak vele?

Helyezd az autód szélvédőjére jól látható helyre!

6. Számlát is kapok?

Az automata kizárólag bizonylatot ad. Ha számlára van szükséged vagy az SZKT Deák Ferenc utcai Ögyfélszolgálati irodáján tudsz kérni, vagy a szkennelt bizonylatot küldd el a kapcsolat@szkt.hu címre, és akkor postán kézbesítik a részedre.

7. Megszűnt parkolószelvények: visszakapod az árát.

2017. december 31-ig névértéken visszaválthatod az SZKT Deák Ferenc utcai Ügyfélszolgálati irodájában.

8. Rossz rendszám = pótdíj.

Nagyon figyelj, hogy mindig jól add meg az autód rendszámát, ellenkező esetben ugyanis jön a "mikuláscsomag". Lehetőséged van azonban méltányosági kérelmet benyújtanod a pótdíj kihelyezésétől számított 8 napon belül személyesen, postai vagy elektronikus úton.

9. Lemerülhet az automata?

Mivel tartalékakkumulátort is beépítettek a rendszerbe, így több napon keresztül biztosított az üzemelés akár energiaellátási, akár műszaki probléma merül fel. Az automatákat számítógépes rendszer felügyeli, ami értesíti mind az SZKT-t, mind a parkolóőröket a meghibásodásról.

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy mások is értesüljenek róla!

Szerző: Dr. Regősné Oláh Zsanett

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!