Jelenlegi hely

Hódmezővásárhelyen a gyerekek ingyenesen kaphatnak bárányhimlő elleni védőoltást 

Ingyenesen kaphatnak bárányhimlő elleni védőoltást a hódmezővásárhelyi gyermekek és a betegségen korábban még át nem esett 18 év alatti fiatalok - közölte Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn az alföldi városban.

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta, az önkormányzat novembertől átvállalja a szülőktől a védettség eléréséhez szükséges két adag oltóanyag árat, a házi gyermekorvosok pedig vállalták, hogy térítésmentesen adják be az oltásokat.

A polgármester kifejtette, Hódmezővásárhelyen az önkormányzat évek óta sokat tesz az egészségmegőrzés, az egészséges életmódra nevelés érdekében. A mindennapos testnevelést a 2005/2006-os tanévben - az országban elsőként - vezették be, a kezdeményezés kedvező egészségügyi hatásait hosszú távú felmérés is bizonyítja. 2008-tól működik az Egészséges Vásárhely Program, az egészségmegőrzést, a népbetegségek megelőzését szolgálva, és ettől az évtől kaphatják meg a fiatal lányok ingyenesen a HPV-elleni védőoltást is.

Oltás

Kószó Péter alpolgármester közölte, az ingyenes vakcinát a szülők egyszerű formanyomtatvány kitöltésével kérhetik, amelyet a védőnői szolgálatnál vagy a házi gyermekorvosnál érhetnek el és adhatnak le. A szülők számára tájékoztató anyag is készült - tette hozzá.

A politikus, aki maga is harminc évig praktizált kórházi, illetve körzeti gyermekorvosként, elmondta, a leggyakoribb bejelentett hazai fertőző betegségként számon tartott bárányhimlő az esetek többségében enyhe lefolyású, de a betegek mintegy 2-6 százalékánál különböző szövődményeket okozhat. A Magyarországon évente regisztrált 30-35 ezer körüli fertőzött közül három-négyszáz kórházba is kerül a szövődmények miatt.

Hódmezővásárhelyen mintegy 7600 kiskorú él, többségük azonban már átesett a bárányhimlőn. A cél az lenne, hogy a gyermekek közösségbe - bölcsődébe, óvodába - kerülésük előtt kapják meg a két oltást, amely szükség esetén már 9 hónapos kortól adható - tudatta az alpolgármester.

 

Forrás: MTI

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!