Jelenlegi hely

Idén a sclerosis multiplex betegeknek segít a "könyvkarácsonyfa" a Somogyi Könyvtárban

A Somogyi könyvtár alagsori közösségi terében különleges karácsonyfát állítottak a könyvtár dolgozói. A használt könyvekből épített karácsonyfa „ágait”, azaz a köteteket hazavihetik a könyvár olvasói. A példányokért nem kell fizetni, de önkéntesen felajánlott adományokat elfogad a könyvtár, amelyet idén a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesület tagjai számára ajánlanak fel.

A Somogyi-könyvtár nem csak most karácsonykor segíti a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesületét, hanem év közben is támogatta az Egyesületet több workshoppal, bazárral, művészetterápiás foglalkozással.

A sclerosis multiplex jelenleg még gyógyíthatatlan, az alkalmazott gyógyszeres terápia arra szolgál, hogy lassítsa a betegség lefolyását. Hazánkban körülbelül nyolcezer embert érint a sclerosis multiplex (SM).
 
„Azt elfogadni, hogy valaki egyik pillanatról a másikra lebénul, kerekesszékbe kényszerül, vagy nyelészavar miatt csak pépes ételt tud enni, esetleg nem tudja használni a kezeit, mert az ujjai görcsbe rándulva maradnak, nem könnyű. Sok beteget küldenek a kezdődő tünetekkel pszichiátriára vagy reumatológushoz, és csak sokára jutnak el neurológushoz. Sajnos egyre több a fiatal, tizenévesen diagnosztizált beteg is. Amikor szembesülnek azzal, hogy gyógyíthatatlan krónikus betegek, azonnal az a kép jelenik meg előttük, hogy hamarosan kerekesszékbe kerülnek.” (Gyurácz Annamária, a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesületének elnöke)

Ha téged is érdekel az Egyesület munkája, nézz szét itt: https://www.facebook.com/smcsongradmegye

Forrás: http://www.sk-szeged.hu/hu/web/guest/karacsony-2018 és https://www.facebook.com/somogyikonyvtar

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!