Jelenlegi hely

Mi mindenre jó a mandula

Bár hazánkban megkérdőjelezhetetlenül a dió a csonthéjas magvak sztárja a maga számtalan tradicionális felhasználási módjával (így például a megannyi süteményrecepttel, amelyből
kihagyhatatlan), a mandula is kellő népszerűségnek örvend, és tagadhatatlanul jó okkal. Nézzük meg, hogy miért.

 

Az eredetileg Kis-Ázsiában, Irán környékén őshonos mandulafa már az ókor során elterjedt a Földközi-tenger menti vidékeken. Az európai gyarmatosítás eredményeképpen aztán megjelent Amerikában, ahol - elsősorban Kaliforniában - olyan karriert futott be, hogy napjainkban immár a világ össztermelésének nagyobbik része innen származik.

Magyarországon bár a mandulafa régóta ismert növény, a komolyabb mértékű mandulatermesztés viszonylag újabb keletű jelenség, mégpedig egy XIX. századi mezőgazdasági csapás, a filoxéravész egyik folyományaként. Éghajlati viszonyai miatt hazánk jelenti a mandula termesztésének az északi határát, ugyanis a térképen nálunk feljebb található országokban már nem érik be.

A mandula magja édes vagy keserű lehet - utóbbinak jelentősen magasabb a cianidtartalma, ezért az étkezésben betöltött szerepe korlátozottabb; inkább olajtartalma kinyerése révén válik hasznossá. Az Újvilágban az édesmagvú mandulafajták közül főként a papírhéjú változatok termesztése dívik, míg Európában a keményhéjú fajták elterjedtebbek.

A mandula magas energiatartalmú táplálék. Fehérjében és aminosavakban, illetve élelmi rostokban éppúgy gazdag, mint ásványi anyagokban; telített és telítetlen zsírsavakat egyaránt magába foglaló zsírtartalma kifejezetten magas; ráadásként a különféle B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav stb.), valamint az E-vitamin forrásaként sem megvetendő.

Kedvező élettani tulajdonságai közé sorolható, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Jótékony hatást tulajdonítanak neki a koleszterinszint karbantartása terén; ezenkívül az idegrendszert sújtó degeneratív betegségek megelőzésében úgyszintén szerepet játszhat.

Mit kezdhetünk a mandulával gasztronómiai szempontból? Természetesen fogyaszthatjuk önmagában, vagy pirított, sózott rágcsálnivalóként. Az efféle ízletes magvakat (és nem csupán mandulát) gyakorlatilag bármelyik élelmiszerbolt áruválasztékában fellelhetjük; ám akkor járunk legjobban, ha egy barátságos árakat felmutató akció keretében tudunk betárazni a kedvencünkből. Ehhez érdemes többek között a Penny akciós újság fellapozása, amelyben talán e héten is képviselteti magát egynéhány fogunkra való csemege.

Mandulás süteményeket szép számmal találunk a recepteskönyvekben és a netes receptes oldalakon. Kiválaszthatunk valami finomságot például erről az oldalról, ahol ínycsiklandó sütemények sorakoznak pitétől a piskótáig, csokitortától az islerig.

A mandula vélhetően leginkább ismert cukrászati hasznosítási módja a marcipán, amelynek alapvető összetevője - a cukor és a víz mellett - a leforrázott, széthengerelt mandulabél. Nagyobbrészt édes mandula kerül az elegybe, ugyanakkor ízesítésképpen némi keserű mandulával is kiegészítik. A praktikusan formázható, ízesíthető és színezhető marcipánnal találkozhatunk a Mozart-golyótól a torták tetejét díszítő aranyos marcipánfigurákig igen sokféle formában.

Ezzel azonban távolról sem értünk a mandula lehetséges feldolgozási módjainak a végére. Megemlíthető a növényi alapú tejek között egyre keresettebbnek bizonyuló mandulatej, amelyet tejpótlóként szívesen fogyaszt, aki vegán étrendre állt rá vagy bármely más okból nem iszik tehéntejet; másfelől az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalma sokaknak szintén nem elhanyagolható szempont lehet, amikor e terméket a kosarába helyezi. Ajánlott tekintettel lenni viszont arra, hogy fehérje- és kalciumtartalma a tehéntejhez képest érdemben alacsonyabb, noha maga a mandula fehérjében amúgy nem szegény.

A mandula hasznosításának egy másik folyékony formája a mandulalikőr, amelyet beszerezhetünk üzletben, de a házilagos elkészítésével is tehetünk egy próbát. A mandulalikőrt többek közt fagylaltok, pudingok vagy akár tiramisu zamatosabbá tételéhez állíthatjuk csatasorba - persze így e nyalánkságok már egyértelműen a felnőttek kedvére valók, gyerekbarátnak nem mondhatóak.

Mivel a mandulafa termése az olajos magvak közé tartozik, joggal feltételezhetjük, hogy mandulaolaj szintén előállítható belőle. Ez valóban így van, ámbár ennek alkalmazási köre jellemzően nem a konyha, hanem a kozmetikai ipar. Magas E-vitamin tartalmának hála elsőrangú bőrápolószerként tekintenek rá.

A bioboltok polcain általában felbukkan a mandulaliszt is, amely aránylag semlegesebb ízével, előnyös sütési tulajdonságaival a gluténérzékenyek számára jelent vonzó alternatívát a búzaliszt helyettesítésére. Végül a teljesség kedvéért ne feledkezzünk meg a mandulaszirupról sem.

Látjuk tehát, hogy a mandula kétségkívül sokrétű haszonnövény, amely különféle megjelenési formákban szinte biztosan helyet követel magának a háztartásunkban és a konyhánkban. Talán ahhoz is kedvet kapott néhány kedves olvasó, hogy mandulafát ültessen kertjében. Ez utóbbival kapcsolatban mindenesetre nem árt tudni, hogy a mandula termesztésével járnak kihívások, ráadásul a hozam az időjárás és egyéb tényezők függvényében évről évre erősen ingadozhat.

Zárszóként még egy érdekesség: akinek igazán bejön ez a növény, de legalábbis latin-olasz eredetű nevének hangzása, akár a leánygyermeke névadásánál is választhatja, hiszen a Mandula anyakönyvezhető női névként szerepel az utónevek listáján.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A Mikulás titkai: kirándulás Mikulásfalvára

A Mikulás titkai: kirándulás Mikulásfalvára

Mikulásdalokat zümmögünk magunkban már novemberben és titkon reméljük felnőttként is, hogy eljön-e. Mikulásfalvára kirándultunk, hogy megnézzük, milyen az élet a sarkkörön, és hogy él a Mikulás.
Hogyan készítsünk mutatós kanadllót?

Hogyan készítsünk mutatós kandallót?

Az elmúlt években sok-sok facebook csoportban, fényképésznél készült karácsonyi családi képen tűnt fel egy-egy dekorációs kandalló képe, amit mindig irinykedve néztem. 
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2020 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyi zenék gyerekeknek - hangolódjunk az ünnepekre

Karácsonyi zenék gyerekeknek - hangolódjunk az ünnepekre

Klasszikus és modern karácsonyi dalok, melyek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatod! Készítettünk egy válogatást a legkisebbeknek is, fogadjátok szeretettel és hangolódjatok együtt az ünnepre!
Ugrás az oldal tetejére