Jelenlegi hely

Mit adjunk kisbabánkra pancsoláshoz?

Sarkunkban a nyár, a kánikula, előbb vagy utóbb mindenki kimerészkedik a strandra, vízpartra. De mit adjunk a csecsemőnkre, kisbabánkra a pancsoláshoz?

Először is leszögezném, hogy az eldobható és a mosható úszópelenka is CSAK  a kakit tartja bent, a pisi kifolyik belőle.
 
Természetesen én a mosható úszópelenkákat preferálom, mert akár 16 kg-os súlyig használni tudja a gyermekünk pelustípustól függően, ezáltal gazdaságos és igen mutatós is. Mosógépben 40 fokon moshatóak, mint bármely más babaruha.
 

Milyen típusok léteznek, melyik kinek lehet jó?

Alapvetően három típust különböztetünk meg, ezek mindegyike megtalálható már nálunk is. Nézzük sorba:
1. Mosható úszópelenka kisnadrág forma: 3 rétegből áll, a külső borítás speciálisan "folt-taszító", a belső rész pedig egy gyorsan száradó anyag. A combnál és a derékrésznél egy kis biztonsági vízzáró varrás található, ezáltal minden a pelenkában marad, aminek ott a helye. Anyaga: 100 % poliészter PU laminált Ez egy méretes típus, azaz a gyermekünk aktuális mérete alapján kell kiválasztanunk a megfelelőt. Kapható hozzá egy plusz biztonsági betét is.  Bár a Pop-in úszópelenkáiba nem szükséges betét, mégis sokaknak ad egy plusz biztonságérzetet, illetve vannak babaúszások, ahol ez követelmény, a víz tisztán tartása végett.
 
2. Mosható úszópelenka klasszikus: egyméretes kialakítású, azaz 3 kg-16 kg-ig használható.  2 rétegből álló úszópelenka, a külső borítás PUL, a belső rész pedig gyorsan száradó hálós anyag. A méretet patentokkal lehet állítani, így pontosan illeszkedik a babára.
 
3. Mosható úszóbugyi: 3 méretben kapható bugyi, mely 9 kg-tól (S) 16 kg (L)-ig használható.  3 rétegből áll ez az úszópelenka, a külső borítás PUL, a belső rész pedig gyorsan száradó hálós anyag, benne pedig egy kis plusz bélés. Vannak babaúszások ahol az eldobható úszópelenkára még ilyet tesznek, hogy biztos legyen. Ez a bugyi azonban erős comb- és derék gumírozással rendelkezik, ezért a helyes méretválasztás után egy tökéletesen passzoló úszópelust kapunk.
 
Hogy melyik a legjobb? Mindenkinek más. Az biztos, hogy mindhárom típus kényelmes, szép és könnyen kezelhető, tartós.
 
A babaúszásnál mindenképpen kérdezzük meg az oktatót előzetesen, hogy elfogadják-e ezeket a típusokat. Az én tapasztalatom az, hogy szinte mindenhol megfelelnek. Nekem egy oktató mondta anno, hogy biztosabb mosható úszópelenkával vízbe vinni a babát, ezért nem kellett mást ráadni a kisfiamra, míg akinek eldobható úszópelusa volt, annak egy úszóbugyit még kértek fölé venni.
 

Ha már a nyári meleg és csupaszkodás került szóba, van még egy "szezon" ilyenkor: a pelenkáról leszoktatás.

 
Én azt az elvet vallom, hogy engedjük a gyermeket megismerni a testét, a biológiai folyamatait. Magyarul nyáron nyugodtan legyen pucér a kertben, akár bent a lakásban is. A bilire/WC-ra szoktatást nem szabad erőltetni, csak iránymutatásnak, lehetőségnek kell megmutatnunk. Nem is ezt a részét szeretném részletezni, hanem azt amikor a már szobatisztuló gyermekünkkel elmegyünk boltba, játszótérre, sétálni, stb. Én magam is kerültem olyan helyzetbe, hogy a bevásárlóközpont közepén a gyermekem közölte, hogy pisilni kell. :P Akkor futás... :D Amit mutatni szeretnék, az egy kis segítség a szobatisztaságra szokás és az átmeneti időszak áthidalására. Ez nem más, mint a leszoktató bugyi.
 
Egy gyönyörű kis pamut bugyi ez, aminek az ülep része meg van erősítve egy réteg pamut frottír nedvszívóval, és egy vízzáró PUL réteggel is. Hogy mit tud? A becsurranó pisit felszívja, a vízzáró réteg pedig nem engedi hogy a nadrág, body átázzon. Elsősorban olyankor használjuk, amikor a gyerkőc már szól ha pisilnie kell, de még nem időben, vagy nem tudja addig tartani, mire bilihez érünk. Lehetőség van további nedvszívó betétet is beletenni, így képes lesz a bugyi akár egy egész adagot is magába szívni. Három méretben kapható, 10 kg-tól 16 kg-ig. A gyerekek nagyon szeretik az aranyos mintákat, meg azt is, hogy nem pelus van már rajtuk, akár egyedül is le tudják tolni, fel tudják húzni. A bölcsődében is nagy hasznát lehet venni, elkerülhetőek a sorozatos átöltözések.
 
 
Összeállította: Sólyom-Varga Ágnes, Mosható Pelenka Kuckó tulajdonosa
6721 Szeged, József Attila sgt. 38. (Brüsszeli krt. sarka)
70/527-4799
 
 
 
 
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!