Jelenlegi hely

60 évesek lettek a Hupikék Törpikék

Az én generációmnak, vagyis a „Y” generációnak, a mai 30-as 40-es korosztálynak a Hupikék Törpikék című rajzfilm, épp olyan meghatározó élmény volt gyermekkorában, mint szüleinknek a Mazsola és Tádé. A 90-es években évekig vetített sorozat sikere töretlen, a Törpök most is felbukkannak szinte minden mesecsatornán, sőt azóta több, valós szereplőkkel dolgozó egész estés mozifilm is bemutatásra került.

Pierre Culliford (művésznevén: Peyo) kedves kis kék figurái 1958-ban bukkantak fel először a belga Spirou képregényújság lapjain, a Janó és Bíbice című mese mellékfiguráiként. A mese rajongói körében azonban ezek a kis kék figurák sokkal népszerűbbek lettek, mint a főszereplők, így csak idő kérdése volt, hogy önálló mese szerveződjön köréjük.

A Törpök ebben az évben ünneplik 60. születésnapjukat. Hazájukban, Belgiumban több nagyszabású rendezvénnyel emlékeztek meg erről a jeles évfordulóról.  A 2019. januárjáig tartó Belga Expon megrendezésre került Törp Kiállításon „emberméretű” gombafalut rendeztek be a szervezők, ahol a látogatók igazi sétát tehetnek a Törpöknek otthont adó misztikus erdőben vagy barlangokban.

„A Törpök a belga kultúra és hősiesség szimbólumai” – mondta a kiállítás szóvivője, Chloé Beaufays. A szervezők abban bíznak, hogy a következő öt éven belül a kiállítást elvihetik más európai országokba, az Egyesült Államokba vagy Ázsiába.

A jeles évforduló alkalmából a brüsszeli légitársaság Aprajafalva lakóival díszítette egyik gépét, és az ebben az évben szintén 60. születésnapját ünneplő Atomium is a Törpöket hirdeti.

szági - Szegedimami

Szöveg, képek forrása: