Jelenlegi hely

Ha augusztus, akkor Debreceni Virágkarnevál...

Karneváltörténelem, műhelytitkok, és szenzációk... a Debreceni Virágkarnevál egyedülálló Európában is hatalmas virágkompozícióinak és a látványos műsoros menetnek köszönhetően.

Egy kis karneváltörténet

A virágokkal való díszítés egyidős az emberiséggel, mióta az ősasszony rájött, hogy szebb és jobb illata van, mint a barlangban szanaszét található kajamaradékoknak. Szerencsére a Virágkarnevál sokkal nemesebb okokból alakult ki. Egyes kutatások szerint 1905-ben volt már egy látványos virágkorzó a város főutcáján, amitnek a bevételből mentőkocsikat szereztek be. Előkerült egy virágokkal feldíszített kerékpárt ábrázoló fénykép 1900-ból. A rendezvény ekkor még nem tartozott a városhoz, a patrícius polgárság nyaralóit és a kerítéseket maguk a tulajdonosok díszítették fel. A karnevál útvonalának két végét lezárták, csak jeggyel lehetett bejutni. Az első kocsi akkor is a várost képviselte, egy ötösfogatból állt, a bakon a város színeit viselő hajtóval és hajdúval, a díszítés pedig kék búzavirág és sárga akác volt. A látványos kocsisorban 23 fogat haladt végig az útvonalon, a nézők pedig virágesővel üdvözölték a menetet. A zsűri szinte kivétel nélkül katonatisztekből állt.

Az idei a 50. Virágkarnevál, de maga a rendezvény 53 éves: 1966 óta rendezi meg a város kihagyásokkal (1979, 1980, 1982 és 1983-ban nem volt) minden év augusztus 20-án. Az első igazi virágkarnevált Szent István napjához és az új kenyér ünnepéhez kötődve, az alkotmány ünnepének tiszteletére rendezték meg. Kezdetben még csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virágkocsikat. Pár év múlva jelentek meg a külföldi csoportok, először a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig a világ minden tájáról. A rendezvény fokozatosan egyre több látogatót vonzott Debrecenbe. Debrecen testvérvárosai állandó résztvevői a felvonulásnak, de ma már különböző vállalatok, cégek is díszítenek autót.

A 2018-as év egyik nagy sikere: az óriási sárkány 2 egymás utáni teherautón utazott a menetben

A felvonulás

A Virágkarnevál és mára az ahhoz kapcsolódó karneváli hét nem csak Debrecen legnagyobb kulturális és összművészeti rendezvénye, de a ország egyik leglátványosabb és leglátogatottabb turisztikai eseménye is. Idén várhatóan 16 virágkocsi, 30 művészeti csoport, mintegy 2000 fellépő teszi igazán  látványossá a felvonulást. A Debreceni Virágkarnevál egyedülálló Európában is, ugyanis egyetlen karneválon sem mutatnak be ekkora virágkompozíciókat. A látványos menet a város mintegy 5 kilométer hosszú szakaszán vonul fel a Nagyállomástól a Nagytemplom érintésével a Nagyerdőbe. Több helyen a tribünök, lelátók előtt a menet lelassul, és bemutatják a csoportok műsoraikat. Idén a nemzetköziesség a központi tematikája a 49. Debreceni Virágkarneválnak.

Hogy hol vannak az árnyékos helyek a felvonulás útvonala mentén? Hogyan tudtok közlekedni, parkolni a városban? A virágkarneváli eseményekre, egy debreceni városlátogatáshoz családos tippeinket ITT Találod.

Műhelytitkok

Mindenkit izgat hogyan is készülnek ezek a hatalmas díszek. Egyszerre több hangárban is folyik a munka, 10 virágkocsi készült egy hangárban.

Hungarocellből vagy fémből hegesztett vázakra kerülnek a kompozíciók. Amint elkészülnek a szobrok, jöhet a szárazvirág díszítés, de az utóbbi években egyre több az élővirág is. Arányaiban a korábbi 48 virágkarneválon összesen több mint százmillió szál virágot használtak fel kocsik díszítéséhez. A szárazvirágok feltűzése, akár két héttel a virágkarnevál előtt is elkezdődhet. Ez azonban 30-40 emberes feladat. Utolsó éjjel kerülnek fel az élővirágok.

Idén a kompozíciók elkészítéséhez két kamionnyi, azaz 670 ezer szál dália érkezik Hollandiából. Immár második éve érkeznek onnan a virágok a karneválra, mert Magyarországon nincs olyan termelő, aki ekkora mennyiségben és minőségben képes lenne szállítani.

Minden kompozíciót egy-egy teherautó szállít - természetesen úgy, hogy a teherautóból csak a kerék látszik ki. A kocsiknak augusztus 20-án, reggel 6 órakor már teljes pompájukban kell díszelegniük. Minden évben hagyományosan a Szent Korona és a városcímert ábrázoló kocsik nyítják a felvonulást, míg a további kompozíciókban mindig látható valamilyen mesebeli téma (pl. részlet a János vitézből), általában látható valamilyen aktuális téma, a korábbi évek címei között olyanokat találunk, mint: Lucullusi vacsora, Kőkorszaki jelenet.

Az évente 15-16 feldíszített kocsi között több mint 20 hazai és külföldi művészeti csoport, tánccsoport, zenekar és mazsorett-együttes mutat be látványos produkciókat. Néhány külföldi együttes már évek óta visszajáró vendég, ilyen az olasz zászlóforgató csoport, akik mindig hatalmas népszerűségnek örvendenek. A Nagyerdei Stadionban a zsűri döntése alapján a legötletesebb kompozíciók és a legjobb produkciók díjakat kapnak. A közönség pedig a délutáni órákban egészen közelről szemlélheti meg a kiállított virágkocsikat a Nagyerdei Stadionban. Aki lemarad, az sem búslakodik, mert a város főterén még napokig megcsodálhatóak az alkotások.

A Debreceni Egyetem hazánk legnagyobb és legnépszerűbb vidéki, a legtöbb külföldi hallgatót fogadó felsőoktatási intézménye idei virágkocsija a yoUDay-t szimbolizálja. A Műszaki Kar saját fejlesztésű, zöld rendszámos elektromos autóján utazik majd  a „Határtalan zene” című kompozíció. A legfeljebb 20 kilométeres óránkénti sebességre képes kocsi 50 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel. A díszítési munkából az egyetem dolgozói is kiveszik részüket, ahogyan minden évben szép számmal képviseltetik magukat a rendezvényt nyitó kerékpáros felvonuláson. A város idén a hagyományos mellett egy harmadik kompozíciót is készíttet. Az ország első vidéki állatkertjeként 60 éve megnyílt debreceni állatkertet ünneplő virágkocsin 4,6 méter magas, 13 méter hosszú óriás virágtigris lesz majd látható.

Idei programok

A Református Nagytemplom homlokzatának 2017-es háromdimenziós panorámavetítéssel történt átfestése után a különleges hangulatú épületvetítés idén sem marad el. Idén, 2019-ben új csapat, a nemzetközileg elismert alkotócsoport, a LimeLight kelt életre. Az esemény visszatér első helyszínére, az Egyetem térre, ahol az egyetem impozáns főépületének homlokzata augusztus 19-ig mindennap újjászületik 21-24 óra között. Az idei téma a természet és a technológia kapcsolata: lélegző növények, a harmonikus együttélést szimbolizáló Medveállatka és az ember jelenlétére megnyugvó Fénylugas várnak majd rátok az idei Rescape fény-tan-ösvény mentén.

Továbbra is lesz Galiba fesztivál 5 napon á a Békás tónál, melynek legizgalmasabb programja a Galiba felvonulás, hol a város iskolái, óvodái, művészeti és sport klubbjai, egyesületei vonulnak fel, kiskocsikra tervezett kompozíciókkal, táncolva, műsort adva.

Idén másodszor augusztus 21-én egy ráadásnapot is tartanak majd. Megismételik a belvárosban a karneváli menetet, koncertekkel és felvonulásokkal. Egy városközponti rendezvénnyel zárul az egész karneváli hét.

Hatalmas szereplőgárdát mozgat meg Magyarország legnagyobb arénashow-ja, a Karneváléj augusztus 20-án a stadionban.

A Tündérkert a Régi Városháza udvarán különleges hangulatával rögtön meghódíja a látogatókat.

 

A Debreceni Virágkarnevál és a Karneváléj részletes programjait ITT TUDOD MEGNÉZNI!

A Debreceni Virágkarnevál jegyárai
Karneváléj a Nagyerdei Stadionban: 2.490 - 4.900 Ft
Lelátók: 4.900 - 9.900 Ft
 

Ingyenes programok, látnivalók a Virágkarneváli Hét alatt:

A virágkocsik 20-i felvonulását több ingyenes program is megelőzi. A Piac utca, a Kossuth tér, a Baltazár Dezső tér és a Kölcsey Központ ad helyet a kiállításoknak, vásároknak és a nagyszabású esti koncerteknek is.

  • Virágokkal kapcsolatos témájú kiállítások a Kölcsey Központbankicsiknek és nagyoknak: Szomjazóművészek kiállítása és vására, Lázár Ervin mesefigurái, Szendrei Judit bélyegképei, Alkotásutca
  • Galiba Fesztivál: Augusztus 15-től 5 napon át a Békás-tó partján a Nagyerdőn ingyenes játszóliget a gyerekeknek: bábműsor, koncertek, Ludas Matyi hasonmás verseny; Mosómedvekalandok, Arany-osan…
  • Tündérkert Augusztus 15 -19. között: öt estére újra Tündérkertté változik a Régi Városháza udvara. A helyszín, a fények és a dekoráció különleges hangulata mellett minden este igazi zenei csemegék, ingyenes koncertek várják a látogatókat.
  • Fényfestés az Egyetem téren
  • Ködszínház (nemcsak a Karneváli Héten) a Nagyerdőn, a

    Nagyerdei Stadion szomszédságában a multimédiás szökőkútnál

Közlekedés

A várható forgalomkorlátozásokrólpontos információkat ITT TALÁL.

A.D.L. - Debrecenimami

Forrás: unideb.hu; wikipedia.hu; geocaching.hu, debreceniviragkarneval.hu; turizmusonline.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére