Jelenlegi hely

Dr. Regős Attila

Családjogi kérdések (gyermek elhelyezése, gyerektartás, szülő-gyermek kapcsolattartás, házasság felbontása, házassági vagyonjog, származás megállapítása iránti ügyek, stb.), terhes, illetve kisgyermeket nevelő nők munkajogi ügyei, örökösödési ügyek, gyermekek vagyoni ügyei, illetve egyéb, az oldalon található témákkal kapcsolatos ügyekben lehet az ügyvéd urat kérdezni.

Dr. Regős Attila ügyvéd
6720 Szeged, Kölcsey u. 8/a fszt. 2. (Regős & Márton Ügyvéd Iroda)
Mobil: 20/593-8010
 
Ezen a fórumon gyermekekkel kapcsolatos jogi kérdéseket lehet feltenni, különös tekintettel az alábbi kérdésekben:
  • családjogi ügyek (gyermek elhelyezése, gyerektartás, szülő-gyermek kapcsolattartás, származás megállapítása, stb.)
  • terhes illetve gyermekes nők munkaviszonnyal kapcsolatos ügyei
  • gyermek vagyoni ügyei,
  • örökösödési ügyek
  • egyéb, az oldalon található témákkal kapcsolatos ügyek
     
A kérdések megválaszolását szakemberünk 5-6 munkanapon belül vállalja.
 
A kérdések a felhasználók által küldött információk alapján kerülnek megválaszolásra, így az adott ügy dokumentumainak teljes körű ismerete nélkül az ügyvéd úr az írásaiért és az abban szereplő válaszaiért felelősséget nem vállalhat.
 
Amennyiben mindenre részletre kiterjedő, illetve egyéb ügyekkel kapcsolatos megbízható jogi tanácsadásra van szükséged, a személyes találkozó időpont egyeztetése céljából hívd a fenti telefonszámot.
 

Hozzászólások

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válásom után a gyermekek nálam lettek elhelyezve, volt férjemtől pedig vonták a fizetéséből a gyermektartásdíjat. Lányomnak 2015.október 31-én lejár az egyetemen a tanulói jogviszonya. A férjemet erről értesítem rövidesen levélben,mert egyébként személyesen nem tartjuk a kapcsolatot. Ezen kívül nekem van-e bármilyen kötelezettségem? Nekem kell-e a bíróságra menni,hogy bármilyen ítélet szülessen? Van egy kisebb gyermek még, aki velem él, ő most 13.évfolyamos. 2010 óta nem kértem a tartásdíj összegének emelését. Az édesapa azt szeretné, ha szóban megegyeznénk és csak egy gyerek után kellene fizetnie az eddig meghatározott összeget, illetve fizessem neki vissza a július óta utalt tartásdíjat, mert szerinte arra nem voltam már jogosult.Lányom július vége óta próbaidejét tölti egy munkahelyen,amely szintén október végén fog lejárni.Kérem tanácsát. Válaszát előre is köszönöm.

 

Kedves Zsuzsanna!

A volt férje értesítése mellett a bíróságnak is köteles bejelenteni a tartásra való rászorultság megszűnését. A bejelentést követően a bíróság a tartási kötelezettséget per nélkül szünteti meg.

Azon tartásdíjat, amelyet a gyermek tanulmányai befejezését (a konkrét esetben a diploma kiadását) követően vett fel, köteles visszafizetni, a visszafizetésről mindenképpen valamilyen okiratot (átvételi elismervény, bankkivonat) őrizzen meg. Ha pl. a lánya júniusban megkapta a diplomáját, akkor köteles Ön a júliusi tartásdíjat visszafizetni.

A másik kérdésben (másik gyermekre vonatkozó tartásdíj felemelése) a felek (írásbeli) megállapodása az irányadó, ha nem tudnak megállapodni, akkor Önnek pert kell indítani tartásdíj felemelése iránt.

Tisztelettel: 

dr. Regős Attila
ügyvéd

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válás után én lettem a tartásdíj fizető fél. Két éve fizetem a nagykorú /20 éves/, felsőfokú képzésre járó lányom után a tartásdíjat, aki tudomásom szerint a két év alatt már a 2. főiskolára jár.

A kérdésem a következő: megszüntethető-e a tartásdíj, mivel érettségi óta nem tartja velem a kapcsolatot, az email-ekre, sms-re nem válaszol.

Egy jogi esetekkel foglalkozó oldalon találtam egy ilyen esetet, ahol hivatkoztak a legfelsőbb bíróság által kimondottakra, miszerint a főiskolát végző gyermek után fizetett tartásdíjért elvárható, hogy az valamilyen módon tartsa a kapcsolatot a tartásdíjra kötelezett szülővel. Illetve a tartásdíj megszüntethető, ha a gyerek nem tudja megindokolni, hogy miért nem tart kapcsolatot a szülővel.

Válaszát előre is köszönöm!

B.Anikó

Kedves Anikó!

A Polgári Törvénykönyv meghatározza, hogy a szülő mely esetekben nem köteles nagykorú továbbtanuló gyermekét eltartani, ezen esetek egyike a gyermek érdemtelensége. Érdemtelen a gyermek többek között akkor,  amikor kellő indok nélkül nem tart a szülővel kapcsolatot.

A bíróság – tartás megszűntetése iránti perben - azt fogja vizsgálni, hogy a lányának van-e megfelelő indoka arra, hogy nem tartja Önnel a kapcsolatot, illetve ezen indokot tudja-e a lánya bizonyítani.  Ha nincs megfelelő indoka, akkor abban az eseten érdemtelen a tartásdíjra és azt a bíróság megszünteti.

Ezzel szemben ha pl. egymás irányában kölcsönösen felróható magatartást tanúsítottak, akkor abban az esetben nem fog megszűnni a tartásdíj.

Tisztelettel:

Dr. Regős Attila

ügyvéd