Jelenlegi hely

Karácsonyi halételek

Karácsonyi halételek: javaslatok a karácsony esti vacsorához. Ez egy hagyomány, ha úgy tetszik vallásos szokás és a karácsony előtti böjthöz kapcsolódik. Vallásos vagy vagy nem, halat enni jó, már csak azért is, mert sokféle hal sokféleképpen elkészíthető.

Pap Zsuzsa írása
 

Itt most megismerheted a leggyakrabban készítetteket és beépítheted a karácsonyi étrendekbe.

A karácsonyi halételek csoportosítása

Az elkészítés módja szerint én önkényesen négy csoportba osztottam a halételeket:

  • halászlé 
  • panírozott és olajban kisütött halak 
  • panír nélkül sütött halak
  • egyéb halételek. 

 

Halászlé

Általános elkészítési módja:

Nemes halak szeletekben nem használható részeiből és apró halakból főzés után passzírozással, fűszerezéssel készül egy halászlé alap. Ebbe lehet belefőzni a halszeleteket és az értékes belsőségeket: a haltejet és az ikrát. Tálalása vidékenként különböző. A bajai halászlé hallal és tésztával készül.

Bajai halászlé

Panírozott és olajban kisütött halak

A halakat többnyire kirántjuk (sütés előtt sózva lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük). Ilyen halételek:

Rántott ponty

  • rántott harcsa

Rántott harcsa

Rántott halfilé

  • hal sütése panír nélkül, például lazac

Sült lazac


Egyéb halételek

Pontyból és harcsából készült, magyaros halételek:

Rácponty

Dorozsmai molnár ponty

Harcsapaprikás

 

Karácsonyi menüsor

A karácsonyi menük természetesen más ételféleségeket is tartalmaznak. Ha ellátogatsz ide, még sok más karácsonyi recepthez juthatsz hozzá!

Remélem, tudtam Nektek segíteni a karácsonyi menük összeállításában.

Boldog karácsonyt kívánok!

Pap Zsuzsa



 


Képek: saját készítésű disznótoros ételek saját felvételei.

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/