Jelenlegi hely

Orrmosás a szegedi Indiso Sóklinikán - Ti próbáltátok már?

Hallottál már az orrmosásról? Tudod, mikor és kinek segít? Hogyan zajlik, és hogyan reagálnak a gyerkőcök? Lehet egyáltalán otthon is végezni? Sok más kérdés mellett egy videót is találsz a cikkben, amiből kiderül, hogy az orrmosás egy családi program is lehet.

Miben különbözik az orrmosás az orrszívástól?

Az Indiso Sóklinikán végzett orrmosás hasonló elven működik, mint az otthoni orrszi-porszizás. Ott is, itt is a vákuum segítségével távolítjuk el az orrban lévő váladékot. Az orrmosás mégis sokkal több az orrszívásnál. Miért? Mert szakember végzi megfelelő eszközökkel, megfelelő és testhelyzetben, hogy a leghatékonyabban eltávolítható legyen a váladékkal együtt a nyálkahártyát gyötrő milliónyi kórokozó is.

Mikor és kinek segít az orrmosás?

Jó hír: 1 hónapos kortól 99 éves korig bárkinél végezhető orrmosás, érdemes alkalmazni, ha a következő problémák merülnek fel:

 • amikor orrszívó porszívóval sem jön ki a gyermek orrüregében felgyülemlett váladék
 • allergia esetén
 • akut és krónikus nátha esetén
 • arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) esetén
 • garat mögötti váladékcsorgáskor
 • hallás- vagy szagláscsökkenéskor
 • krónikus orrmandula-gyulladás esetén
 • gyakori felső légúti megbetegedések esetén
 • gyakori fülfájás esetén

Miért jó az orrmosás?

 • megelőzi a felső légúti betegségek kialakulását
 • javul az orrlégzés, javul az agy oxigénellátása
 • a gyógyulási folyamatot felgyorsítja
 • megakadályozza a légúti betegségek szövődményeinek kialakulását
 • megakadályozza az allergiás tünetek megjelenést, a meglévő allergiás tüneteket csökkenti
 • segít leszokni az orrcseppről, regenerálja az orr nyálkahártyáját

Miért hatékony?

Nem csak orrváladékot tudjuk hatékonyan eltávolítani, hanem a milliónyi kórokozót, szennyeződést, pollent is az orr nyálkahártyájáról. Így az újra termelődést lassítani akadályozni tudjuk. A hatékonyságot fokozza, hogy ebben a speciális testhelyzetben a steril sóoldat és a vákuum segítségével nem csak az orrüreget, hanem hátul az orrgaratot is át tudjuk öblíteni, így a garaton csorgó váladék is eltávolítható.

Mikor nem lehet orrmosást végezni?

Súlyosabb anatómiai elváltozás esetén, vagy műtét után legalább 3 hétig (pl orrpolip eltávolítás, vagy orrsövény műtét, mandula műtét).

Hogyan zajlik? Ülve, vagy állva?

Fekve! : )  A páciens kényelmesen lefekszik, a fej enyhén hátrabillentve (az orrmosást végző ölében lévő párnán, a törzs szintjénél kicsit lentebb). Ebben a testhelyzetben megakadályozható, hogy a folyadék a garatra csorogjon, vagy a légcsőbe kerüljön, ellenben az orrgaratot nagyon szépen, hatékonyan át tudja járni. 

Milyen folyadék kerül az orrba? Nem csíp?

A fizilógiás sóoldatot (más néven infúziós oldat, vagy 0,9%-os steril sóoldat) mindenki ismeri. Ennek sótartalma ideális az orr átmosásához, nem irritálja, ellenkezőleg: nyugtatja a duzzadt nyálkahártyát és fertőtlenít!

Nem fáj, feszít, amikor benyomják a folyadékot?

Gabi néni szakavatott mozdulatokkal műanyag fecskendő segítségével, finoman engedi a sóoldatot az egyik orrlyukba, majd a váladékszívó fejecskével a másik orrlyukból a feloldódott váladékkal együtt kiszívja. Otthoni orrmosásnál is nagyon fontos, hogy nem szabad nagy nyomással, hirtelen benyomni a vizet az orrba, hanem lassan, érzéssel. Ha így teszünk, a folyadék szépen át tudja öblíteni az orrüreget, orrgaratot, a folyamat során a sűrű váladék feloldódik, a sóoldattal együtt a nyálkahártyáról a kórokozók, pollen részecskék, egyéb szennyeződés lemosódnak, kimosódnak. Az eredmény lélegző orr, tiszta nyálkahártya. Az orrmosás gyors, és fájdalommentes.

A gyerekek nem félnek az orrmosástól?

Az ismeretlentől még mi, felnőttek is félünk kicsit. Gabi néni mindig szán időt arra, hogy azoknak, akik először járnak nála megmutassa, elmagyarázza, hogy mi fog történni, és milyen eszközöket fog használni. A gyerekek a kezükkel megfoghatják az orrszívó kis csövecskéjét, megnézhetik a fecskendőnek álcázott "vizipisztolyt", és és egy kis jutalmat is mindig kilátásba helyez, ha valaki ügyes lesz. Mindenki ügyes! Az is, aki sír egy kicsit! A gyerekek nagyon okosak, és ha kellő türelemmel fordulnak hozzájuk, akkor bizalommal és együttműködéssel hálálják meg. Talán meglepő, de több olyan 3 év alatti kisgyermek jár hozzánk orrmosásra, akik nemhogy nem sírnak, de mosolyogva, örömmel lépnek be a kezelőbe. De az is teljesen természetes, és érthető, ha egy gyermek erre a számára korlátot jelentő szituációra sírással, ellenkezéssel reagál. Legtöbbször ez az ellenállás kizárólag az orrmosás végéig tart, kifele menet már nyoma sincs a sírásnak, vagy ijedtségnek.

Otthon is végezhető az orrmosás?

Nyugat európai országokban a tisztálkodás természetes eleme az orrmosás. Talán meglepő, de Svájcban az óvodások hamarabb tanulják meg a helyes orrmosást, mint a fogmosást.  Ma már sok olyan készüléket, eszközt lehet kapni, amivel otthon is rendszeresen végezhető, legelterjedtebb az orrkancsó, amelynek segítségével kissé előre és oldalra billentve átmosható az orrüreg. Ezt nagyobb gyerekek és felnőttek jól tudják használni. Kellemetlen, és kevésbé hatékony, ha egy edényből vizet szívunk fel az orrunkba. A kicsi gyerekeknél orrszívás előtt érdemes sóoldatot spriccelni az orrba. Erre a célra tökéletesen megfelel a gyógyszertárban 105 Ft-ért kapható után tölthető pumpás flakon, és enyhén! sós forralt víz, vagy a fentebb említett steril sóoldat, melyet a háziorvos vagy szakorvos fel tud írni. Hanyatt fekvő helyzetben otthon ne végezzünk orrmosást, azt bízzuk szakemberre! 

Hol, mikor, hogyan és mennyiért tudom igénybe venni ezt a szolgáltatást?

Az Orrmosást az Indiso Sóklinikán fül- orr- gégész szakasszisztens végzi. 

 • Cím: Indiso Sóklinika (6722 Szeged, Honvéd tér 5/b)
 • Hétfő, kedd, csütörtök délután 15.30-tól, előzetes bejelentkezés után lehet hozzánk jönni. 
 • Bejelentkezés: 30/933-51-53
 • Az orrmosás díja: 1800.- Ft/alkalom.
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!