Jelenlegi hely

Sosem késő elkezdeni - Tóth Tímeával, a ProgRun Sportnagykövetével beszélgettünk

Tóth Tímea három gyermekes édesanyaként túlsúllyal küzdve 2014-ben döntött úgy, hogy változtatni akar életén, ezért futni kezdett. Ma már el sem tudja képzelni mindennapjait sport nélkül. Csillogó érmei komoly eredményekről tanúskodnak. Tavaly nyáron teljesítette a Ultrabalatont 4 fős váltóban, utána megnyerte a szegedi URH 50 MHz terepfutóverseny női szekcióját. 2017 októberében részt vett a 32. Spar Budapest Maratonon, amely elmondása szerint igazi örömfutás volt.

Ma már nemcsak űzi a sportot, hanem a ProgRun Sportnagyköveteként közvetíti is azt.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a futással?

42 éves vagyok, három kamasz fiú anyukája. A srácaim 17,5; 18,5; és 20 évesek. Egy élelmiszerboltban dolgozom kétműszakos munkarendben.

35 évesen 55 kilósan abbahagytam a dohányzást, és 1 év alatt rám lopakodott +5 kg. Gondoltam, semmi gond, gyorsan leadom, és egy 3 évig tartó diétasorozat következett. Kipróbáltam mindent: tablettákat, kapszulákat, turmixokat, leveseket, szétválasztó diétákat, 90 napos diétát... Minden diétától fogytam valamennyit, de rövidebb idő alatt, mint ameddig a diéta tartott, visszakúsztak a kilók, és mindig hoztak magukkal 0.5-1 kg-ot. Így lettem 39 éves koromra 70 kg. Nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben. Elhatároztam, hogy mozogni fogok. Az ismeretségi körömben nagyon sokan futnak, láttam, hogy ez örömet okoz nekik. Gondoltam, én is megpróbálom. Így kezdődött.

Sok anyukának példakép lehetsz, hogy túlsúllyal küzdve, három gyermek után szántad rá magad a futásra. Ma egy csinos, boldog anyukát látunk magunk előtt. Ennyire hatással van rád a futás?

Amikor elkezdtem, minden méterért megküzdöttem. Mikor elfáradtam, gyalogoltam, majd újra futottam. Nehezen indult, de hétről-hétre egyre könnyebben ment! Egy idő után vártam az estéket, hogy végre elindulhassak, kívánta a testem a mozgást. A futás teljesen kikapcsol, 500 méter után boldogság járja át az egész testet. Barátságok is születnek futás közben, a közös verseny, az arra való készülés összekovácsolja az embereket.

Mit tudnál tanácsolni azoknak az anyukáknak, akik szintén változtatni szeretnének az életükön, de még nem tették meg az első lépést?

Nekem nagy lendületet adott az elején, hogy egy barátnőm csatlakozott hozzám. Minden futás végén megbeszéltük, mikor találkozunk legközelebb egy esti futásra. Így aztán sokszor, mikor kifogást kerestem, hogy most miért nem vágok neki, végül mégis elindultam. Tudtam, hogy számít rám. Aki most szeretné elkezdeni a rendszeres testmozgást, annak azt tanácsolnám, nézzen szét a környezetében, biztos talál egy barátnőt, aki szívesen csatlakozik.

Három gyermek mellett bizony nehéz az embernek időt szakítania magára. Te ezt hogyan tudod megoldani?

Megtanultam az időmet jól beosztani. Például tudok egyszerre vasalni és palacsintát sütni. :) A srácok mindig kitalálnak valamit - matekházi, házi dolgozat, szülői értekezlet, pizza, furikázni őket, és még sorolhatnám. Én este futok, amikor a srácok elvonulnak a szobájukba.

Köztudott, hogy már gyermekkorban érdemes valamilyen sportot elkezdeni. A gyermekeid követik a példádat?

A srácaim küzdősportra jártak általános iskolás korukban, ma edzőterembe járnak. Ők már kamaszok voltak, amikor elkezdtem futni, így futni tudnak, de csak rövid távokat. A legfiatalabb időnként elkezdi, de eddig még mindig abbahagyta, szerintem meg kell rá érnie.

Emellett az aktív kikapcsolódás mellett mit csinálsz még szívesen együtt a gyerekekkel?

A fiúk kamaszok, iskolába járnak és élik az életüket, de egy jó beszélgetésre mindig marad idő. Mindig kikérik a véleményemet, legyen szó bármiről. Moziba is a barátnőikkel járnak már, de mindig részletesen elmesélik, mit láttak. Nagy családi kedvenc a kártya, egy jó kis esti kártyázásra mindig lehet rájuk számítani.    

Hogyan kerültél kapcsolatba a ProgRunnal? Mit képviselsz ebben a csapatban?

Az első félmaratonomat a ProgRun Rendezvényszervező Iroda egyik rendezvényén futottam. Itt kezdtem el beszélgetni a többi futóval, ők említették, hogy van Szegeden több futócsoport, akikhez lehet csatlakozni. Rákerestem a Facebookon és elkezdtem járni ezekre a közös futásokra. Így ismertem meg Kókai Dánielt és Buza Norbertet, akiknek köszönhetem, hogy ennyire megszerettem a futást. Ők végig követték a változásomat. Úgy gondolták, hogy sokak számára motivációt jelenthet az, amit a futással elértem, ezért esett rám a választásuk.

Sosem késő elkezdeni. Bárki meg tudja csinálni.   

Az ősz, a tél a futók igazi szezonja. Milyen megmérettetésre készülsz mostanában?

Most vettem részt, a december 3-i III. Szegedi Jótékonysági Félmaraton a Progrun Kft. szervezésében. Csodálatos feladatot kaptam, egy nagyon kedves látássérült futót, Nagy Gábort kísértem a pályán.

A következő nagy megmérettetésünk májusban lesz, ahol két csapattársammal összesen 220 km-t fogunk teljesíteni.

Úgy láttuk, hogy nagy sikere van a Fusd magad formába programotoknak. Mondanál erről pár szót?

Ez a futás teljesen kezdőknek szól, mert együtt elkezdeni sokkal könnyebb! Hetente találkozunk egy-egy közös futásra. Együtt bemelegítünk, majd következik a futás beszélgetve, jókedvűen, végül nyújtunk. A következő közös alkalomig a résztvevők teljesítik a heti futó házi feladatukat. Van egy zárt csoportunk is, ahol a résztvevők tapasztalatot cserélhetnek, illetve a felmerülő kérdéseikre is választ kapnak.

Annak érdekében, hogy minden kezdő futónk megfelelő figyelmet kapjon, egyszerre csak korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni. A jelenlegi 12 hetes futóprogramunk után, február 18-tól újabb csoport indul, amire szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Szabó Ágnes
- Szegedimami -

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Akármennyire is gondos szülőknek tartjuk magunkat, bizony egy pillanat műve és a gyerkőc könnyen elveszhet nyaralás alatt (is).
Ugrás az oldal tetejére