Jelenlegi hely

Szegedi középiskolai felvételi előkészítők időpontjait itt találod!

Akinek felsős gyereke van, az mind tudja, hogy egy anya életében előbb-utóbb elérkezik a nagy dilemma ideje: hová menjen továbbtanulni a gyerek? Kinek, mekkora épp a csemetéje, olyan kérdések nyomasztják a mindennapokban.

Ha nyolcadikos, melyik iskola lenne neki a jó? Ha kisebb, akkor a hat- és nyolcosztályos gimnáziumon megy a dilemma. Való már neki? Menjen vagy maradjon? Ha megy, járjon előkészítőre, vagy ne?

Az természetes, hogy nyolcadik után másik sulit választunk, de hogy elmegyünk hat- vagy nyolcosztályos gimibe, és otthagyjuk a régi általános iskolánkat, az még mindig nem általánosan elfogadott. Vagyis további fejtörést okoz a szülőknek, hogy elmondjuk a suliban vagy titkoljuk. 

Bizony sokan gondolják úgy, hogy el kell titkolni az iskolában, mert rossz néven veszik a tanárok, hogy a legjobb diákokat elviszik a suliból. Titkolni kell, mert mi lesz, ha nem sikerül a felvételi és mégis ott fog maradni? És egy újabb kérdés: mennyire várható el, hogy egy 10-12 éves gyerekre ilyen terhet rójunk?

Komoly nyomás alatt vannak a szülők is, de főként a gyerekek, hiszen nagyon magas felvételi követelményeknek kell megfelelniük a tanulóknak.

Központi felvételi: hogyan és mikor is?

Jelen helyzetben a gimnáziumok nem írathatnak saját, külön felvételi vizsgát, csak a központi, egységes írásbeli felvételit követelhetik meg a negyedikesektől, hatodikosoktól vagy épp a nyolcadikosoktól. Az egységes írásbeliket központi kulcs szerint javítják, és az eredményét minden gimnázium elfogadja. A központi felvételik 2019. január 19-én 10:00 órakor lesznek, jelentkezni pedig nem is olyan sokára kell, hiszen 2018. december 7-ig lehet ezt megtenni.

A központi felvételi legfontosabb témakörei: matematika, magyar, szövegértés, kognitív feladatok.

A kérdés továbbra is az, hogy 4., 6. után menjen vagy maradjon? Kétségkívül igaz, hogy ha csak a tanulmányi szempontot nézzük, előnyösebb, ha minél hamarabb a legjobbak között folytatja a gyerek a tanulást, de egyáltalán nem drámai, ha később csatlakozik a kinézett iskolához.

Szegeden és a megyében is több iskola várja a „kisgimnazistákat”, akik akár 6, vagy 8 osztályt is járhatnak gimnáziumba. Már most el kell gondolkodni a 2019-es iskolaválasztáson, hiszen a felvételi előkészítők októberben elindultak, de még csatlakozhattok most is!

Ezért összegyűjtöttük, hogy mikor, melyik iskolába lesznek ingyenes felvételi előkészítők.

Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  • Ingyenes felvételi előkészítő magyarból és matematikából négy- és nyolc évfolyamos gimnáziumba jelentkezőknek.
  • Mikor lesznek? 2018. november 17. szombat, 10.00 - 11.45, 2018. december 1. szombat, 10.00 - 11.45 és 2019. január 12. szombat, 10.00 - 11.45

Szegedi Szakképzési Centrum Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

  • Ingyenes matematika felvételi előkészítő nyolcadikosoknak a Vasváriban.
  • A szakköri foglalkozásokat 10 alkalommal, heti egyszer 1,5 órában tartják keddi napokon.
  • A jelentkezési időszak már lezárult, de a foglalkozásokhoz a megjelölt időpontokban bármikor lehet csatlakozni. A csatlakozási szándékot a foglalkozást tartó pedagógusnak az óra elején kérik jelezni.

Tudsz még más ingyenes felvételi előkészítőről, amihez lehet csatlakozni? Küldd el a szeged@imami.hu e-mail címre és kiegészítjük a cikket! Köszönjük!

Érdekelnek a szentesi, hódmezővásárhelyi előkészítők időpontjai is? ITT NÉZHETED MEG!

Nyílt napok, iskolai bemutatók, szakkörök, felvételi szülői tájékoztatók érdekelnek? ITT NÉZHETED MEG!

Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami

OLVASS TOVÁBB!

Nyolc-, hat-, vagy négy osztályosba menjen? - Kisgimnáziumba készülünk. Menjen? Maradjon? Messzire? Inkább a közelbe? Állami, magán, egyházi, esetleg alternatív? Minél nagyobb a kínálat, annál nehezebb határozni. Segítünk az iskolaválasztásban!

Ha tetszett, mutasd meg barátaidnak, ismerőseidnek. Megosztásokat is köszönjük.

Köszönjük, hogy ajánlod a Szegedimamit!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!